De onderzoekers keken naar het cognitieve vermogen voorafgaand en na een ultraloop? Winschoten organiseert eerste NK 50 kilometer Heb je je ooit afgevraagd wat er omgaat in de hersenen van ultramarathonlopers, Door Amy Sedghi. Geert van Nispen wil in 15 dagen de Pyreneeën over.

Brein van ultralopers verandert tijdens race

Nieuw Nederlands record 100 km door Hinke Schokker Loughborough University bestudeerden de hersenen van ultralopers die meededen aan twee vijfdaagse races van 250 km in Jordanië en Sri Lanka. In de studie werd gekeken naar cognitieve plasticiteit - of simpel gezegd: het vermogen van de hersenen om zich aan te passen - in drie belangrijke cognitieve domeinen. Ze ontdekten dat hardlopers die tijdens deze evenementen gewicht verloren 'een significante aanpassing van de cognitieve functie vertoonden om het foerageervermogen te bevorderen' - oftewel: het vermogen om voeding te vinden.

De psychomotorische snelheid (reactietijd) bleef onveranderd en de prestaties van het episodisch geheugen (het vermogen om informatie over specifieke gebeurtenissen op te roepen), verminderde.

Je brein verandert tijdens een ultrarace

Het onderzoek wijst erop een drang om voedsel te vinden en de overlevingskansen te vergroten wanneer het lichaam onder 'periodes van energetische stress' staat, aldus het onderzoek. Het onderzoek stelt dat de veranderingen waarschijnlijk plaatsvinden doordat de hersenen van de 'atleten zich aanpassen om een negatieve verandering in de omgeving tegen te gaan'.

Dr. Danny Longman, hoofdauteur van het onderzoek, zegt over de resultaten: 'Tijdens de evolutie van de mens hadden onze voorouders regelmatig te maken met voedselonzekerheid en energetische stress. Tijdens deze studie hebben we gewerkt met ultramarathonlopers om te bestuderen hoe onze hersenen zich zouden kunnen aanpassen onder omstandigheden van energetische stress', legt hij uit.

Volg je Runner’s World al op Instagram en Facebook?