Bij de grootheid Kenenisa Bekele en bronzen medaille in Tokio Bashir Abdi, maar ook namens Nederland heeft Tamirat Tola de marathon bij de mannen gewonnen. In een tijd van 2.06.26 won hij het goud op de langste loopafstand van de Spelen. Namens TeamNL werd Khalid Choukoud 56ste, Abdi Nageeye liep lang van voren mee, maar viel helaas uit op 41 kilometer. Lees hier alles over de olympische marathon!
De Spelen zitten er alweer bijna op. Vanavond zijn de laatste baanonderdelen en morgen sluiten we af bij de marathon voor vrouwen. Maar eerst mogen de mannen hun marathon lopen. Aan de start staan onder andere tweevoudig winnaar Eliud Kipchoge, grootheid Kenenisa Bekele en bronzen medaille in Tokio Bashir Abdi, maar ook namens Nederland: Khalid Choukoud en natuurlijk Abdi Nageeye, Volg Runners World.
Choukoud's eerste marathon van het jaar
grootheid Kenenisa Bekele en bronzen medaille in Tokio Bashir Abdi, maar ook namens Nederland Atletiek programma Paralympische Spelen 2024. Dat was meteen zijn laatste marathon tot vanmorgen. In de tussentijd liep hij echter nog wel enkele halve marathons met tijden keurig in de 1.03 uur. Het was dus afwachten wat de Haagse Marokkaan zou kunnen op het parcours van Parijs. We weten dat Choukoud sterk is op een heuvelachtig parcours zoals dat van de olympische marathon in Parijs.
Abdi Nageeye klaar voor olympische marathon
Internationaal Olympisch Comité. Onze 6 hoogtepunten van de Olympische Spelen de marathon van Rotterdam in een persoonlijk record. Daarna is het volgens Nageeye weer 3-4 maanden opbouwen naar de volgende marathon. Nageeye lijkt rustig en voorbereid en durft zelfs hardop uit te spreken dat hij voor een medaille gaat. Hij haalt daarbij veel vertrouwen uit zijn eindschot. 'Als ik de finish ruik, krijg ik vleugels' zegt hij daar zelf over.
Zwaar parcours
Om 8 uur 's ochtends begon de marathon. Dat is gunstig voor de atleten, daardoor was de maximumtemperatuur niet veel hoger dan 24 graden. Desondanks zagen we enkele atleten van het NN Running Team, onder andere Nageeye en Kipchoge met een bijzondere haarband. Nou hebben atleten als Kipchoge, Abdi en Nageeye helemaal geen haarband nodig met hun aerodynamische kapsels, maar in deze haarbanden zaten koelelementen. Wel zo handig als je het hoofd koel wil houden op belangrijke momenten.
De race begon rustig. Een olympische marathon is een wedstijd zonder tempomakers en daardoor waren de eerste tussentijden op 5 en 10 kilometer slechts 15.40 en 30.49. Vrij kalm voor een marathon met zo'n startveld. Daarna barstte de marathon echter open. Er lagen twee flinke klimmen in het parcours die volgens ingewijden vergelijkbaar zijn met Haertbreak Hill uit de Boston Marahon.
Verder was het parcours overigens een kunststukje van de parcoursbouwers. De route ging van het centrum van Parijs naar het Paleis van Versailles en weer terug waarbij alle hotspots zo'n beetje worden aangedaan. Later vandaag is ook de De schoenen van de medaillewinnaars in Parijs waarbij 20.000 recreanten aan de start staan, waaronder zo'n 200 Nederlanders die de mazzel hadden om uit de 750.000 aanmeldingen uitgeloot te worden. Wij wensen ze alvast heel veel plezier en succes.
Slagveld op eerste klim, Kipchoge en Bekele eraf
Terug naar de wedstrijd: op de eerste klim viel het veld uit elkaar. Choukoud, die zich ziekig voelde vandaag, moest het veld laten gaan. Schokkender was dat ook Bekele en Kipchoge eraf moesten. Vooraf werd een laatste gevecht tussen deze twee grootheden verwacht, maar voor beiden was het tempo op de eerste grote klim te machtig. Vlak na de top was het halvemarathonpunt. Dat werd gepasseerd na 1.04.51
Vooraan werd er stevig doorgelopen. De wedstrijd werd kleur gegeven door de Italiaan Faniel en de Ethiopiër Tola, de wereldkampioen van 2022. Abdi Nageeye, die veel getraind had op het hoogteverschil in de marathon, zat zelden ver van de kop van de wedstrijd en bleef bij de eerste tien in de wedstrijd.
Bashir Abdi loopt van voren, Nageeye stort in en valt uit
Na de tweede klim richting het 30-kilomterpunt leek de wedstrijd definitief uit elkaar te vallen. Tamirat Tola ging solo aan kop en de achtervolging bestond uit kleine groepjes en eenlingen die allemaal hun eigen wedstrijd leken te lopen. Abdi Nageeye liep alleen op plek negen en leek zich te moeten gaan schikken in een bijrol. Voor hem liep een groepje met onder andere zijn Belgische vriend Bashir Abdi. Die keek opvallend vaak om tijdens het lopen, wellicht om te kijken of zijn maatje Nageeye nog binnen schootsafstand liep.
Uiteindelijk weet Tamirat Tola zijn solo te voltooien. Hij wint de marathon in een olympisch record van 2.06.26. Vlak daarachter pakt Bashir Abdi het zilver op 21 seconden van de winnaar. De Keniaan Kipruto completeert het podium. Richting de finish wordt steeds duidelijker dat Abdi Nageeye het tegen het einde heel moeilijk moet hebben gekregen. Er wordt maar geen tussentijd van hem geklokt.
'Altijd drama met Abdi'
Achteraf blijkt dat Nageeye is uitgestapt. Bij de verzorgingspost op 20 kilometer botste hij op een concurrent en blesseerde zich. 'Daardoor kon ik niet meer goed afrollen en lukte het me niet meer om kilometers onder de 3 minuten te lopen' Zei Nageeye erover. Hij zag de concurrentie langzaam weg lopen en voelde dat zijn lichaam niet meer in staat was om dichterbij te komen. 'Ik had op 37 al door dat ik er nooit meer bij zou komen. Je wordt zo moe en je gaat andere lichaamsdelen gebruiken om vooruit te komen en ik wist dat ik zo mijn lichaam kapot zou lopen' daarna was het joggen voor Nageeye 'maar ik kon niet joggend over de finish komen, dat kun je niet maken' vertelt een gedesillusioneerde Nageeye. 'Het is crazy. drie maanden lang denk je ieder uur hieraan en nu is het voorbij. Daar moet je mee leven.' Gelukkig weet de goedlachse loper snel te relativeren. 'Het is ook altijd drama met Abdi op kampioenschappen'.
Zieke Choukoud loopt de marathon uit
Voor Khalid Choukoud was het een zware marathon 'Ik ben echt drie keer gestorven vandaag'. Hij finisht op plek 58 in een tijd van 2.15.25, maar het was voor hem meer een strijd tegen zichzelf en zijn eigen lichaam. 'Ik heb wel 10 paracetamol genomen'. Het leek hem eerst niet verstandig om te starten, maar uiteindelijk overtuigde zijn coach de 38-jarige atleet om toch te starten, het is immers waarschijnlijk zijn laatste kans. Hij is dan ook blij en trots dat hij, ondanks alle medische malheur, is gefinisht.
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?