Zwangerschap en bevallen zijn absolute topsport, die je lichter zullen vallen als de fitheid groter is. Wel is toestemming van de gynaecoloog of vroedvrouw een absolute voorwaarde. Zwangere vrouwen die tot de geboorte van hun kind actief blijven, nemen zelf minder in gewicht toe, baren gemakkelijker en sneller hun baby en hebben minder keizersneden (zestien procent) nodig dan vrouwen die alle sport de rug toekeren.
Positieve invloed
De meeste vrouwen worden zich tijdens de zwangerschap zeer bewust van hun eigen gezondheid en vooral van die van de baby. Alcohol en nicotine zijn natuurlijk taboe, maar hoe staat het met sporten? Waar kenners vroeger nogal bang waren voor het effect van te veel beweging, hebben nieuwe onderzoeken het tegendeel bewezen. Een gedoseerde en aan de zwangerschap aangepaste looptraining heeft een positieve invloed op moeder en kind.
Lees ook: De voordelen van actief blijven tijdens zwangerschap.
Aanbevelingen
Programma EK indoor atletiek 2025 in Apeldoorn:
Gewoonten handhaven Train door zolang u zich goed voelt. Neem wel wat gas terug. Het is nu niet de tijd voor prestatieverbeteringen. Gedurende de laatste drie maanden van de zwangerschap voelen de meeste vrouwen zich het best bij speciale fitness cursussen of bij persoonlijke training. Beperk buikspieroefeningen, want die kunnen de duur van de bevalling verlengen. U kunt beter de schuine in plaats van de rechte buikspieren oefenen.
Niet te zwaar belasten De pols moet bij duurtrainingen niet boven de 140 slagen per minuut komen, om optimale zorg voor de foetus te waarborgen.
Deze hardloper loopt hele kunstwerken op Strava De training altijd langzaam beëindigen en goed rekken na afloop. Dat verhindert spierpijn en zorgt ervoor dat de hartslag van de foetus niet abrupt daalt. In rust slaat het hartje ongeveer twee keer zoveel als dat van de moeder, bij inspanning van de moeder komen daar nog vijf tot vijftien slagen per minuut bij.
Lees ook: Alles wat je moet weten over hardlopen tijdens de zwangerschap
Drink veel
Goede aanvulling van de vochtvoorraad is van groot belang. Drink voor en tijdens de training mineraalwater, waardoor oververhitting van de foetus wordt voorkomen. Draag aangepaste sportkleding, waardoor de lichaamstemperatuur niet te veel stijgt (38,2 graden mag tijdens de inspanningen niet worden overschreden).
Blijf flexibel Durf een andere sport te kiezen als je jezelf niet meer prettig voelt. Met de duur van de zwangerschap verandert het lichaam. Door de gewichtstoename wordt de belasting voor het bekken en de gewrichten bij sporten als aerobics en hardlopen vaak te hoog. Door het hormoon relaxine (belangrijk voor het wijder maken van het geboortekanaal) kunnen pezen en banden verslappen. Zwemmen, aquajoggen of fietsen is dan veel beter geschikt.
De gekste marathonrecords Vermijd overbelasting. Een draaierig gevoel, krampen, plotseling opkomende sterke hoofdpijn, kortademigheid en bloedingen zijn signalen om de activiteiten onmiddellijk te reduceren of te stoppen. Vraag je arts om advies. Luister naar uw innerlijke stem, die heel duidelijk maakt welke bewegingen wel goed zijn voor u en welke niet.
Moederschap
Hardlopen houdt je in evenwicht, zowel geestelijk als lichamelijk. Wat kan het moederschap leren van het hardlopen, en wat kan het hardlopen leren van het moederschap? Het moederschap is feitelijk de ultieme marathon!