Je hebt marathonlopers, en je hebt heel goede marathonlopers. En je hebt Eliud Kipchoge. Afgelopen september maakte de Olympische marathonkampioen van 2016 opnieuw indruk toen hij de Berlijnse marathon won in 2:01:39. Het was een verbetering van het wereldrecord met liefst 1 minuut en 18 seconden. Vervolgens won de Keniaan in april dit jaar, op 34-jarige leeftijd, de marathon van Londen in 2:02:37, de op één na snelste marathontijd ooit gelopen.

De IAAF heeft de Berlijnse prestatie van Kipchoge erkend als de snelste tijd ooit op de 42.195 meter. Toch liep de charismatische hardloper al eens sneller op die afstand. In 2017 namelijk zette hij de klokken stil op 02:00:25. Dat was in het veelbesproken Nike's Breaking2 Project in het Italiaanse Monza. Dit najaar probeert Kipchoge opnieuw de magische 2-uurs grens te slechten, dit keer in een project dat de naam INEOS 1:59 Challenge heeft gekregen. 12 Oktober is de datum, en Wenen is de locatie. Mocht het weer die dag slecht zijn, dan kan zijn poging tot maximaal 8 dagen doorgeschoven worden.

'Doe alsof je Eliud Kipchoge bent met deze racegame'

Runner’s World sprak op 14 augustus met Kipchoge, die op dat moment in een Keniaans trainingskamp verbleef. Ook andere journalisten waren betrokken in de conference call, die door sponsor INEOS (ook bekend van het wielrennen) werd georganiseerd. Kipchoge vertelde over zijn voorbereiding op deze bijzondere marathon en vergeleek zijn nieuwe poging met de vorige van Monza. ‘Toen was ik als een bokser die voor het eerst de ring ingaat en niet weet wat hem te wachten staat’, zei hij over die eerste poging in 2017. ‘Deze keer ben ik voorbereid en weet ik wat er van me gevraagd zal worden.’

We hebben vijf items, die stuk voor stuk aangeven hoe uitzonderlijk zijn nieuwe poging in oktober is, uit het gesprek gelicht.

De INEOS 1:59 Challenge telt niet als een wereldrecord

Evenals bij de eerste poging zal ook de prestatie in Wenen niet in aanmerking komen voor officieel wereldrecord. Kipchoge bevestigde dat zijn prestatie niet in de officiële IAAF recordboeken zal worden opgenomen, zelfs niet als hij erin slaagt binnen de 2 uur te finishen. Dit heeft onder andere te maken met het legertje van ongeveer 30 lopers die hem zullen hazen.

Volgens INEOS bevat het pak tempomakers een groot aantal elite-hardlopers. Onder hen de Amerikaan Bernard Lagat, vijfvoudig deelnemer aan de Olympische Spelen, en houder van het mastersmarathonrecord (2:12:10). Andere opvallende hazen zijn de drie getalenteerde Noorse broers Ingebrigtsen - Henrik, Filip en Jakob - die alle medailles hebben gewonnen op Europese en Wereldkampioenschappen op afstanden van 1500 tot 10.000 meter. Specifieke details over de pacingstrategie, en of er alternatieve tempomakers worden ingezet (zoals auto's of fietsen) zal INEOS de komende weken vrijgeven.

Op de vraag of hij moeite heeft met het feit dat de IAAF zijn prestatie in Wenen niet zal erkennen als wereldrecord, antwoordde Kipchoge: ‘Doe alsof je Eliud Kipchoge bent met deze racegame. Het gaat over het inspireren van mensen. Het zal voor velen veel betekenen als ik in mijn missie slaag.’

Kipchoge loopt 200 tot 230 kilometer per week

Kipchoge bereidt zich op al zijn grote races voor in een trainingskamp in Kenia. Hij doet dat samen met zijn coach, Patrick Sang, een zilveren Olympische medaillewinnaar op de 3000 meter steeplechase die Kipchoge gedurende zijn hele carrière heeft begeleid. Hij wordt vergezeld van een eliteteam Keniaanse hardlopers. Kipchoge zei dat hij momenteel tussen de 200 en 230 kilometer per week hardloopt. Dat is aanzienlijke meer dan hij in de voorbereiding op de marathon van Londen liep. In april dit jaar vertelde hij aan Runner’s World dat hij toen weken maakte van ‘slechts’ 190 tot 210 kilometer.

