De anaerobe drempel, ook wel bekend als lactaatdrempel of het omslagpunt, wordt veel gebruikt in hardlooptrainingen. Wat is de anaerobe drempel, waarom is het handig om dit omslagpunt van jezelf te weten en hoe bepaal je 'm? We leggen het uit.

Wat wordt bedoeld met de anaerobe drempel?

Bij inspanning maakt je lichaam melkzuur aan. Dit melkzuur wordt meteen ook weer afgevoerd. Als je op hoge intensiteit hardloopt, kan het zijn dat je lichaam op een gegeven moment meer melkzuur aanmaakt in het bloed dan dat het kan afbreken. Dat voel je meteen: je verzuurt, je moet je snelheid minderen of misschien zelfs even stoppen met hardlopen. Het moment waarop je lichaam dus verzuurt en de hoeveelheid tussen melkzuur aanmaken en afbreken uit evenwicht is, noemen ze de lactaatdrempel of anaerobe drempel.

Wat gebeurt er als je de anaerobe drempel overschrijdt?

Je voelt gelijk als je de lactaatdrempel bereikt of overschrijdt, namelijk wanneer het oncomfortabel wordt. Je verzuurt, je hartslag gaat behoorlijk richting je max en je lichaam wil niets liever dan stoppen. Zo'n inspanning kun je dus niet al te lang volhouden.

Lactaatdrempel verhogen en sneller worden met hardlopen

Voor veel hardlopers kan het fijn zijn die lactaatdrempel te verhogen waardoor ze langer op een bepaalde snelheid kunnen hardlopen. Handig als je een PR wil verbreken. Een van de manieren om deze drempel te verhogen is het plannen van een threshold training. Tijdens een threshold training loop je net onder je omslagpunt/lactaatdrempel en train je je lichaam op den duur niet alleen minder melkzuur aan te gaan maken, maar ook om het melkzuur sneller af te breken. Door veel te trainen en je lactaatdrempel te verhogen kan je dus uiteindelijk langere tijd sneller hardlopen. Voor de meest efficiënte training moet je wel jouw individuele hartslagzones kennen.

Hoe bereken je je anaerobe drempel/lactaatdrempel?

Hoe meet je je lactaatdrempel? Het beste advies is om jouw anaerobe drempel of omslagpunt te laten bepalen middels een sporttest bij een sportarts. Er zijn ook verschillende Zo maak je tijd vrij voor je hardlooptraining op de markt waarmee je je lactaatdrempel kunt benaderen. Let er wel op dat jouw lactaatdrempel na een tijd van minder trainen waarschijnlijk lager ligt dan na een trainingstijd van bijvoorbeeld 12 weken. Ook een goede warming-up heeft een positieve invloed op jouw omslagpunt.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?