Als het gaat om spiermassa, kun je de uitdrukking ‘use it or loose it’ dat werd gepubliceerd in recent onderzoek Zo maak je tijd vrij voor je hardlooptraining in je routine om je spiermassa en algehele gezondheid te verbeteren. Het helpt altijd hoort afname van je spiermassa helaas bij ouder worden, maar betekent dat niet dat je het proces niet aanzienlijk kunt vertragen.
Hormonale veranderingen versnellen verlies spiermassa
Onderzocht werden 234 vrouwen van 47 tot 55 jaar, die in de overgang waren. Als de overgang inzet, kunnen hormonale veranderingen het verlies van spiermassa versnellen: fysiek inactieve mensen verliezen elk decennium na de leeftijd van 30 jaar drie tot vijf procent van hun spiermassa, maar na de leeftijd van 50 jaar kan die daling versnellen, zeker bij vrouwen.
In het onderzoek werd de spiermassa van de vrouwen vóór en na de menopauze gemeten. Vrouwen die lichamelijk actief bleven, zo ontdekten de onderzoekers, hadden zowel voor als na de menopauze een hogere spiermassa hadden in vergelijking met minder actieve deelnemers.
Voordelen lichaamsbeweging
Deze resultaten komen overeen met vergelijkbare onderzoeken die (zowel voor mannen als voor vrouwen) aanzienlijke voordelen van lichaamsbeweging voor de lichaamssamenstelling hebben aangetoond. Om nog maar te zwijgen van de gezondheid van het hart, de botdichtheid, de slaapkwaliteit, enzovoort.
Inactieve levensstijl inhalen
Zelfs als je je hele leven behoorlijk inactief bent geweest, kun je nog steeds voordelen behalen door later in je leven te beginnen met trainen, vertelt Rosa Maria Rodrigues Pereira, hoogleraar geneeskunde aan de universiteit van São Paulo in Brazilië.
Sporten op elke leeftijd levert voordelen op
Hoewel Pereira niet betrokken was bij de recente studie, onthulde haar eerdere onderzoek naar de relatie tussen lichaamsbeweging en botdichtheid, veel over de rol van spiermassa. Vooral bij oudere volwassenen, vertelt ze aan Runner's World. ‘Spiermassa speelt een sleutelrol bij veroudering, want als je veel zit en die massa snel verliest, zorgt dat voor allerlei soorten problemen, waaronder een groter risico op vallen, een lagere botdichtheid en zelfs een verhoogd risico op vroeg overlijden,’ zegt ze. ‘Het helpt natuurlijk om spiermassa op te bouwen als je jonger bent. Maar echt, beginnen met sporten levert op elke leeftijd voordelen op.’
Krachttraining
Ze voegt eraan toe dat spiermassa niet alleen behouden wordt door te sporten, maar ook kan worden vergroot - wat in zekere zin betekent dat je het verouderingsproces op dat vlak zelfs kunt omkeren. Daar moet je wel behoorlijk wat werk voor verrichten. Uit een eerdere studie bleek dat mensen ouder dan 60 jaar meer aan krachttraining moeten doen om spiermassa en spieromvang te behouden dan jongere volwassenen.
Pittig misschien maar wel de moeite waard, meent Pereira. 'We ontdekken nog steeds meer manieren waarop spiermassa op latere leeftijd de kwaliteit van leven kan verbeteren,’ zegt ze. Begin dus met het opnemen van oefeningen zoals squats, push-ups, lunges, planken en sit-ups Meer van Runners World.