Als je regelmatig hardloopt, weet je dat je op een gegeven moment een routine ontwikkelt. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, tenzij je jezelf de verkeerde dingen aanleert. Wat je ná je training doet kan bijvoorbeeld van groot belang zijn. Je wilt je eigen vooruitgang immers niet in de weg zitten. We maakten een lijstje van dingen die je absoluut moet vermijden.
In je hardloopkleren blijven rondlopen
Gooi zweterige kleren direct in de wasmand. Want zelfs als je niet overmatig getranspireerd hebt, zijn ze de perfecte broeihaard voor bacteriën. Vochtige kleding kan je bovendien flinke rillingen bezorgen – zelfs op een warme, zomerse dag. Ongeacht of je direct kunt douchen of niet, is het daarom zaak dat je onmiddellijk wisselt van outfit, sokken en schoenen. Zo houd je je spieren warm en soepel en stimuleer je een goede bloedcirculatie. Voor een optimaal herstel na het hardlopen is het namelijk van belang dat verse zuurstof en voedingsstoffen je spieren kunnen bereiken, terwijl afvalstoffen op deze manier je lichaam kunnen verlaten.
Bestaat er iets beters dan je hardloopschoenen uittrekken na een lange afstand? Weinig, denken wij. Maar let er wel op dat je vervangende paar voldoende steun biedt, aangezien ook de spieren in je voeten vermoeid zijn geraakt.
Bankhangen
Waarschijnlijk ben je geneigd jezelf na een flinke duurloop te belonen met een middagje Netflixen. Doe het niet! Lichte activiteit is het beste voor je herstelproces, aangezien je zo je bloed in beweging houdt en je spieren voorziet van de dingen die ze nodig hebben om zichzelf te repareren. Dus zorg dat je gedurende de dag wat beweegt. Loop een beetje rond door je huis, doe een paar lichte stretchoefeningen en haal diep adem. Als je een groot gedeelte van de dag zit of staat, doe je er goed aan een paar compressiekousen te dragen. Zo voorkom je dat je bloed zich in je onderbenen ophoopt.
De verkeerde dingen eten
Eet bij voorkeur binnen 20 tot 30 minuten na je training. Als je direct naar je werk moet of andere dringende verplichtingen hebt, zorg je dat je een lunchtrommel met gezonde snacks klaar hebt staan. Dan kun je eventueel in de auto eten.
Zorg dat je maaltijd voldoende eiwitten en een beetje vet bevat. Plus wat complexe koolhydraten om je energieniveau aan te vullen. Verstandige keuzes: chocolademelk, een volkoren boterham met kalkoen, amandelen of yoghurt. Drink ook voldoende water, zodat je voldoende gehydrateerd bent gedurende de dag. Hoe verleidelijk het ook is: laat je niet volledig gaan, ook al heb je nog zo’n lange afstand gerend. De calorieën die je zojuist verbrand hebt, eet je er maar al te makkelijk weer aan – en dat is zonde.
Zware taken verrichten
Het klinkt als een goed idee: direct de tuin opknappen nu je toch vies en bezweet bent. Je kunt lekker het gras maaien, onkruid wieden, sneeuwscheppen of andere zware taken verrichten. Deze kunnen echter enorm belastend zijn voor je toch al vermoeide spieren, zeker wanneer je gedeeltelijk uitgedroogd of ondervoed bent na je training. Het kan zelfs blessures veroorzaken. Stel je taken een dag uit of geef jezelf ruim de tijd om ze te voltooien. Hoe dan ook kun je er het beste mee wachten tot je weer op volle kracht draait.
Niet voldoende herstellen
Onderschat je training niet, hoe snel of hoe lang je ook gelopen hebt. Je bent absoluut verkeerd bezig als je denkt dat je geen herstel nodig hebt, omdat je te langzaam of te kort bezig bent geweest. Tempo en afstand zijn relatief en hebben op iedere hardloper een andere uitwerking. Behandel je lichaam als een tempel, dan herstelt het voldoende en kun je binnen no time Steken in je zij? Zo komt het en dit doe je eraan.