Wat doe je als wedstrijden niet doorgaan in de nabije toekomst? Grote evenementen zoals de Dam tot Dam loop, de Zeven Heuvelenloop en de stadsmarathons van Rotterdam, Eindhoven en New York zijn Corona-kilos: zo kom je er weer vanaf. Als je, zoals veel andere hardlopers, je sportieve jaar inricht rondom een aantal specifieke wedstrijden, dan kun je in deze periode behoorlijk van slag zijn.
Gelukkig zijn de meesten behoorlijk veerkrachtig, creatief en in staat om steeds weer met nieuwe manieren te komen om de lol van het hardlopen erin te houden. Het is natuurlijk ook niet per se nodig dat je motivatie enkel en alleen gebaseerd is op deze evenementen, op de enthousiaste aanmoedigingen van het publiek of op je Insta-post op #medalmonday. Er zijn genoeg andere redenen om er een aantal keren per week hardlopend op uit te trekken. Deze periode zonder concrete doelen kun je heel goed gebruiken om uit te zoeken waar jouw hardloopmotivatie nog meer vandaan komt. We geven je een aantal mogelijkheden. Welk van deze motiveert jou het meest?
Challenges met een groep
De afgelopen twee maanden maakte ik deel uit van een groep hardlopers die elkaar uitdaagden om elke maand in de Craft Beer 0.0% Dry Running January Challenge 80 tot 100 km hard te lopen. Een leaderboard laat zien waar je staat ten opzichte van de andere deelnemers. Het bleek voor mij een gemakkelijke manier te zijn om mezelf aan de gang te houden op de dagen dat ik er eigenlijk geen zin in had. ‘Wat ik leuk vind aan deze Challenge feature is dat het de mogelijkheid biedt om contact te houden met vrienden over de hele wereld. We hebben zo een gemeenschappelijk doel waar we virtueel aan kunnen werken. Bovendien is het een leuke uitlaatklep voor onze goedaardige competitiedriften,’ zegt coach Jes Woods. Iedereen kan in deze app een eigen Challenge bedenken en vrienden uitnodigen om eraan mee te doen. Heb je geen zin om zelf iets op poten te zetten, dan kun je aansluiting zoeken bij de maandelijkse challenges van Strava.
De wetenschap bevestigt de voordelen van dergelijke competities onder vrienden, zo blijkt onder andere uit een publicatie in Nature Communications. Onderzoekers keken naar data die een miljoen hardlopers gedurende vijf jaar inbrachten. Eén van hun bevindingen was dat iemand de eigen training met ongeveer drie minuten verlengde op de dag dat een vriend van die hardloper tien minuten meer had gelopen. De hardloopstatistieken van je vrienden kunnen je dus motiveren om er zelf ook lekker tegenaan te gaan, vooral op de dagen dat je motivatie je even in de steek laat.
Virtuele races
In het verleden voelden virtuele races als een surrogaat van de echte real life evenementen. In het voorjaar van 2020 werd een groot nationaal onderzoek gedaan onder hardlopers. Daarin gaf slechts 26 procent van de hardlopers aan dat ze hadden deelgenomen aan een virtuele race. Dat percentage zal aan het eind van dit jaar fiks omhoog zijn geschoten. Door het afblazen van al die wedstrijden in dit Corona-jaar hebben veel wedstrijdorganisatoren, waaronder die van de Boston Marathon, een virtueel alternatief aangeboden. Het blijkt dat ook een solorace over 42 km een reden kan zijn om de structuur van je trainingsplan aan te houden. ‘Het gaf mij een reden om gerichter te trainen,’ stelt coach Matthew Meyer uit New York. Hij nam deel aan de virtuele Run Free Grand Prix. ‘Ik doe zelden korte afstanden, maar dankzij deze uitdaging merkte ik hoe fijn het is om eens wat korter en sneller werk in mijn schema op te nemen. Bovendien,’ voegt hij er aan toe, ‘je moet er mentaal echt naar toe leven. Je kunt de motivatie niet putten uit publiek of de andere deelnemers. Zo helpen deze challenges je om een enorme mentale taaiheid op te bouwen.’
