De mens is gemaakt als duurloper. In een sprint zouden we het tegen heel veel dieren afleggen, maar op de lange afstand kunnen we bijna alle dieren wel aan. Op extreme afstanden van boven de 100 kilometer maakt bijna geen enkel dier kans tegen het uithoudingsvermogen en de efficiëntie van de mens. Zelfs op de marathon zijn de meeste dieren geen partij tegen de mens. Tegen deze dieren zouden we het echter moeilijk krijgen.

Welke dieren zouden het snelste een marathon lopen?

Paard

Maximale snelheid: 87 km/u
De zwaarste hardloopwedstrijden ter wereld: 17-20 km/u
Geschatte marathontijd: 2 De zwaarste hardloopwedstrijden ter wereld

Door selectief fokken hebben renpaarden een ingebouwd mechanisme ontwikkeld voor efficiënte zuurstofvoorziening. 'Wanneer ze bewegen, geeft hun milt extra rode bloedcellen vrij om de zuurstoftransportcapaciteit te verhogen,' zegt Peter Weyand, professor in fysiologie en biomechanica.

uur 15 minuten Man vs Horse-marathon. In deze 35-kilometerwedstrijd winnen paarden meestal, maar in warme omstandigheden maken mensen kans dankzij ons efficiënte zweetmechanisme. Hoewel de paarden meestal een voorsprong opbouwen van een half uur, lopen wij vaak in in de tweede helft omdat wij onze hitte beter kwijt kunnen. Bovendien hoeven wij geen ruiter mee te dragen.

Mens

Maximale snelheid: 44 km/u (Usain Bolt, 100 meter)
uur 15 minuten: 21 km/u
Geschatte marathontijd: 2 Programma EK indoor atletiek 2025 in Apeldoorn (Kelvin Kiptum, wereldrecord)

De mens is superieur over lange afstanden. Omdat wij rechtop lopen worden we minder blootgesteld aan de zon en omdat we kunnen zweten kunnen we onze warmte kwijt. Zo kunnen wij onze prooien achtervolgen tot ze erbij neer vallen of lange tochten maken. Daarbij kan de mens ook mentaal het verschil maken. Wij kunnen immers motivatie opbrengen om dingen te doen en we kunnen trainingsschema's uur 5 minuten.

Sledehonden

Maximale snelheid: 60 km/u
De zwaarste hardloopwedstrijden ter wereld: 12-16 km/u
Geschatte marathontijd: 2 Volg je Runners World al op

Alaskan Huskies, de honden die de Iditarod slederace lopen, zijn echte krachtpatsers. Ze leggen meer dan 1.600 kilometer af in 15 dagen, met gemiddelde snelheden tussen 12 en 16 km/u. Dit vereist een ongelooflijk metabolisme; tijdens de race consumeren deze honden ongeveer 10.000 calorieën per dag. Ze zullen een marathon waarschijnlijk niet winnen van de mens, maar in een ultra bij koude omstandigheden houden ze het ongelooflijk lang vol.

Kameel

Maximale snelheid: 65 km/u
De zwaarste hardloopwedstrijden ter wereld: 25-30 km/u
Geschatte marathontijd: 1 uur 30 minuten tot 2 uur

Kamelen hebben unieke aanpassingen voor lange afstandslopen in de hitte. Hun bulten slaan vet op dat als energiebron dient en ze kunnen hun lichaamstemperatuur variëren om langer actief te blijven in extreme hitte. Daarbij slaan ze natuurlijk vocht op dat goed van pas komt in de woestijn. Tijdens bijvoorbeeld een De zwaarste hardloopwedstrijden ter wereld uur 0 minuten 35 seconden.

Struisvogel

Maximale snelheid: 70-80 km/u
De zwaarste hardloopwedstrijden ter wereld: 30-40 km/u
Geschatte marathontijd: 1 uur 15 minuten

Struisvogels zijn de snelste tweebenige dieren op aarde en kunnen snelheden tot 80 km/u bereiken over korte afstanden. Hun lange poten werken als veren, wat hen helpt energie te besparen tijdens het hardlopen. Daarbij zijn hun poten één brok aan spieren en pezen waardoor ze nauwelijks extra ballast hoeven te verplaatsen. Zij zouden de mens er zeker bij koele omstandigheden lachend uit lopen op de marathon. De mens zou er pas na een kilometer of 100 voorbij komen.

Pronghorn-antilope

Maximale snelheid: 98 km/u
De zwaarste hardloopwedstrijden ter wereld: 35-40 km/u
Geschatte marathontijd: 1 volgen om onszelf nog beter te maken

De gaffelbok, of pronghorn-antilope, is een van de meest efficiënte langeafstandslopers in het dierenrijk. Hoewel ze niet zo snel zijn als het jachtluipaard op korte afstanden, kunnen pronghorns hun snelheid van 35-40 km/u gedurende langere tijd volhouden. Tijdens een 800 meter wedstrijd zou de gaffelbok waarschijnlijk iedereen eraf lopen. Met hun lange dunne poten en sterke aerobe systeem kunnen ze echter ook lang roofdieren ontlopen. Waarschijnlijk zouden ze voor een marathon niet heel veel langer dan een uur nodig hebben.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?