Het is 27 december en het kan toch eigenlijk niet meer mis gaan. Hilde Dosogne (54) uit België liep dit jaar elke dag een marathon en staat op het punt om het wereldrecord te zetten op 366 dagen. Wij reden naar Gent om een aantal rondjes met haar mee te lopen en te praten over afgelopen jaar.

Trailrun kalender 2025 Running Streak, maar BIG Against Breast Cancer. Op 31 december pakt ze nog een stukje groter uit en jij kan daar bij zijn Sifan Hassan mikt op 4 marathons in één jaar. Het record staat nu nog op naam van haar coach Stefaan Engels die 365 achter elkaar een marathon liep. Op 31 december zet Hilde het aantal op 366, een schrikkeljaar lang elke dag een marathon. Het record voor vrouwen stond op 150, Sifan Hassan mikt op 4 marathons in één jaar. Op 31 december pakt ze nog een stukje groter uit en jij kan daar bij zijn!

Rondjes om de roeibaan

Hilde begint om 8 uur aan haar dagelijkse duurloop van 42.2 kilometer. Twee getuigen tekenen binnen in haar camper een formulier van het Guinness Book of World Records, Hilde filmt dat ze aan haar marathon begint en dan begint ze voor de 362ste keer dit jaar aan een marathon. Of eigenlijk is ze al wat vaker begonnen, maar daarover later meer. Ondanks het feit dat het nog donker is langs de roeibaan in Gent en kwik niet boven de 4 graden uitkomt is er een aardige opkomst vanmorgen. 35 mensen starten om 8 uur stipt om met haar mee te lopen. Gedurende Hildes zijn er lopers die zich bij het gezelschap voegen, maar er na zo'n 20 kilometer haken er ook elke ronde weer lopers af. Er is plek voor iedereen, van absolute beginners tot Volg je Runners World al op. Uiteindelijk wordt er gefinisht met zo'n 20 lopers, waarvan er 7 de hele marathon hebben voltooid.

Met ups en downs

'Het is met ups en downs gegaan', vertelt Hilde over de opkomst bij haar marathon. 'In januari, februari en maart was het nog druk, maar daarna nam, zeker in de zomer, de animo wel af.' Uiteindelijk heeft ze zo'n 3 á 4 marathons in haar eentje gelopen. Qua media-aandacht ging het net zo. 'In januari was er veel aandacht omdat ik net was begonnen, in mei laaide de aandacht weer op en nu in december is er weer veel aandacht omdat het record bijna binnen is. In september was er bijvoorbeeld maar weinig. Mensen dachten zelfs even dat ik was gestopt.'

Gewoon beginnen

Maar stoppen deed ze nooit, al waren er genoeg dagen waarop het moeilijk was. 'Ik had eigenlijk meteen op 2 januari al geen zien, maar ik ben iedere keer maar gewoon begonnen en dan kijken we tijdens het lopen wel or ik hem ook uitloop'. En zo liep ze dag na dag na dag haar marathon. Zin of geen zin, weer of geen weer. Er lijkt routine in te zitten. Ze maakt het papierwerk in orde, laat een startfoto maken en gaat dan rustig van start. Haar vaste rondje, dat ze naar schatting meer dan 2000 keer heeft afgelegd gaat rond de roeibaan in Gent; Een nauwelijks hoogtemeters en nauwelijks verkeer. Hooguit komt er een fietser achterop wanneer het pelotonnetje hardlopers te breed over het pad loopt. Voor Hilde lijkt het rondje geen verrassingen meer te kennen. Waar de lopers elkaar waarschuwen voor obstakels op de weg kan Hilde ze dromen en heeft ze ze al ontweken voordat ze überhaupt zichtbaar zijn.

Opnieuw beginnen

Het lichaam went aan alles, dat is wel aan Hilde te zien. Alles in haar bewegingspatroon lijkt zich te hebben aangepast aan deze buitengewone opgave, zelfs de vlechtjes langs haar hoofd lijken zich te hebben gevormd naar haar windjack. In haar looptechniek valt op dat ze haar voeten nauwelijks hoeft op te tillen om vooruit te komen. Toch komt deze economische loopstijl met een prijs. Ze is al meerdere malen gevallen. Eén keer viel ze na ruim 25 kilometer hard op haar hand waardoor ze naar het ziekenhuis moest. Marathon gestaakt, niet afgemaakt, dus moest ze opnieuw beginnen. 'Ik loop marathons, en dat is wat anders dan twee halven op een dag', zegt ze resoluut. Ze heeft met het Guinness Book of World Records afgesproken dat ze er niet langer dan zes uur over doet. 'Er was ook een dame in Nieuw-Zeeland bezig, maar die deed er soms wel 8 uur over. Dan is het meer wandelen.' Zelf werkt ze een marathon steevast af in vier uur en een beetje. Al kwam dat niet altijd vanzelf.

