Burpees. Berucht en beroemd. Je houdt ervan of je verafschuwt ze. Dat is ook wat Danielle Zickl opmerkte. Zij is groot aanhanger van de oefening die springen, squatten, planken en opdrukken tot 1 vloeiende beweging heeft gemaakt. Daarom besloot ze burpees als onderdeel van haar dagelijkse routine te gaan maken, bedacht deze challenge van 15 dagen en deelde het resultaat in dit artikel.

De burpee challenge

Danielle deed deze challenge in 15 dagen en deed daarbij elke dag 3 setjes van 10 burpees. Ze begon met steeds 1 minuut rust tussen de setjes en haalde daar iedere 3 dagen 15 seconden vanaf tot ze alle 30 burpees achter elkaar kon doen zonder te stoppen.

Het plan was eigenlijk de burpees elke dag rond dezelfde tijd te doen (bij het opstaan), maar dat was niet helemaal gelukt. Meestal deed Danielle ze dan eind van de middag als ze klaar was met werken.

Hoe doe je een burpee?

Afbeelding niet meer beschikbaar

Sta rechtop, met je voeten uit elkaar op schouderbreedte. Maak een squatbeweging naar beneden zo diep je kan en zet je handen op de grond. Spring met twee voeten tegelijk naar achter in een plankhouding (het begin van de push-up). Span je romp aan en doe een push-up. Als je weer omhoog komt spring je met je voeten tussen je handen en maak je een diepe squat, spring je omhoog en land je weer op de bal van je voeten.

Het resultaat van 15 dagen 30 burpees per dag

1. Betere hardloopprestaties

Danielle loopt normaal gesproken gemiddeld 10,7 km/u, maar ze merkte dat richting het einde van de challenge, haar gemiddelde snelheid omhoog ging zonder daar echt moeite voor te hoeven doen. Danielle: 'Het voelde alsof mijn longen het makkelijker aan konden'.

Ook merkte ze dat ze makkelijker een langere afstand liep. Doorgaans deed ze een hardlooptraining van circa 5 km uit haar werk, maar naarmate de challenge vorderde kreeg ze steeds meer energie en voelde het goed om nog een extra lus te maken. Op een van de laatste dagen van de challenge liep Danielle 9km en naar eigen zeggen voelde dat fantastisch. Ze had het idee dat ze krachtiger liep en haar ademhaling beter on controle had. Hoewel ze niet kan zeggen of dit vooral psychisch of lichamelijk was, voelde het wel als een groot verschil.

Volgens Dit zijn de effecten van compressiekousen, M.D., een sportarts uit New York is het wel te verklaren. 'Burpees zijn eigenlijk goed voor alle spieren in je lichaam en zijn goed voor je conditie omdat je hartslag omhoog en omlaag gaat tijdens deze oefening', legt hij uit. Danielle deed met de challenge dus eigenlijk een extra intensieve training die ervoor zorgde dat hardlopen makkelijker aanvoelde.

2. Meer energie

Waar Danielle voorheen best veel dagen had waarop ze weinig energie had en er niet veel uit haar handen kwam, heeft ze na deze challenge meer energie. Volgens Metzl kan extreme inspanning ervoor zorgen dat er endorfines vrijkomen. Die endorfines zorgen ervoor dat je de rest van de dag meer energie hebt en kunnen er zelfs voor zorgen dat je de rest van de dag een fijn gevoel houdt. Kortom: waarschijnlijk kan een work-out zoals deze in de ochtend ervoor zorgen dat je de rest van de dag geen koffie meer nodig hebt.

3. Hoewel de oefeningen makkelijker werden, waren er nog altijd dagen die zwaar aanvoelden

Ja, aan het einde van de challenge kon Danielle alle 30 burpees achter elkaar doen zonder pauzes, maar er zaten ook genoeg dagen tussen dat het allemaal niet van een leien dakje ging. Zo leek dag 8 opeens moeizamer te gaan dan andere dagen. Hoe kan dat?

Metzl zegt dat dit door verschillende dingen kan komen. Enerzijds moet je lichaam namelijk ook wennen aan het doen van de oefeningen en anderzijds kunnen ook externe factoren van invloed zijn. Denk aan de invloed van een slechte nacht slapen bijvoorbeeld.

4. Het voelt krachtig

Burpees zijn een pittige workout. Niet voor niks is dit een oefening die ook door topatleten wordt gedaan als onderdeel van hun training. De challenge zorgde er dan ook voor dat Danielle zich krachtig voelde. Ze zegt dat het daarnaast ook gewoon echt goed voelde om aan haar lichaam te werken. Na de challenge van twee weken stopte Danielle even met het doen van burpees en dat voelde een beetje gek: er miste iets. Ze was zo gewend geraakt aan het doen van de oefeningen dat ze het gevoel had dat er iets ontbrak in haar dag. Om nu te zeggen dat ze de rest van haar leven elke dag burpees zal blijven doen is wat veel, maar ze doet inmiddels wel af en toe weer een oefening om haar dag te starten!