Met bijna driehonderd (!) Nederlandse atleten aan de start op zaterdag bij de internationale IFAM-meeting in het Oost-Vlaamse gehucht Oordegem, dat amper drieduizend inwoners telt, mag de vraag gesteld worden wat toch de ongekende aantrekkingskracht van Oordegem is. Onder de tweeduizend deelnemers waren ook heel veel Britten.

Lieke Klaver start haar seizoen

Na afloop van haar 100 en 200 meter wilde topsprintster Lieke Klaver er wel iets over kwijt. 'Ik liep hier al toen ik 14 jaar was. Het is een oude, harde baan en het is hier vaak mooi weer. Bovendien is de timing van de wedstrijd ook perfect om je seizoen te starten. En in Nederland zijn er op dit moment bijna geen wedstrijden van dit niveau.' De 24-jarige atlete vergat daarbij nog te vertellen dat de wedstrijdorganisatie de sprintonderdelen tot en met 200 meter aan de andere kant van de baan liet afwerken, om optimale windomstandigheden te creëren voor de atleten.

lieke klaver 100 meter oordegem
Erik van Leeuwen
Sifan Hassan mikt op 4 marathons in één jaar

Pluspunten van deze specifieke atletiekbaan

Op Twitter voegde coach Matt Elias uit Wales daar nog wat pluspunten aan toe. 'De snelle baan is goed beschut door hoge bomen, de officials zijn relaxt en willen slechts gelukkige atleten zien, en er zijn foodtrucks en biertenten die samen met muziek een geweldige atmosfeer creëren.' Hij prijst daarnaast ook het dagprogramma aan met voor iedere discipline wat wils. Niet zo gek dat Papendal-topcoach Laurent Meuwly met zijn complete sprintselectie afreisde naar Oordegem, toch bijna 250 kilometer heen en weer 250 kilometer terug met de auto. En met alle files rond Antwerpen en Brussel red je dat normaliter niet eens in tweeënhalf uur.

De magie van Oordegem

De magie van Oordegem startte al bijna dertig jaar terug. In 1996 werd de Europacup voor Landenteams er gehouden, en de formule van de Flanderscupwedstrijden in België begonnen razend populair te worden, ook bij de Nederlanders. Als evenknie van de FBK Games in Nederland was daarvoor natuurlijk altijd al de Nacht van Hechtel, later werd dat de Nacht van Heusden, maar die wedstrijden waren toch vooral voor de toppers. Toentertijd was de Léon Buyle Memorial de populairste Flanderscupwedstrijd, met toegang voor alle categorieën atleten. In navolging daarvan startte in 1997 het Nationaal Baancircuit in Nederland.

Ikzelf houd ook warme herinneringen aan Oordegem. In 1996 liep ik er mijn persoonlijk record op de 400 meter (46.99), en zag ook tientallen landgenoten er floreren. En nu, 27 jaar later is er nog niets veranderd aan de grote aantrekkingskracht van het plaatsje met de snelle Mondo atletiekpiste. Ondanks de scheuren in de baan, ondanks de lang niet altijd vlekkeloze organisatie en ondanks de relatief hoge ‘inkom’ van 15 euro voor bezoekers.

Bondscoach aan het bier

Na afloop van de disciplines bleven atleten én coaches opvallend lang hangen. Gezelligheid alom: Meuwly aan het bier, de Groningse technisch directeur van de Vlaamse Atletiekliga Rutger Smith vrolijk aan het babbelen met organisatoren en zijn collega-TD Vincent Kortbeek van de Atletiekunie. Tenslotte nog wat cijfers: tweeduizend atleten namen deel aan deze wedstrijd die zaterdag al om 09.30 uur startte en pas om 01.30 uur op zondagochtend afgelopen was. Op zaterdag 10 juni aanstaande wordt de Memorial Léon Buyle er georganiseerd.

Bijna driehonderd Nederlandse atleten starten hun baanseizoen in Belgische Oordegem.