In alle opzichten is dit jaar anders dan anders en dat zien we terug in de statistieken van Strava-gebruikers. Het sportersplatform heeft de zogeheten Maak je eigen route met de NN hardloopplanner cijfers gepresenteerd - over een periode die liep van 1 oktober 2019 tot 30 september 2020 - en daarin is goed te zien welke invloed de coronacris op de 73 miljoen gebruikers van over de hele wereld heeft gehad.
De hardlopers die zijn geregistreerd op Strava logden tijdens deze periode maar liefst 5,8 miljard hardloopkilometers. De gemiddelde afstand per loopje was 6,3 kilometer, de gemiddelde duur 38.48. Dat komt neer op een wereldwijde gemiddelde snelheid van 9,7 km/uur.
We bewegen meer
In 2020 kreeg het platform twee miljoen nieuwe leden per maand, met in totaal 21,5 miljoen uploads per week en een totaal van 1,1 miljard activiteiten. En dat ondanks de Beginnen met hardlopen? Dit zijn de basisregels.
Hoewel het rapport geen cijfers voor Nederland laat zien, is het interessant om te zien hoe de situatie in een aantal andere landen was.
In Groot Brittanië registreerden Strava-gebruikers in maart en april 82 procent meer buitenactiviteiten dan werd verwacht. Er was ook een sterke groei te zien in de VS en Duitsland, waar de beperkingen om buiten te sporten ook minimaal waren (net als in ons land). In Italië en Spanje - en in mindere mate Frankrijk - zien we juist goed wat de lockdown daar deed met het aantal activiteiten:
Wat natuurlijk ook toenam: het aantal solo marathons. In 2019 werd 14 procent van de op Strava geregistreerde marathons niet op een evenement gelopen, maar gewoon zelf, solo. In 2020 steeg dat percentage naar maar liefst 44 procent (ook omdat het totaal aantal geuploade marathons daalde).
We wandelen meer
Hoewel hardlopen en fietsen verreweg de meest populaire activiteiten zijn die op Strava worden geregistreerd, is er ook een enorme groei geweest in wandelen en indoor-trainingen, zoals yoga en fitness. Interessant is dat watersporten zoals kajakken en stand-up paddleboarding volgens de data ook in populariteit toenamen.
Voor hardlopers was de belangrijkste nieuwe activiteit in de periode april tot juni fietsen. De nummer twee: wandelen. Maar liefst 11,2 procent van de hardlopers die al op Strava zaten registreerden voor het eerst ook een fietsrit; 10,8 procent een eerste wandeling.
We zijn meer virtueel samen
Bij het gebrek aan evenementen en de beperkingen in groepsgroottes, zijn we elkaar vooral virtueel gaan opzoeken. Strava meldt dat er dit jaar meer dan 172.000 clubs op het platform zijn opgericht.
Verder zijn er volgens het platform tussen januari en september in totaal meer dan 71 miljoen challenges op Strava aangegaan. De meest populaire challenge was de 5K hardloop challenge, waar meer dan een miljoen mensen aan mee deden. Ook werden er aanzienlijk meer KOM's en QOM's behaald dit jaar.
Michael Horvath, CEO en medeoprichter van Strava, zei in het persbericht: 'Tijdens dit uitdagende jaar was het een voorrecht om sporters te helpen in hun motivatie en hen te helpen hun persoonlijke records te verbeteren. Leden van onze gemeenschap deelden meer dan een miljard activiteiten met elkaar, waaronder bijna 400 miljoen foto's, van eenzame virtuele marathons en Everesting-fietsritten tot middagwandelingen terwijl ze thuis werkten. En terwijl ze dat deden juichten sporters van over de hele wereld elkaar toe, wat bewijst dat elke inspanning telt en dat mensen elkaar in beweging houden.'
Lees ook:
Snel starten tijdens intervaltraining zorgt voor betere resultaten