Je hoeft geen debutant te zijn om een marathon te verknoeien. Ook ervaren marathonlopers maken fouten in voorbereiding op en tijdens hun marathon. Neem dan nog een energiereepje of banaan een of twee uur voor de start een heleboel (geloof ons maar). Daarom zijn wij te rade gegaan bij een aantal goede coaches zodat jij deze marathonmissers niet maakt.

Advertentie - Lees hieronder verder

Je traint verkeerd

Stel je voor: je loopt de marathon van Florence. Deze is aan het einde van november. Dat betekent dat je in het koude Nederland moet trainen om in het warme Florence te lopen. 'Dat is een van de grootste fouten die ik mensen zie maken', zegt Henry Guzman, hardloopcoach mét 101 marathons in zijn benen. 'Als je niet traint onder de omstandigheden van je race, dan weet je lichaam niet hoe het zich moet aanpassen.'

Je neemt niet genoeg brandstof

Tijdens de wedstrijd zit de kans er dik in dat je afgeleid raakt (door het uitzicht, door je medestanders, door de hele wedstrijd). Misschien pak je daardoor pas bij die 20 km je eerste gelletje erbij. 'Als je eenmaal te laat bent met je voeding, is het moeilijk daar weer bovenop te komen', zegt Kim Mueller, 2:52 marathonloopster uit San Diego. Het wordt moeilijker je tank bij te vullen omdat er zuurstof nodig is om voedsel te verteren en bloed naar je spieren te pompen. Belangrijk is dus om je brandstofinname te trainen tijdens het hardlopen. Spreek kilometerpunten met jezelf af waarop je een gelletje erbij pakt en vraag of supporters je een bidonnetje aanreiken. Klinkt je startschot pas vele uren na je ontbijt? Volg je Runners World al op.

Je komt te laat aan

Kom ruim 0p tijd aan voor je marathon. Het zal heel erg druk worden, waardoor je misschien lang moet wachten op een parkeerplek, nog langer moet wachten om in je startvak te komen en nóg langer moet wachten op een vrij toilet. 'Mensen nemen niet genoeg reistijd en besteden uiteindelijk al hun energie in de wedstrijdsvoorbereiding aan stress', zegt Star Blackford, een master met ruim 140 marathonmedailles aan de muur.

Je eet te veel

Er gaat natuurlijk niets boven die bak met pasta met net iets te veel parmezaanse kaas om bij een hardloper het gevoel van een volle tank op te wekken. En als je ook nog bij het ontbijt je tegoed doet aan croissantjes en broodjes kaas dan loop je die marathon al gauw met een klotsende en pijnlijke maag. 'Vet vertraagt de spijsvertering en dat geldt dus ook voor croissantjes, kaas en romige, vetrijke pastasauzen. In het slechtste geval kan dit je tot meerdere pitstops dwingen.'

Je bent verkeerd gekleed

Vuistregel: tel tijdens het trainen altijd 10 graden bij de huidige temperatuur op. Dus, is het buiten 14 graden, dan zal het tijdens het hardlopen als 24 graden voelen. Dikke kans dat je dan toch een dun shirtje aantrekt in plaats van een dikker windjack. Bij wedstrijden geldt dit ook (misschien zelfs wel 12-15 graden erbij op). In het startvak sta je stil, dan is het belangrijk om je nog even goed aan te kleden om warm te blijven. En is het écht koud? Trek dan meerdere laagjes aan. Je kunt ze altijd uittrekken, maar moeilijker weer aantrekken.

Je begint te snel

De classic. En de eeuwige valkuil van een hardloper. Of het nu gaat om een grote wegwedstrijd of een kleinere dorpsloop, heel veel hardlopers hebben er een handje van te snel te starten. Ons advies: heb geduld, vind je pas en eindig sterk.

Je kan je supporters niet terugvinden na de finish

Natuurlijk kom je nooit alleen over de finish, maar het is wel zo leuk als je een bekende spot. Omdat het soms erg druk kan zijn bij het gebied rondom de finish, is het slim om van tevoren een plek af te spreken waar je elkaar terug kan vinden. Je hebt waarschijnlijk geen telefoon bij je en soms is het zelfs zó druk dat je geen bereik hebt. Maak dus een post-raceplan met je supporters.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?