Terwijl je volop geniet van het hardlopen op latere leeftijd, maak je je misschien toch enige zorgen over de gevolgen van je passieve luizenleven in de jaren dat je nog jong was. Was dat bankhangen zo ongezond dat je daar nu de prijs voor moet betalen?
Nee! Dat is het goede nieuws dat voortkomt uit nieuw onderzoek van het Amerikaanse National Cancer Institute (NCI). Je kunt op hogere leeftijd nog steeds grote gezondheidsvoordelen behalen, ook al deed je als jongere helemaal niets aan sporten.
In de studie werden meer dan 315.000 Amerikaanse volwassenen tussen de leeftijd van 50 en 71 jaar ondervraagd over hun activiteitsniveau tijdens vier levensfases, waarbij de tienertijd en de tijd dat ze jongvolwassenen waren. Degenen die melden dat ze gedurende elk van deze vier periodes tussen de twee en acht uur per week trainden, hadden in het tijdsbestek van het onderzoek 29 tot 36 procent minder risico om vroegtijdig te overlijden.
Lees ook: 5 tips voor hardlopers die ouder worden
Laat de gevolgen van je inactieve levensstijl achter je
Het feit dat lichaamsbeweging kan beschermen tegen een vroege dood is inmiddels bekend. Het bijzondere van dit onderzoek is echter, dat het laat zien dat de gevolgen van een inactieve levensstijl op latere leeftijd (40 tot 60 jaar) ongedaan gemaakt kunnen worden. Mensen die later alsnog beginnen met sporten hadden immers een vergelijkbare verlaging van het voortijdig sterfterisico als sportieve mensen die hun hele leven lang voldoende lichaamsbeweging kregen. Het risico op hartziekte en kanker was bij de late starters vergelijkbaar met dat van mensen die vanaf hun tienerjaren aan sport hadden gedaan.
Lees ook: 8 Vroegtijdig overlijden verkleinen met hardlopen
Het positieve effect van intensieve fysieke activiteiten
‘Dit was voor ons een onverwachte, maar aangename conclusie’, zegt Pedro Saint-Maurice van het NCI. ‘Er is meer onderzoek nodig om te bepalen op welke manier lichaamsbeweging van invloed is op de gezondheid op de langere termijn’, vertelde Saint-Maurice desgevraagd aan Runner’s World. Duidelijk is wel dat het doen van matige tot intensieve fysieke activiteit een positief effect heeft op de stofwisseling, met factoren als elektrolytenbalans, nierfunctie, bloedsuikerspiegel en leverfunctie. Hierdoor kan het de kans op het ontwikkelen van obesitas, hartaandoeningen, diabetes type 2 en sommige kankers verminderen.
Lees ook: In 6 uur een zo groot mogelijke afstand afleggen
Met het dalen van de kans op het ontwikkelen van deze aandoeningen neemt ook het risico op vroegtijdig overlijden af bij mensen die op latere leeftijd beginnen met sporten.
‘Deze bevindingen suggereren dat het goed is om als volwassene een actief leven te leiden, maar als dat er niet van is gekomen, is het niet te laat om als veertig-, vijftig- of zestigjarige alsnog te beginnen met trainen’, zei Saint-Maurice.
tips voor beginnende lopers
handige looptips voor beginnende hardlopers
Volg je Runner's World al op Facebook, Instagram en Pinterest?