Do It Yourself
Terwijl sommige hardlopers de grote evenementen nabootsen in virtuele routes, creëren anderen hun eigen DIY-evenement vanuit het niets. Wat te denken van de Zenobiathon, een route met de lengte van een marathon die bestaat uit 21 keer heen en weer lopen door de Zenobia Street in Denver. Je moet daarbij in totaal ongeveer 1000 hoogtemeters overbruggen. De race is bedacht door Eric Sunde toen hij en een aantal loopvrienden niet meer de bergen in mochten en op zoek waren naar hoogtemeters.Volgens Sunde was het in eerste instantie de bedoeling dat iedereen tegelijk van start zou gaan: ‘vanwege COVID kon dat niet doorgaan, en besloten we om de mensen de hele maand mei de gelegenheid te geven om de race te voltooien. Op Strava kunnen ze hun resultaten vergelijken met die van de andere deelnemers. Sunde was aangenaam verrast over het aantal deelnemers. ‘Aangezien de meeste evenementen in de zomer van de kalender verdwenen, waren veel plaatselijke hardlopers blij dat ze een concreet doel hadden om voor te trainen.’ Uiteindelijk deden 35 hardlopers mee, onder wie mensen die voor het eerst een marathon liepen tot ervaren ultrarunners. De eindtijden liepen uiteen van onder de drie uur tot meer dan zeven uur. Door de hardlopers een maand lang de tijd te geven, werd het voor hen veiliger om mee te doen. Sommigen gebruikten die mogelijkheid om pas op het laatste moment te starten, zodat ze wisten welke tijden door de tegenstanders op de klokken waren gezet.
Strava art
Tijdens deze periode zonder wedstrijden kun je de teugels wat laten vieren en minder obsessief bezig zijn met tijden en snelheden. Dat deed een aantal hardlopers, die Strava gebruikten om een art platform te maken. Met hun uitgetekende routes toverden ze de meest fantasierijke figuren op hun account. Anderen gebruikten het om de letters van een politieke boodschap in beeld te brengen. In beide gevallen moet er serieus worden nagedacht over de te volgen route. Op die manier wordt hun aandacht weggetrokken van snelheden en trainingstijden.Toen Dani Kruger uit Seattle te horen kreeg dat haar 50km ultrarun was afgelast vanwege COVID-19, liet ze haar trainingsplan varen. Ze besloot een wekelijkse Strava Art Challenge te creëren voor haar vrienden en deelde de routes die ze in het hele land liep via social media. Zo stond één week in het teken van walvissen. ‘Ik zag dat anderen eropuit gingen om iets met dat thema te doen,’ vertelt Kruger. ‘Dat gaf me de motivatie om door te gaan. Ik kon niet zomaar stoppen – ik wil geen tekening van een walvis zonder staart afleveren.’
Streak run
Hardlopers overal ter wereld doen het: streaking. Ze lopen gedurende een maand – of langer – elke dag minstens anderhalve kilometer of meer per dag hard. Diana Cook uit Denver begon met deze door Runner’s World opgezette activiteit in januari 2020. Het was een van haar goede voornemens voor het nieuwe jaar. De streak is nu de enige stabiele factor in haar leven, zegt ze. ‘De sportscholen zijn dicht, ik kan niets anders doen. Zelfs op de dagen dat ik het overal moeilijk mee heb volbreng ik die twintig minuten hardlopen,’ voegt ze eraan toe.In een tijd dat mensen meer tijd thuis en op de bank doorbrengen is bewegen belangrijker dan ooit. Zelfs als je niet meer dan 50 minuten per week hardloopt neemt het risico op voortijdig overlijden af, blijkt uit onderzoek. Een ander, recent onderzoek laat zien dat mensen die actief bleven in de eerste weken van de lockdown, minder depressief waren dan de mensen die minder actief waren. Streaking vereist niet de ingewikkelde structuur van een trainingsplan. Je doet het op routine waardoor je het gemakkelijker vol kunt houden. Een ander voordeel: je kunt er op elk moment mee beginnen. Zelfs vandaag nog!