Sinds het begin van de Olympische Spelen in 1896 heeft het evenement altijd bol gestaan van van de onvergetelijke verhalen. Inspirerende verhalen doorgaans, maar schandalen en conflicten heeft het toernooi ook gekend.
Advertentie - Lees hieronder verder.
1908: Halswelle wint goud op de 400m
De 40 opmerkelijkste Olympische schandalen gediskwalificeerd omdat hij de Brit Wyndham Halswelle, die hem probeerde te passeren, de pas zou hebben afgesneden. Er werd een tweede race gepland, waarin Halswelle het zou moeten opnemen tegen twee andere Amerikaanse atleten, maar die besloten de herkansing te boycotten uit protest tegen Carpenters diskwalificatie. Als gevolg daarvan won Halswelle goud, in een race zonder tegenstanders: een unicum in de geschiedenis van de Olympische Spelen.
1912: Jim Thorpe raakt zijn gouden medialles kwijt
De Amerikaan Jim Thorpe won in 1912 goud op zowel de vijfkamp als de tienkamp. Die medailles werden hem een jaar later ontnomen, toen ontdekt werd dat hij in 1909 en 1910 professioneel honkbal gespeeld had in de minor league. De medailles werden hem in 1982 overigens teruggegeven, al was hij toen al 30 jaar dood.
1932: De verbanning van Paavo Nurmi
Paavo Nurmi, bekend als een van de 'Vliegende Finnen', was een wereldberoemde lange afstandsloper die tussen 1920 en 1928 negen gouden olympische medailles won. Hij wilde in 1932 weer aan de start verschijnen, maar werd verbannen omdat hij niet langer een amateur zou zijn: in 1925 had hij geld ontvangen om bij een paar Duitse wedstrijden aan de start te verschijnen. Concurrenten pleitten ervoor om hem toch toe te laten, maar zij werden genegeerd.
1932: Bertil Sandström teruggezet naar de laatste plaats
Een ander schandaal deed zich in 1932 voor, toen de Zweedse deelnemer Bertil Sandström na het behalen van de zilveren medaille in de dressuur naar de laatste plaats werd verwezen. De officials beweerden dat hij zijn paard illegaal aanmoedigde door te 'klikken', terwijl hij volhield dat het het kraken van zijn zadel was.
1956: De 'bloed in het water' wedstrijd
Op de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne werd een waterpolowedstrijd wel héél erg grimmig, toen de Hongaarse sterspeler Ervin Zador in het gezicht werd geslagen door zijn Russische tegenstander Valentin Prokopov. Het incident kwam symbool te staan voor de politieke spanningen tussen de Hongaren en de Sovjets in die tijd.
1968: George Foreman zwaait met de Amerikaanse vlag
Nadat twee atleten de Black Power-groet hadden gebracht tijdens het Amerikaanse volkslied, maakte bokser George Foreman onbedoeld een statement door met een kleine Amerikaanse vlag te zwaaien na zijn overwinning in het zwaargewicht. Hoewel Foreman later zei dat hij gewoon wilde laten zien uit welk land hij kwam, beschuldigden critici hem er destijds van een 'race traitor' te zijn.
1968: De official in de mist
De Franse skiër Jean-Claude Killy heeft won drie keer goud gewonnen in het alpineskiën na een zeer controversiele uitslag van de slalom. De Oostenrijkse skiër Karl Schranz beweerde dat een official hem tijdens zijn race in de dichte mist tot stilstand bracht. Hij mocht opnieuw starten, versloeg Killy's tijd, maar werd later gediskwalificeerd omdat hij al een poortje gemist zou hebben toen de official hem tot stilstand bracht. Killy won zo alsnog.
1968: De diskwalificatie van het Oost-Duitse rodelteam
Het Oost-Duitse dames-rodelteam - topfavorieten voor het goud - schokte de wereld met een diskwalificatie voor het illegaal opwarmen van hun ijzers. 'Een jurylid handelde onmiddellijk,' zei Bert Isatitsch, voorzitter van de Internationale Rodel Federatie, volgens de Madera Tribune. 'Volg Runners World.'
1972: Het Amerikaanse basketbalteam verliest de finale
Na het bloedbad van München liepen de spanningen op de Olympische Spelen van 1972 hoog op, wat leidde tot het verbluffende verlies van het Amerikaanse basketbalteam. Hoewel het erop leek dat het Amerikaanse team de overwinning had binnengehaald, trokken de Sovjets aan het langste eind nadat de laatste seconden van de wedstrijd verschillende keren werden overgepeeld. Uit protest tegen de beslissingen die tot de nederlaag leidden, weigert het Amerikaanse team tot op de dag van vandaag hun zilveren medailles in ontvangst te nemen.