Zeker in de zomer was het soms zwaar. Er waren maar weinig mensen die mee liepen, het was warm en daar bovenop kwam ook nog een corona-infectie, vertelt vaste meeloper Simon: 'Ik heb ook een keer meegemaakt dat ze kampte met buikgriep. Toen is ze na 5 kilometer gestopt, heeft ze een dutje gedaan en is toen opnieuw aan de marathon begonnen'. Simon is door de uitdaging van Hilde begonnen met hardlopen. 'Ik ben eigenlijk gewoon begonnen door mee te gaan lopen en te kijken hoe ver ik zou komen. Dat bleek al een halve marathon te zijn', vertelt hij over zijn eigen progressie. 'Sindsdien loop ik regelmatig mee en loop ik vandaag mijn negende marathon van dit jaar!' Dinsdag wil hij zelfs voor zijn tiende gaan.

Goed eten en veel herstel

Het record van 366 dagen lijkt haar nauwelijks nog te kunnen ontgaan. Al werd het gisteren nog even spannend. 'Momenteel heb ik veel last van mijn hamstring, daarom ligt het tempo wat lager'. Normaal loopt ze haar kilometer onder de 6 minuten, vandaag is ze een paar seconden langzamer. Op de vraag of dit eigenlijk wel gezond is begint ze te lachen: 'Nee, dat is het zeker niet, het hele lichaam voelt stijf aan'. Ondanks het feit dat ze er wel alles aan doet om haar lichaam zo goed mogelijk te verzorgen. Warme baden, stretchen, foamrollen, zalfjes. Alles wordt eraan gedaan om het lijf soepel te houden. Het neemt dan ook een grote hap uit haar dag. Ze was al parttime gaan werken en de laatste weken heeft ze verlof opgenomen om 's ochtends te kunnen lopen en de rest van de dag te herstellen.

Ook haar voeding staat volledig in het teken van de marathon. In de ochtend eet ze pannenkoeken met suiker, tijdens het lopen voedt ze zich met gels en sportdrank en na de marathon gaat er meteen een recovery shake in. Als ze in de middag loopt probeert ze 's ochtends al zo veel mogelijk te eten, anders krijgt ze het allemaal niet naar binnen. Verder houdt ze er naar eigen zeggen een vrij normaal eetpatroon op na. 'Ik moet alleen wel wat extra op mijn eiwitten letten omdat ik vegetariër ben, maar verder kan ik zo'n beetje alles eten omdat ik zoveel verbrand. Dat is wel prettig.'

Afbouwen na het wereldrecord

Met het einde in zicht wordt het ook uitkijken naar een routine zonder marathons, baden, stretchen, massages en fysiobezoeken. 'Ik ga volgend jaar denk ik veel tijd over hebben', lacht ze. Ook zal haar lichaam moeten ontwennen van deze uitdaging. 'Mijn coach heeft daar al een schema gemaakt. 1 januari heb ik een rustdag en daarna twee dagen achter elkaar 90 minuten. Een heel klein stukje maar en vanaf daar bouwen we verder af'. Een kleine inspanning voor iemand die het afgelopen jaar zo'n 300 kilometer per week liep. Toch staan er ook al wel weer nieuwe stippen op de horizon. 'Er werd al gevraagd of ik met zesdaagse hardloopwedstrijden mee wou doen, maar dat zie ik niet zo zitten. Nee, ik zou graag nog een keer meedoen aan de Spartathlon. Doe mee met de Running Streak 2025.'

Doe ook mee met haar wereldrecord!

Je kan zelf ook rondjes meelopen met Hilde. Ze begint elke dag om 8 uur 's ochtends bij het Après Sport Café in Gent. Een rondje is 5 kilometer, je kan zelf bepalen hoeveel rondjes je loopt. Ze loop nog vier dagen, al heeft ze het liever over nog drie dagen: 'want die laatste die tel ik eigenlijk al niet meer mee'. Op 31 december breekt ze het wereldrecord en daarbij wordt groots uitgepakt met tijdsregistratie, muziek en animatie langs het parcours en een huldiging na afloop. Er zijn pacers aanwezig op de tempo's 5.30 min/km tot 6.30 min/km. Er zijn al bijna 700 aanmeldingen. Inschrijven kan via de site van Hilde Dosogne!

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?