Doe je binnenkort mee aan je allereerste hardloopevenement en weet je niet zo goed wat je kunt verwachten? Met een goede voorbereiding blijf je je zenuwen de baas. De volgende dingen zijn handig om te weten voordat je aan de start staat.
1.Lees de informatie van de organisatie
Van de organisatie van het hardloopevenement ontvang je meestal een paar weken of dagen voor de wedstrijd een mail met nuttige informatie. Lees deze goed door om te zien waar en hoe laat je precies moet starten en wat voor faciliteiten er zijn. Kun je je ter plekke omkleden of moet je dat huis doen? Kun je veilig je tas in bewaring geven? Krijg je drinken onderweg?
2. Startnummer
Deelnemers dragen een startnummer, een stuk papier met een nummer erop en vaak ook een chip aan de achterkant die je tijd meet. Soms krijg je dit startnummer opgestuurd, soms moet je het zelf gaan ophalen, bijvoorbeeld bij een hardloopspeciaalzaak. Kijk in de informatie van de organisatie hoe het werkt bij het evenement waaraan je gaat meedoen.
Op de dag van het evenement maak je je startnummer vast aan de voorkant van je T-shirt met veiligheidsspeldjes. Je kunt ook speciale magneetjes of een soort band kopen om je startnummer mee te bevestigen, dan hoef je geen gaatjes in je shirt te prikken.
3. Plan je reis naar de start
Ga je in je eigen woonplaats lopen, dan is het vaak het makkelijkst om de fiets te pakken naar de start. Woon je verder van de start, plan dan op tijd je route. Zeker als je aan een groot evenement meedoet, ben je bepaald niet de enige die de weg op moet. Zoek uit wat de beste route is met de auto of OV, waar je kunt parkeren als dat nodig is en hoeveel tijd je nodig zult hebben om de start te bereiken. Het is aan te raden om ruim op tijd van huis te gaan, dat bespaart je een hoop haasten en stress.
4. Belangrijk om mee te nemen
Beginner? Zo kies je het juiste tempo Gepubliceerd op: 06/04/2022. Laat waardevolle dingen liever thuis. Bij veel evenementen kun je een tas in bewaring geven. Vaak krijg je dan een nummer waarmee je je tas na afloop weer kunt ophalen. Wil je onderweg je telefoon, huissleutel of wat pasjes meenemen, doe dat dan bijvoorbeeld in zo'n handige heupband.
5. Eten en drinken?
Afhankelijk van de starttijd, eet je thuis nog een ontbijt en/of lunch. Lees of er tijdens de loop voeding of drinken beschikbaar is bij de verzorgingsposten, en of je bij de finish water en sportdrank aangeboden krijgt. Gooi een snack voor na afloop in je tas, zoals een lekkere eiwitreep.
6. Kleed je koel
Tijdens een wedstrijd loop je vaak sneller dan tijdens een training en daardoor krijg je het al gauw warm. Afhankelijk van de starttijd, eet je thuis nog. Denk je dat je lang moet wachten bij de start of regent het, dan kun je desnoods een vuilniszak over je sportkleding aantrekken (knip er even drie gaten in: voor je hoofd en armen). Gooi 'm vlak voor je gaat lopen in de prullenbak.
7. Tips voor tijdens de loop
Misschien heb je bij je inschrijving doorgegeven welke eindtijd je denkt te bereiken. Je krijgt dan een startvak toegewezen, zodat je tussen deelnemers loopt met een soortgelijk tempo. Zijn er geen startvakken, kies dan zelf de beste plek. Weet je dat je niet supersnel bent, start dan een beetje achteraan. Vooraan kom je anders tussen mensen terecht die misschien veel sneller zijn dan jij, wat je in de verleiding kan brengen om te snel te starten.
Snel starten zal je later opbreken. Het eerste stuk ga je fanatiek op weg, maar niet veel later kom je amper meer vooruit. Begin lekker rustig en voer eventueel later je tempo wat op. Het is veel leuker als je halverwege anderen inhaalt dan wanneer je voortdurend ingehaald wordt. Houd zo veel mogelijk rechts aan en haal anderen links in.
8. Na afloop
Neem je medaille in ontvangst, sla een beker water of sportdrank achterover. Vergeet niet om je tas op te halen en droge kleding aan te trekken. Heeft aquajoggen zin voor hardlopers. Wat wel? Wandel een stukje uit, rek je spieren, eet een gezonde snack en geniet ervan dat je je eerste wedstrijd hebt volbracht!