Alles wat je wil weten over de Bruggenloop 2024 World Athletics sluiten niet alleen transgender-topatleten uit van vrouwenwedstrijden, maar ook cis-vrouwen met een 'hoger dan gemiddeld' testosteronniveau. Het beleid van de internationale atletiekorganisatie trad anderhalve week geleden in werking, toevallig op de Internationale Dag van Transgendervisibiliteit.

Regels van World Athletics omtrent testosterongehaltes

Dat is ook het geval voor de Namibische Christine Mboma. Haar coach Henk Botha, heeft laten weten dat ze hormoontherapie zal moeten ondergaan - haar enige andere optie is te stoppen met de sport. De 19-jarige Namibische sprinter, die een zilveren medaille won op de 200 meter tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, wordt door het mondiale bestuursorgaan beschouwd als een atlete met verschillen in geslachtsontwikkeling (DSD), en de nieuwe regels vereisen dat zij haar testosterongehalte zes maanden lang onderdrukt voordat zij mag deelnemen aan een WA-gesanctioneerd evenement.

De nieuwe testosterondrempel is minder dan 2,5 nanomol per liter, dat is de helft van het eerder aanvaarde niveau van 5 nanomol. De zaak voor de rechter brengen is geen optie voor Mboma; Botha zegt dat ze niet de financiële middelen hebben om het verbod in het rechtsstelsel aan te vechten.

Botha toch optimistisch over de toekomst

Botha blijft optimistisch over Mboma's blijvende succes in de sport ondanks deze nieuwe beperkingen. Hij vertelde The Namibian: 'We kennen haar situatie, en we weten dat Christine een enorme hoeveelheid snelheid heeft en dat komt niet door haar testosterongehalte.' World Athletics (WA) legde Mboma voor het eerst beperkingen op in 2021 toen ze een niet geratificeerd U20 wereldrecord en Afrikaans seniorenrecord vestigde op de 400 meter, waarmee ze de zevende snelste vrouw aller tijden werd op dat onderdeel.

Na haar overwinning werd ze gedwongen 'medische beoordelingen' te ondergaan en Mboma, die toen 18 was, bleek genoeg natuurlijk testosteron te produceren om de WA-regels te overtreden. Haar werd een ultimatum gesteld: de WA verbood haar deel te nemen aan evenementen tussen 400 meter en 1 mijl, tenzij ze ermee instemde medicijnen te nemen om haar natuurlijke testosteron te verlagen. De koos ervoor zich te richten op een afstand waarop de regel niet van toepassing was, zoals de 200 meter.

Heftige bijwerkingen van hormoontherapie

Niet alleen zal het verbod Mboma en andere betrokken atleten ongeschikt maken om deel te nemen aan komende grote wedstrijden, waaronder de Diamond League series en de Wereldkampioenschappen, maar er zijn potentiële gezondheidsrisico's en bijwerkingen verbonden aan hormoontherapie. De Zuid-Afrikaanse 800-meterloper Caster Semenya werd volgens The Namibian gedwongen om tussen 2010 en 2015 hormoononderdrukkende middelen te slikken. Semenya zei: 'Het is alsof je jezelf elke dag met een mes steekt. Maar ik had geen keus.'

In een verklaring sprak Athletics Namibia zijn steun uit voor Mboma: 'AN is teleurgesteld dat atleten hun natuurlijke omstandigheden moeten veranderen om in aanmerking te komen voor wedstrijden.' Toezichthouders van AN zeggen dat ze een verzoekschrift zullen indienen bij WA om deze nieuwe regels te heroverwegen.