Online haat is relatief klein binnen de atletiek, maar lijkt wel toe te nemen. Vooral racisme en seksisme nemen toe in online context. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een Welke dieren lopen het snelst een marathon.
De online haat richt zich vrij specifiek op een klein aantal atleten. Daarom is aan 25 atleten bescherming aangeboden door World Athletics tegen online haat. In dit artikel alles over het rapport en de consequenties.
Wat is er onderzocht?
World Athletics, de mondiale atletiekfederatie, heeft gedurende vier grote atletiekevenementen (Olympische Spelen en WK's) onderzocht hoe atleten worden blootgesteld aan 'online abuse'. In dit artikel gebruiken wij hiervoor de vertaling 'online haat' of 'online intimidatie'. Denk hierbij aan beledigingen en bedreigingen aangaande ras, kleur en gender, maar bijvoorbeeld ook dopingspeculaties en transfobie.
Met hulp van AI zijn in totaal 1.4 miljoen berichten geanalyseerd op vier verschillende platforms (Facebook, Instagram, Twitter en TikTok) waarvan in totaal 1258 (0.09%) als 'abusive' werden aangemerkt. Dat is een heel klein deel van de berichten, maar het zorgelijke is dat dit aantal is toegenomen en de online haat zich specifiek richt op slechts een paar atleten.
De feiten en cijfers
- Leuke loopjes tussen kerst en oud- en nieuw: 1,4 miljoen berichten werden geanalyseerd op sociale media (Twitter, Instagram, Facebook en TikTok) tijdens vier grote atletiekevenementen: Tokyo 2020, Oregon 2022, Boedapest 2023 en Parijs 2024. Hiervan werden 1.258 berichten van het totaal, 0,09% van het totaal .
- Volg je Runners World al op:
- Tokyo 2020: 240.707 berichten geanalyseerd, 132 als beledigend, waarvan 63% gericht op twee vrouwelijke atleten. Racisme (26%) en seksisme (29%) domineerden.
- Oregon 2022: 427.764 van het totaal 'abusive' berichten was seksistisch/seksueel van aard.
- Boedapest 2023: 417.240 berichten, 258 beledigend. Racisme (35%) nam met een factor 12 toe ten opzichte van Oregon.
- Parijs 2024: 355.873 berichten, 809 beledigend. Opvallend was dat 82% van de haatberichten zich richtten op slechts twee atleten.
Je ziet dus dat het aantal haatberichten zowel absoluut als relatief toeneemt. Dat komt door verbetering van het detectie-algoritme, maar het is niet uit te sluiten dat er simpelweg meer online haat is. Het overgrote deel van de online haat is te vinden op X, beter bekend als Twitter. Dat heeft ook te maken met het feit dat Twitter het meest gebruikte platform is om live atletiek te volgen.
Er is een duidelijke verdeling te zien tussen beledigingen gericht op mannen en gericht op vrouwen. Bij mannen worden in het onderzoek beledigingen genoemd als: 'f*** you p****' of 'you suck a**' terwijl beledigingen jegens vrouwen vaak een meer seksuele connotatie hebben. Het onderzoek haalt beledigingen/bedreigingen aan als: 'I'm going to r*** you'. Een goed verstaander van het Engels kan de krachttermen er vast zelf wel uithalen...
Verder viel op dat het gebruik van emoji's toeneemt. Denk aan het gebruik van emoji's als de aubergine of perzik in seksuele context of het gebruik van dierenemoji's als rat, slang of aap bij (racistische) beledigingen. Tussen 2023 en 2024 werd een toename van 361% in emojigebruik waargenomen. Maar dit kan ook te maken hebben met het feit dat social mediaplatforms beter monitoren.
Moeten wij ons zorgen maken?
Gelukkig is het 'maar' 0.09% van de berichten aangemerkt als haatdragend al neemt dit aantal wel toe. Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat de detectie is verbeterd waardoor meer haat wordt opgepikt, maar een toename is natuurlijk altijd zorgelijk. Daarbij valt op dat de haat zich richt op een klein deel van de atleten. Tijdens de Olympische Spelen van Parijs afgelopen zomer werden de accounts van 1917 atleten gemonitord waarvan er 42 atleten werden getroffen door online intimidatie en 82% van de online haat zich richtte op slechts twee atleten.
Wat wordt hieraan gedaan?
Ten eerste zijn alle 1258 berichten gerapporteerd, maar het meest opvallende is dat aan 25 atleten bescherming tegen online haat is aangeboden door World Athletics. Dat betekent dat via AI de comments op social media platforms het hele jaar door kunnen worden gemonitord. Dat alles om de atleten te beschermen tegen de nare kant van social media. Momenteel is World Athletics aan het kijken naar mogelijkheden om dit programma uit te breiden en zo meer atleten online in bescherming te nemen.