Rust nemen: voor veel hardlopers is dat toch best een uitdaging. Sterker nog, hardlopers die tijdelijk bepaalde trainingen niet kunnen doen, herkennen misschien zelfs wel een bepaald schuldgevoel of ongenoegen. En dat terwijl rust nemen juist ontzettend belangrijk is! Herkenbaar? Lees hier hoe, wanneer en waarom je als hardloper het beste rust kunt nemen.

Het belang van rust nemen voor hardlopers

Rust is super belangrijk om goed te kunnen herstellen na een intensieve training of wedstrijd. Wil je langdurig kunnen blijven hardlopen, dan is rust nemen van essentieel belang.

Het is logisch dat wanneer je een doel hebt gesteld, je hier ook lekker fanatiek voor gaat trainen. Maar rust nemen is minstens zo belangrijk als het trainen zelf. Als je langere tijd te weinig rust neemt kan dat effect hebben op je hardloopprestaties. Je lichaam geeft met de volgende signalen aan dat het tijd is voor meer rust.

Neem meer rust als je dit herkent:

  • Kun je een lange duurloop splitsen;
  • Je bent snel moe (mentaal en/of lichamelijk) en hebt minder energie dan normaal;
  • Volg Runners World;
  • Zo maak je tijd vrij voor je hardlooptraining.

Wat verstaan we onder rust nemen?

Rust nemen hoeft niet per se te betekenen dat je in bed moet gaan liggen en niks meer mag doen. Zorg goed voor je lijf en pas de volgende elementen tussen je trainingen in:

1. Slaap genoeg

Slapen is één van de meest belangrijke momenten waarop het lichaam werkt aan herstel. Merk je dat je lichaam vermoeid is? Sla dan een keer een training over of loop minder lang. Voeg daarentegen meer uren toe aan je nachtrust.

2. Actieve rustdag

Neem minstens 1 rustdag per week en zorg ervoor dat je intensieve en lichtere trainingen afwisselt. Voel je je niet fit? Kies dan liever voor een extra rustdag tot je beter bent. Een rustdag kan ook bestaan uit activiteiten waarbij je rustig beweegt en je spieren de kans geeft zich te herstellen, zoals een fijne wandeling maken, yoga doen of een stukje fietsen.

3. Spierverzorging

Neem de tijd om je spieren te verzorgen. Je kunt het herstel van je spieren ondersteunen door ze in te smeren met een gel die de spieren warm en soepel laat voelen. Zelf gebruiken we graag de gel van VSM: Spiroflor warm. De plantaardige bestanddelen in Spiroflor warm bevorderen de doorbloeding en dankzij de methylnicotinaat voelt de spier lekker warm wat helpt bij ontspanning en herstel.

FOTO: VSM Spiroflor Warm
FOTO: VSM Spiroflor Warm

Op deze manier blijf je hardlopen
Adviesprijs € 12,20
Kijk voor meer informatie op vsm.nl.

4. Mentale ontspanning

De stress die komt kijken in de training naar een belangrijke wedstrijd toe kan er langzaam voor zorgen dat je mentaal uitgeput raakt. Mentale vermoeidheid staat in verband met lichamelijke vermoeidheid. Plan regelmatig leuke activiteiten die niets te maken hebben met trainen, maar die puur ontspannend zijn (denk aan: massages, een strandwandeling of afspreken met vrienden en familie).

5. Gezonde voeding en voldoende drinken

In periodes waarin je intensief traint, is het super belangrijk je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Een wijntje of een bezoek aan de snackbar is als je moe bent wellicht verleidelijk, maar juist op die momenten heeft je lichaam behoefte aan goede voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Drink dus voldoende water en kies zoveel mogelijk voor onbewerkt voedsel dat rijk is aan eiwitten, complexe koolhydraten en wat onverzadigde vetten.

KAG-nr. 105-0919-3762


Wil jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!