vanwege de mogelijkheid om het hellingspercentage van de loopband in te stellen Waarom rustige trainingen zo belangrijk zijn. Soms door slechte weersomstandigheden (bijvoorbeeld extreme kou of hitte), soms vanwege tijdgebrek, soms om praktische redenen (in een hotel in een onbekende stad) of om je voor te bereiden op een Volg je Runners World al op (JBL Reflect Mini 2 Zwart).
Hardlopen op een loopband vergelijken met buiten hardlopen
Er zijn sowieso veel verschillen tussen hardlopen op een ronddraaiende lap rubber en de verharde weg buiten. Om de inspanning binnen vergelijkbaar te maken met de inspanning buiten, passen hardlopers van oudsher de eenprocentsregel toe: als je de helling van de loopband instelt op een procent, dan komt het beter overeen met de situatie van een vlakke weg buiten.
De vraag is of deze minieme aanpassing in de hellinghoek echt nodig is om een optimale loopbandtraining te krijgen. En in hoeverre is het binnen hardlopen echt te vergelijken met buiten hardlopen?
Onderzoek naar hardlopen op een loopband
manieren om blessures te voorkomen Sports Medicine, hebben wetenschappers uit Australië geprobeerd om deze vragen te beantwoorden door 34 studies naar de verschillen tussen hardlopen buiten en op een loopband onder de loep te nemen. In twaalf van de studies liepen de deelnemers op een loopband met de hellingshoek van een procent. In de andere werden hogere of lagere hellingspercentages gebruikt.
De onderzoekers focusten zich op drie belangrijke parameters. De eerste betrof de fysiologie (hoe hard de hardlopers werkten om hun tempo vast te houden en hun trainingen af te ronden, wat was hun hartslag, wat waren de lactaatwaarden in het bloed en hoe hoog was hun VO2 max). De tweede was de perceptie van de inspanning (hoe zwaar werd de inspanning door de deelnemers ervaren). Ten slotte werd er gekeken naar de prestaties (bijvoorbeeld: welke afstand werd afgelegd binnen een gestelde tijd).
Hogere hartfrequenties bij hoge snelheden op de loopband
Interessant genoeg bleek uit de studie dat hardlopers die met vrij hoge snelheid liepen – zonder tot het gaatje te gaan – op de loopband hogere hartfrequenties vertoonden. Ook meldden ze hogere niveaus van waargenomen inspanning (dat wil zeggen, de training voelde zwaarder aan) dan wanneer ze dezelfde training buitenshuis uitvoerden. De lactaatwaarden bleken op de loopband lager in vergelijk met de outdoorsituatie. Als de hardlopers de snelheid op de loopband laag hielden, dan was hun hartslag, en het waargenomen inspanningsniveau, juist lager dan buiten.
‘Ik vind buiten sporten leuker en het vergt mentaal minder dan trainen op een loopband’, schreef Joel Fuller, een van de Australische onderzoekers, aan Runner's World. ‘Om deze reden doe ik mijn lange duurlopen en snelheidstrainingen buitenshuis.’
Kleine verschillen in VO2 max
Wereldrecord 100 mijl op de loopband verbroken VO2 max, bleken de verschillen tussen het hardlopen op de loopband en buiten zeer klein. Uit de studie bleek dat deelnemers ongeveer dezelfde VO2 max (hoeveel zuurstof je lichaam tijdens fysieke activiteit maximaal kan gebruiken) haalden op de loopband met een procent helling als op de ondergrond buiten. Evenmin was er verschil tussen de topsnelheid die hardlopers bereikten op de atletiekbaan en die op de loopband.
Minder uithoudingsvermogen op de loopband
Interessant is echter dat de hardlopers in de onderzoeken buiten harder en langer konden hardlopen dan op de loopband. Het leek erop dat hun uithoudingsvermogen op de treadmill minder was. Dat was voor Fuller een verrassing: omdat bij hardlopen op de loopband veel factoren (zoals wind, klimaat, hoogte en snelheid) kunnen worden gecontroleerd, zou je denken dat hardlopers het beste presteren op de loopband. Echter, keer op keer blijkt dat niet het geval en hebben hardlopers buiten minder tijd nodig om een bepaalde afstand zo snel mogelijk af te leggen, vertelt hij.
Hoe is dat te verklaren? Het onderzoek suggereert dat mensen hardlopen op een loopband als moeilijker ervaren dan buitenshuis hardlopen. Om die reden wordt de loopbandsnelheid lager ingesteld dan wat ze kunnen.
Het gebruiken van een hellingshoek op de loopband
Een manier om hardlopen op de loopband zwaarder te maken, is natuurlijk om de hellingshoek (hoger) in te stellen. Het lijdt geen twijfel dat je, dankzij de instelbare hellingshoek van de loopband, heel goed heuveltrainingen Waarom rustige trainingen zo belangrijk zijn?
Nou, het hangt van je training af. Het onderzoek laat zien dat het bij hogere snelheid een voordeel is om de hellingshoek op een procent te zetten, omdat je dan het soort weerstand simuleert dat je tegenkomt als je buiten, met luchtweerstand, hardloopt. Bij wat rustiger trainingen doet de hellingshoek van de loopband er echter niet zoveel toe, omdat de luchtweerstand waar je dan buiten mee te maken krijgt, verwaarloosbaar is.
Volg je Runner's World al op Facebook, Instagram en Pinterest?