Wel eens een marathon gelopen? Netjes! Een ultramarathon zelfs? Knap! Wat dacht je van de Spartathlon? Een race van 246 kilometer, opgeleukt door de 1000 meter hoge berg de Sangaspas na 160 kilometer.

Geschiedenis

Waarom organiseer je een hardloopwedstrijd van 246 kilometer? Dat komt door het verhaal over boodschapper Phidippides, die 490 jaar voor Christus tijdens de eerste Perzische oorlog 246 kilometer binnen 36 uur zou hebben gelopen. In 1983 vonden John Foden en zijn team het tijd om te controleren of die prestatie fysiek mogelijk is.

Aan de hand van geschriften van de Griekse historicus Herodotus voltooide Foden de gereconstrueerde route. Sindsdien wordt de Spartathlon jaarlijks georganiseerd tijdens het laatste weekend van september.

Spartathlon: wanneer mag je meedoen?

Als je wil deelnemen is het geen kwestie van aanmelden en trainen. Daar komt meer bij kijken. In de drie jaren vóór de startdatum, moet je in de meeste gevallen een wedstrijd van minimaal 150 kilometer hebben voltooid. Bijvoorbeeld de UltraBalaton race of de OLYMPIAN race. De organisatie van de Spartathlon heeft een lijst opgesteld met races die in aanmerking komen. Daarnaast zit er een maximum aan het aantal deelnemers: slechts 400.

Als je een startbewijs krijgt, betekent dat nog lang niet dat je de finish haalt. Tijdens de warmste editie in 2012 haalden bijvoorbeeld slechts 72 van de 336 deelnemers de finish. Je moet de eindstreep halen binnen 36 uur na het startschot. De moeilijkheidsgraad bevestigt ook Spartathlon: loodzware race van 246 kilometer zonder prijzengeld, maar de Spartathlon zwaarder vindt.

Route van de Spartathlon

De route van 246 kilometer begint in de Griekse hoofdstad Athene bij de Akropolis, dat is gecertificeerd als UNESCO-werelderfgoed. Na 160 kilometer krijg je een pittig hoofdgerecht voorgeschoteld: de Sangaspas. Die berg zorgt er mede voor dat de deelnemers maar liefst 1200 hoogtemeters moeten overbruggen. De finish ligt in Sparta, vroeger een grote stad in het oude Griekenland.

spartathlon route
België zet nieuw wereldrecord Backyard Ultra

Nederlands succes Spartathlon

De Griek Fotis Zisimopoulos (19.55.09 in 2023) en de Amerikaanse Camille Herron (22.35.31 in 2023) hebben de parcoursrecords in handen. De snelste Nederlanders zitten een stukje achter. Jan-Albert Lantink liep 'm in 2010 in 23.31.22 (hij werd tweede) en de snelste vrouwelijke landgenoot is Léonie van den Haak met 28.42.36 in 2012. Ook Ron Teunisse eindigde meermaals in de top 3.

Als je die 246 kilometer hebt afgelegd en je staat zelfs op het podium, dan ontvang je... heel veel lof en een groot applaus. Er is namelijk geen prijzengeld verbonden aan een van de zwaarste races ter wereld, zoals bij de marathon van Rotterdam wel het geval is. Dit doe je voor je plezier.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?