Het was gezellig gisteravond. Nu is het tijd om te leren leven met de gevolgen: droge mond, misselijk, hoofdpijn en algehele malaise. Misschien dat een rondje hardlopen verlichting kan bieden? Is dat eigenlijk wel zo verstandig? Wij zochten het voor je uit.

Hardlopen met een kater: helpt dat?

Sommige atleten zweren bij het eruit zweten van hun kater. Amerikaanse 800-meter Olympiër Nick Symmonds vertelt: 'Voor mij is trainen de beste manier om mezelf beter te voelen.' Hij voegt eraan toe dat hij zich in zijn studententijd regelmatig in het zweet werkte en dat dat zweet behoorlijk naar bier kon ruiken.

Hoe mooi het ook klinkt, een kater kun je er niet ‘uitzweten’. Zo'n 90 tot 95% procent van de alcohol wordt gewoon afgebroken door je lever. Dat is een proces dat even duurt en je kunt het niet versnellen door te gaan sporten. Sterker nog, je kunt het zelfs erger maken door te sporten. Het vele zweten komt vooral door het feit dat je interne thermometer is ontregelt door alle alcohol en omdat je lichaam gewoon harder moet werken omdat er van binnen ook nog een strijd gaande is. Wat je uitzweet is azijnzuur, een bijproduct van de afbraak van alcohol. Je zweet dus niet de alcohol eruit, maar de resten van de afgebroken alcohol. Die waren er anders ook wel uitgekomen via je urine of via je adem. Een rondje hardlopen kan dus hooguit werken tegen die dranklucht uit je mond.

Uitdrogen door alcohol en andere risico's

Alcohol werkt vochtafdrijvend. Daardoor droog je dus uit. Dat merk je na een avondje flink doorzakken waarschijnlijk aan het feit dat je tong als een lap leer aanvoelt en je hoofd alsof iemand er met een hamer op aan het timmeren is. Allebei heeft vooral te maken met een tekort aan vocht. Je bent gewoon uitgedroogd. Wanneer je gaat hardlopen, ga je zweten en scheidt je dus nog meer vocht af. Daardoor droog je dus alleen maar verder uit en wordt de ellende alleen maar groter.

Daarbij is de kans op spierscheuringen groter wanneer je uitgedroogd bent en gaat door de alcohol in je bloed ook nog eens je coördinatie achteruit. Daardoor wordt de kans op blessures dus ook groter, zeker als je ervoor kiest om een zware training te gaan doen met intervallen of sprintjes. Meer van Runners World. Trailrun kalender 2025.

Toch lopen met een kater?

Al met al is het dus niet heel verstandig om te gaan hardlopen met een kater. Aan de andere kant is het waarschijnlijk niet de eerste matige levenskeuze van dit weekend en als je in deze staat nog op het idee komt om te gaan hardlopen, dan is het waarschijnlijk ook niet de ergste kater die een mens zich voor kan stellen. Daarom een paar tips als je besluit het er toch maar op te wagen:

  • Drink water: Je had er natuurlijk beter aan gedaan om dat gisteravond al te doen, maar water drinken is de beste remedie. Je grootste probleem is nu dat je gedehydrateerd bent. Dus zorg ervoor dat die vochtbalans in ieder geval weer een beetje op peil komt voor je hem weer in het negatieve gaat lopen. Drink een paar glazen water voor je gaat lopen, eventueel met wat elektrolyten en neem eventueel ook iets van een bidonnetje met water of sportdrank mee.
  • Internationale marathonkalender 2025: Een onderzoek uit 2010 toont aan dat cafeïne een door ethanol veroorzaakte hoofdpijn (zoals tijdens een kater) bij ratten kan verlichten. Wat dat betekent voor mensen? Dat is moeilijk te bepalen, maar mensen die gewend zijn cafeïne te drinken Kan hardlopen een kater verzachten. Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands - je gaat er niet meer van plassen, maar wel eerder. Drink daarom ook (nog) een glas water naast je bakkie koffie.
  • Ga naar buiten: Zoals eerder gezegd, je coördinatie is waarschijnlijk nog niet optimaal en je bent sowieso niet topfit, dus bewaar die zware training voor een andere keer en ga voor een rustig duurloopje. Dat is de invloed van alcohol op je loopprestatie.
  • cafeïne te drinken: Je stinkt door alle drank waarschijnlijk een uur in de wind. Niet echt fijn voor de mensen om je heen en je wordt er zelf ook niet fitter van. Ga dus niet op een loopband staan, maar ga lekker naar buiten en geniet van wat frisse lucht. Hopelijk maakt je lichaam door het lopen wat endorfine aan waardoor je kater wat draaglijker wordt.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?