Om aan dat aantal te komen, wordt het Keniaanse loopfenomeen rond 5 uur wakker en vertrekt een uur later voor zijn eerste training. Is het een rustige dag, dan loopt hij ook echt rustig. Soms niet veel sneller dan 10 km/uur om fris te zijn voor de kwaliteitstrainingen, die hij vermoedelijk in zijn marathontempo (in Berlijn 20,8 km/uur) doet, of nog wat sneller. Naast de hardlooptrainingen besteedt Kipchoge in zijn marathonvoorbereiding meer tijd dan voorheen aan krachttraining, inclusief core stability oefeningen.

Hij bereidt zich ook mentaal voor

Hoewel Kipchoge fysiek gezien een verbazingwekkende atleet is, is zijn grootste kracht misschien wel zijn geest. De hardloper heeft in verschillende eerdere interviews benadrukt hoe belangrijk mentale kracht is tijdens dit soort races. Vóór Londen zei hij: ‘Als je een doorbraak wilt forceren, dan moet je geest je lichaam kunnen beheersen. Je geest moet onderdeel zijn van je totale fitheid.’

In deze race zal Kipchoge, zoals altijd, mentaal in topvorm zijn. Op de vraag of hij gelooft dat hij een marathon kan lopen in minder dan 2:00 uur, zei hij: ‘Ik twijfel er niet aan.’ Hij geeft aan dat de harde trainingsarbeid een belangrijke succesfactor is, maar dat dat zeker ook geldt voor zijn geloof in zichzelf. ‘Anderen zullen ook in staat zijn om door de 2:00 grens te breken, als ze in zichzelf geloven’, zei hij.

De keuze is gevallen op Wenen

Omdat Kipchoge niet gaat voor een officieel wereldrecord op de marathon, vervalt de noodzaak om te starten in een IAAF-gecertificeerde marathon, zoals Londen of Berlijn. Zijn team ging op zoek naar een ideale setting en die werd gevonden in Wenen. Het parcours van de INEOS 1:59 Challenge is een vlak stuk met bomen omzoomde weg in De Prater, het grote Weense stadspark. Kipchoge zal daar 4,5 keer een ronde van 9,6 kilometer lopen. Hij gelooft dat het parcours, met minder bochten dan het circuit van Monza, zich beter leent voor het lopen van een snelle marathon. Opvallend is dat hij het parcours voorafgaand aan het evenement niet zal verkennen. Hij blijft tot de racedag in Kenia.

Een ander belangrijk pluspunt van Wenen is het weer. Het is die tijd van het jaar meestal mild, zonnig en niet te warm. De enthousiaste supporters, die ongetwijfeld in groten getale op zijn poging afkomen, kunnen overal langs het parcours plaats nemen. ‘De inwoners van Wenen houden van sport’, zei hij. Zijn poging in Monza werd weliswaar door miljoenen gevolgd via de livestream, maar langs het parcours waren nauwelijks toeschouwers aanwezig. De support van het Weense publiek zal hem zeker helpen, gaf hij aan.

Deze poging is belangrijker dan de Olympische Spelen

Kipchoge denkt nog niet aan het verdedigen van zijn Olympische marathontitel in Tokio, volgend jaar. Hij is volledig gericht op het breken van 2:00 uur grens in oktober. Op de vraag hoe belangrijk deze poging is, vergeleken met zijn Olympische gouden marathonmedaille en zijn acht World Marathon Majors titels, antwoordde Kipchoge: ‘Dit is belangrijker’.

‘Dit gaat over geschiedenis schrijven. Het is een mijlpaal in de sport. Het is als de eerste man die naar de maan gaat; ik zal de eerste man zijn die de marathon sneller dan twee uur loopt, en dat is cruciaal’, zei hij.

Meer informatie over de poging van Eliud Kipchoge de 2-uursbarrière te slechten vind je op ineos159challenge.com.


WEvent: INEOS 1.59 LIVE in Rotterdam? Gepubliceerd op: 21/08/2019!