1972: De marathonbedrieger
De Amerikaanse marathonloper Frank Shorter was nog maar een klein stukje verwijderd van het winnen van goud toen een Duitse bedrieger voor hem het stadion binnenkwam. Onthutst schreeuwde ABC-verslaggever Erich Segal: 'It's a fraud, Frank!' Doping, vals spel: wij zetten de 40 opmerkelijkste schandalen op een rijtje.
1976: Boris Onischenko betrapt op vals spel
TT City Run breidt uit met een eenmalige marathon vals spelen tijdens het onderdeel schermen van de moderne vijfkamp. In zijn wapen werd een ingewikkeld bedradingssysteem ontdekt dat hem in staat stelde treffers te registreren, of hij nou contact maakte met zijn tegenstander of niet.
1980: Władysław Kozakiewicz maakt omstreden armgebaar
Toen de Poolse polsstokhoogspringer Władysław Kozakiewicz in 1980 probeerde het wereldrecord te breken, werd hij begroet met hoongelach van het voornamelijk Russische publiek. Toen het hem uiteindelijk lukte, maakte hij een armgebaar (vuist in de lucht, andere hand om zijn biceps) dat de hele wereld over ging.
1984: Evander Holyfield gediskwalificeerd
De Amerikaanse licht zwaargewicht bokser Evander Holyfield was een duidelijke favoriet om goud te winnen in 1984. Velen plaatsten vraagtekens bij de beslissing die leidde tot zijn nederlaag tegen de Nieuw-Zeelander Kevin Barry: de scheidsrechter diskwalificeerde Hij ging naar de startlijn en legde zijn handen op de ijzers. Ze waren warm.
1988: Ben Johnson moet het goud inleveren
De Canadese sprinter Ben Johnson vestigde in 1988 een nieuw wereldrecord van 9,79 seconden op het koningsnummer van de Spelen: de 100 meter. Hij werd echter naar huis gestuurd toen hij positief testte op anabole steroïden en zijn gouden medaille werd ingetrokken.
1988: Park Si-Hun verslaat Roy Jones, Jr.
Park Si-Hun, de Zuid-Koreaanse bokser die in Seoul in 1988 de Amerikaan Roy Jones Jr. versloeg, wenst tot op de dag van vandaag dat hij zilver had gewonnen. Het resultaat van het gevecht, dat door de jury met 3-2 werd beslist, Het duurde niet lang voordat de mysterieuze.
1988: Greg Louganis raakt de duikplank met zijn hoofd
De Amerikaanse gouden medaillewinnaar Greg Louganis stootte tijdens een voorronde van de Olympische Spelen zijn achterhoofd aan een duikplank, maar dat was niet de enige tegenslag waarmee hij te maken kreeg. Hij leed op dat moment aan HIV, iets dat hij niemand durfde te vertellen, ook niet toen hij bloedend het zwembad verliet.
1994: De aanslag op Nancy Kerrigan
Het duurde niet lang voordat de mysterieuze aanvaller van kunstschaatsster Nancy Kerrigan in verband werd gebracht met de ex-man van haar Amerikaanse collega-schaatsster Tonya Harding. Het incident is zo historisch dat het het onderwerp werd van de film I, Tonya.
1998: Jurylid bij het ijsdansen manipuleert de score
De zwaarste hardloopwedstrijden ter wereld betrapt werd toen hij probeerde de resultaten te vervalsen, kwam de geloofwaardigheid van de hele sport onder vuur te liggen. Dick Pound, vice-voorzitter van het IOC, sprak publiekelijk zijn teleurstelling uit over het flagrante bedrog en drong erop aan de sport van de Olympische Spelen te schrappen tenzij er hard ingegrepen werd.
1998: Ross Rebagliati gediskwalificeerd voor marihuanagebruik
Snowboarden maakte een controversieel debuut als Olympische sport toen de eerste gouden medaillewinnaar, de Canadese atleet Ross Rebagliati, na de wedstrijd op doping werd betrapt: zijn urine bevatte sporen van marihuana. Hij werd gearresteerd en kreeg vervolgens opnieuw de gouden medaille toegekend nadat de rechtbank oordeelde dat deze drug geen deel uitmaakte van de lijst verboden middelen.
2000: Het paard staat te laag
Verschillende turnsters leden in 2000 onder het feit dat het paard tijdens de eerste twee ronden van de wedstrijd twee centimeter te laag was gesteld. De baas van de Amerikaanse turnbond noemde het een "ondenkbare fout" en anderen waren het erover eens dat het een van de meest flagrante fouten was in de geschiedenis van de Olympische Spelen.
Meer van Runner's World
De gekste marathonrecords
Deze hardloper loopt hele kunstwerken op Strava
Nieuwe studie wijst op groei online haat atletiek
De zwaarste hardloopwedstrijden ter wereld