Ultraloper Karel Sabbe deed in maart voor de derde keer mee aan de beruchte Barkley Marathons: 60 uur, zo'n 20.000 hoogtemeters en rond 160 kilometer dwars door de bossen van Tennessee. Zonder GPS, sporthorloge of uitgestippeld parcours, maar wel met hele strenge regels. Wat ging er door zijn hoofd tijdens dit bizarre avontuur!? Hij deelde met ons zijn verhaal.
De eerste keer dat Karel Sabbe (34) over Alles over de EK cross 2024 in Antalya hoorde, of beter gezegd met eigen ogen zág hoe schier onmogelijk het is om de meest cynische ultramarathon ter wereld in de Amerikaanse staat Tennessee te volbrengen, wist hij: dit is voor mij. Hij zegt het met een glinstering in zijn ogen, alsof het gister was dat hij werd getriggerd door het menselijke falen in de documentaire over Barkley - Leuke loopjes tussen kerst en oud- en nieuw.
Gemaakt om te lopen
De Barkley Marathons is wreed. Deelnemers moeten zelf navigeren, met slechts een kompas en een kaart, door een grauw en desolaat landschap met nauwelijks oriëntatiepunten. En precies vanwege dat 'quasi-onmogelijke' besloot Karel Sabbe vier jaar geleden om er een gedeelte van zijn leven aan te wijden. 'Wij mensen zijn gemaakt om te lopen. Genetisch voel ik dat ook zo. Acht, negen, tien uur achter elkaar.' Met amateuristische uitrusting verpulverde hij eerder het wereldrecord op de Pacific Crest Trail, een 4300 kilometer lange trail van Mexico naar Canada. Ook de wereldrecords op de Appalachian Trail (3500 km) en de Via Alpina (2650) zette hij daarna op zijn naam. Hij was klaar voor zijn grootste - en gekste - uitdaging.
Nog één laatste poging
Twee keer eerder deed Sabbe mee aan de Barkley. De eerste keer hield de wedstrijd voor hem na vier van vijf rondes op. Het jaar erop werd hij in ronde vier van het parcours gehaald toen hij Alles wat je wil weten over de Bruggenloop 2024. Dit jaar zou - ongeacht de uitslag - zijn laatste deelname worden: hij kon het zijn gezin en zichzelf niet langer aan doen om de hele winter op te offeren voor dat ene doel. 'Trainen voor de Barkley valt zwaar tegen,' vertelt hij aan Runner's World. Na een lange voorbereiding sloeg in het vliegtuig naar Amerika het noodlot toe: voedselvergiftiging. 'Ik was helemaal leeg en kon me niet meer op tijd hydrateren, maar ik zou hoe dan ook starten!'
Heeft hij zijn doel gehaald? Hoe zag zijn voorbereiding eruit? En de vraag der vragen: wat wordt zijn volgende uitdaging? Je leest Karel Sabbes hele verhaal in de nieuwe Runner's World, sinds 25 mei in de winkel en online.