60 uur, zo'n 18.000 hoogtemeters en rond 160 kilometer dwars door de bossen van Tennessee. Zonder GPS, sporthorloge of uitgestippeld parcours, maar wel met hele strenge regels. Dat is, in een notendop, de Barkley Marathon. Dit jaar kwamen maar liefst drie lopers over de finish van de meest bizarre (en wellicht zwaarste) ultramarathon.
Lees hier alles over de spelregels, geschiedenis en het parcours van de Barkley Marathon.
Op de valreep
De deelnemers hebben precies 60 uur om de vijf rondes van de Barkley Marathon te voltooien. Met nog minder dan 7 minuten op de klok komt Karel Sabbe Onze favoriete hardloopwedstrijden in januari 2025. Vorig jaar werd hij verdwaald en hallucinerend in een dorpje opgepikt door de lokale sheriff toen hij een vuilnisbak om hulp vroeg. Ook dit jaar had Sabbe last van hallucinaties – slaapgebrek en in je eentje urenlang ploeteren door de bossen van Tennessee hebben zo'n effect op je lijf en geest. Maar nu is het officieel: hij is de 17e finisher van de Barkley Marathon.
Sinds 2017 geen enkele finisher, dit jaar maar liefst 3 finishers
Fransman Aurélien Sanchez legde het 'parcours’ het snelst af, in een tijd van 58.23.12. Voor hem werd het vlak voor het einde nog spannend: een wandelaar had per ongeluk één van de boeken meegenomen, zodat Sanchez een bladzijde miste. Het boek wachtte gelukkig bij de finish op hem. Niet veel later haalde de Amerikaanse John Kelly de eindstreep in een tijd van 58.42.23. Hij is de derde loper ooit die de Barkley Marathon meer dan één keer weet te finishen.
Jasmin Paris, die vorig jaar nog de 'Fun Run' wist te voltooien, begon dit jaar als tweede vrouw ooit aan de vierde ronde. Ze heeft het tijdslimiet van 48 uur niet gehaald.