Uit onderzoek van de United States Department of Agriculture blijkt dat twee derde van de volwassenen twee keer per dag -of zelfs nog vaker- snackt. Datzelfde onderzoek vond dat snacken kan leiden tot een toename van 24 procent in het totaal dagelijkse aantal calorieën. Dat is nogal wat, en dan hebben we 't nog niet eens over alcohol.
Dit snack-probleem zou best wel eens een groter kunnen worden nu we continu thuiszitten. Je wordt vaker geconfronteerd met de inhoud van je eigen koelkast en koekjestrommel — alle lekkernijen liggen plots binnen handbereik.
Hoe kun je hier het beste mee omgaan?
Accepteer het en omarm het. Hoe meer je er zelf bewust van bent, hoe beter het valt te managen. Houd de calorieën van je snacks bij in een app. Door het bij te houden weet je hoeveel je binnenkrijgt en of de snacks enigszins bijdragen aan de gewenste macroverhoudingen.
Wees je ongezonde snackgewoonten de baas
Schrik je van de cijfers? Dan zijn er twee manieren om er vanaf te komen. De eerste is simpel: snack kleinere porties of snack minder vaak. Dat verlaagt de calorie-inname en je kan enigszins toegeven aan je cravings maar bent ze toch de baas.
Zo stop je met snacken
Werkt dat niet voor jou? Stop dan helemaal met snacken. Door niet toe te geven aan je cravings, verdwijnen die wellicht als sneeuw voor de zon. Zo krijg je een nieuwe, betere anti-snackgewoonte. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch.
Om optie 2 vol te houden is het verstandig de ongezonde snacks in te ruilen voor gezondere varianten. Ruil die heerlijke muffin bijvoorbeeld in voor worteltjes met humus. Misschien niet waar je naar snakte, maar zo verzadig je je cravings enigszins met wat te eten. Andere opties zijn bijvoorbeeld noten of fruit. Zo ben je je ongezonde snackgewoonten de baas.