Ploggen. Het opruimen van afval tijdens het hardlopen. Steeds meer hardlopers weten het verschil te maken met deze manier van bewuster bezig zijn met jezelf én de natuur. En het mooiste? Zelfs één stuk afval weggooien maakt al impact. Want bedenk je eens wat het zou doen voor de wereld als steeds meer hardlopers onderweg één stuk afval zouden opruimen? Runner's World sprak met een doorgewinterde plogger: Paul Waye.

Wat is ploggen?

Paul steekt van wal: 'Ploggen (of plogging) is het opruimen van afval tijdens een activiteit of sport, zoals hardlopen of fietsen. Het woord is ooit in 2016 bedacht om het oprapen van afval tijdens het hardlopen te kunnen beschrijven (het combineert twee Zweedse woorden voor 'oprapen' en 'joggen'). Het mooie is dat mensen het woord ploggen inmiddels ook gebruiken voor het opruimen van afval tijdens andere activiteiten (zoals fietsen, wandelen, de hond uitlaten, etc.), waardoor we nu één herkenbaar en allesomvattend woord hebben dat over de hele wereld bekend staat als hetzelfde én ons dus verbindt.

En hoewel het woord sinds 2016 officieel bestaat, doe ik al sinds 2011 aan ploggen, ik wist alleen niet hoe ik het moest noemen. Het begon ooit toen ik hardlopend langs een aantal heggetjes kwam, daar afval zal liggen en dacht: 'Als ik dat niet opraap, wie dan wel?'. Dus bukte ik, raapte wat afval op en gooide het bij het treinstation in de vuilnisbak.'

Zo moet je ploggen en dit heb je nodig

'Het mooiste aan ploggen is dat er geen regels zijn. Je bepaalt zelf of en hoe je mee wil doen. Besef vooral gewoon dat alles wát je doet op dit vlak, echt impact maakt. Zelf plog ik met 1 handschoen, maar je kan ook kiezen voor een grijper bijvoorbeeld. Verder neem ik een paar biologisch afbreekbare zakken van 20 liter mee. Meestal vul ik de zakken met afval tijdens mijn warming-up, Gepubliceerd op: 31/08/2022.

De beste tip is: begin klein en hou het laagdrempelig. Al begin je met het oprapen van een enkel item dat je tegenkomt, als je het leuk blijkt te vinden kan je altijd meer afval gaan opruimen.'

Kan je ook ploggen als je traint voor een (halve) marathon?

'Absoluut! Als je wil voorkomen dat je trainingen lijden onder het ploggen, kun je een duidelijke grens stellen tussen wanneer je aan het ploggen bent en wanneer je training start: 'Oke, ik heb nu even wat geplogged, nu start mijn geplande intervaltraining of duurloop'. En extra fijn: ploggen is best een goede warming-up, omdat je veel moet bukken en rekken tijdens het opruimen van afval.

Maar ik plog zelf ook graag op mijn hersteldagen. De grootste valkuil van veel lopers is dat je toch te snel loopt op je hersteldag, ploggen helpt me om mijn tempo te beperken en zo beter te herstellen.'

Het gekste afval dat je ooit bent tegengekomen?

'Heb je even? Haha! Een van de leukere dingen aan ploggen is dat je de meeste rare items aantreft. Zo heb ik onder andere een enorme zak drugs gevonden, maar ook een seksspeeltje, de complete boekenreeks van Harry Potter en niet al te lang geleden viste ik een voetbaldoel uit de sloot.

    Naast de gekke en grappige vondsten, heb ik ook dingen opgeraapt in het bos zoals aanstekers, glas en batterijen, en dat terwijl er 100 km verderop grote bosbranden waren. Op dat soort momenten heb ik niet eens het gevoel dat ik aan het opruimen, maar vooral de natuur aan het beschermen ben.

    De vondst waar ik het meest trots op ben, is toch wel een klein kistje dat opengebroken was en vol zat met oude foto's en dierbare herinneringen. Ik heb het kistje mee naar huis genomen en het is me zelfs gelukt om de eigenaar te vinden; een 93-jarige vrouw die was beroofd. En hoewel ze natuurlijk ook veel spullen van waarde kwijt was, waren dit voor haar echt onbetaalbare herinneringen.'

    Dit is een interview dat in 2022 eerder op Runner's World heeft gestaan.

    De Marathon van Rotterdam in pak van blikjes

    Alles wat je wil weten over de Bruggenloop 2024 Programma EK indoor atletiek 2025 in Apeldoorn. Waye trok veel bekijks en besloot na 26 kilometer zelfs zijn blikjesvlag uit te rollen.

    Het uitgebreide verhaal van Paul Waye vind je ook in het Runner's World magazine. Waye siert met twee collega's zelfs de cover van het nummer over duurzaamheid.

    Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?