Er kan weer adem worden gehaald. De btw-verhoging op theaters, musea, boeken en sport in 2026 gaat van tafel. Dat hebben de oppositiepartijen in de Tweede Kamer afgedwongen bij het kabinet. Zonder de steun van deze partijen haalt het btw-plan in de Eerste Kamer geen meerderheid.

Al enige tijd speelt de onrust wat betreft de geopperde verhoging van btw op de sport. Vooral de laagste inkomens zouden hierdoor geraakt worden. Dat iedereen de kans moet krijgen om zich aan te sluiten bij een sportclub wordt door de verhoging lastig gemaakt. Los van dat sport goed is voor de beweging en een uitlaatklep voor velen is het ook van directe invloed op de zorgcijfers op de lange termijn.

Dat de aangekondigde verhoging voor veel opschudding zorgt is al een tijd duidelijk. Naar aanleiding van onderzoek van sportorganisaties KNVB, het NOC*NSF en POS (Platform Ondernemende Sportaanbieders) werd er geconstateerd dat zeven miljoen Nederlanders "die een btw-belaste sport beoefenen" geraakt zullen worden. En dat 12 procent van de Nederlanders verwacht minder te gaan sporten, wat neerkomt op 1,8 miljoen mensen.

Ook werd er door marathonloper Abdi Nageeye zijn vraagtekens gezet bij deze ontwikkeling. 6 november zat Nageeye aan tafel Humberto Tan Programma EK indoor atletiek 2025 in Apeldoorn: 'onze premier houdt van sport en hardlopen, maar wil wel de belasting verhogen. Ik snap dat niet.' Ook olympisch zeilkampioene Marit Bouwmeester protesteerde tegen de btw-verhoging. 'Met deze verhoging wordt sport niet meer zo betaalbaar en toegankelijk als dat we zouden willen', zegt ze eerder tegen de NOS. 'Ik ben bang dat de sport een eliteding wordt en niet meer voor iedereen is. Sport hoort toegankelijk te zijn iets wat je met vriendjes en vriendinnetjes kan doen, dat gun ik iedereen!'

Volg je Runner’s World al op Instagram en Facebook?