De cross op sterven na dood? Voorbijgelopen door trailruns en andere moderniteiten? Met die boodschap moet je in Tilburg niet aankomen.

Frans Heffels en Bart Vennix mogen dan beiden de zestig al zijn gepasseerd, beiden zijn ervan overtuigd dat het veldlopen nog een mooie toekomst tegemoet gaat. Daarom organiseren ze met veel overtuiging de EK Cross. Op een parcours nabij Safaripark De Beekse Bergen.

‘Crossen? Dat is het mooiste wat er is in de atletiek,’ zegt Bart Vennix, die directeur is van het organiserend comité voor de EK. ‘Je krijgt er een vechtersmentaliteit door,’ vindt Frans Heffels, zijn kompaan in de organisatie. ‘En het is ideaal om je basisconditie te verbeteren.’ De 76-jarige Heffels is tegenwoordig vooral bekend als speaker bij talloze wegwedstrijden, maar liep als atleet alle afstanden tussen 400 meter en 25 kilometer. ‘Toch was de cross mijn favoriet. Daarop ben ik ooit nog eens Nederlands kampioen geworden met mijn club.’ ‘Dat niveau heb ik nooit gehaald,’ grijnst de 63-jarige Vennix. ‘Daarom ben ik maar wedstrijden gaan organiseren.’

Beiden werken al tientallen jaren samen binnen de groep die de jaarlijks in het laatste weekend van november de Warandeloop organiseren in het gelijknamige bos aan de rand van Tilburg. En niets ten nadele van de andere crossen in Nederland, maar hún evenement, dat al ruim zestig jaar op de wedstrijdkalender prijkt, staat natuurlijk wel bovenaan in de ranglijst, zo willen ze even benadrukken.

People, Red, Outerwear, Photography, Jacket, Recreation, Sleeve, Vacation, Gesture, Tourism, pinterest
Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands
Vroegtijdig overlijden verkleinen met hardlopen

EK cross fans

Beiden zijn in de afgelopen vijftien jaar echte fans geworden van de EK cross, dat ze dertien jaar geleden ook al eens organiseerden. Vennix: ‘We hadden ons kandidaat gesteld om het toernooi in 2005 in Tilburg te organiseren. Twee jaar eerder gingen we daarom kijken hoe ze het in Edinburgh organiseerden. Een jaar later waren de EK in het Duitse Heringsdorf.’ Met een gouden plak voor Lornah Kiplagat en brons voor juniore Susan Kuijken (inmiddels Susan Krummins) was dat EK een sportief succes. ‘Wij vonden het ook erg leuk om het te organiseren. Maar het belangrijkste resultaat was dat we hiermee onze Warandeloop beter op de kaart hebben gezet,’ zegt Heffels. ‘En dat willen we dit jaar opnieuw doen. We kwamen in beeld bij potentiële sponsors en bevestigden de kracht van onze organisatie bij de overheid. Ik merk bovendien dat steeds meer Europese topatleten zich kwamen melden voor onze jaarlijkse wedstrijd.’ Het traditionele parcours van de Warandeloop is niet geschikt voor de EK. De bospaden zijn er te smal en de televisiecamera’s kunnen de lopers in het dichte bos onvoldoende in beeld brengen. De EK van 2005 vonden daarom plaats in het Tilburgse Leijpark.

Vakantieweekje

Heffels en Vennix bleven de Europese cross van nabij volgen. Ieder jaar trekken ze in december met een groepje andere fans uit Brabant en Limburg naar de EK. ‘Zelf maak ik er altijd een vakantieweekje van,’ zegt Heffels. ‘Anderen komen alleen in het weekend van de wedstrijd. Op zaterdag wandelen we over het parcours waar de atleten zich warmlopen en op zondag moedigen we die atleten aan.’

Ze kennen inmiddels iedere coach en bestuurder die iets van doen heeft met de Europese atletiek. Het is dus niet zo verwonderlijk dat een nieuwe poging om de EK cross te mogen organiseren met succes werd bekroond.

Het hele interview met Gideon Borman staat in ons nieuwe magazine. Je koopt het via deze link in de webshop (we versturen het gratis naar je). Wil je dit soort verhalen niet meer missen en liever op papier lezen? Sluit dan hier Liefde voor de cross.


Patrick Martens: Op naar de Big Six
Patrick Martens: Op naar de Big Six