Hardlopers zijn er in alle soorten en maten. Je zou bijna zeggen dat 't net mensen zijn. Maar wat is de gemiddelde snelheid voor het hardlopen? Valt het je mee of tegen.

Gen Z 13 - 26 jaar 5 minuten en 34 seconden per kilometer?

Wat de gemiddelde snelheid is van een hardloper ligt maar net aan hoe je het meet. Je zou kunnen kijken naar de gemiddeld gelopen tijden bij bijvoorbeeld hardloopwedstrijden, maar dan pak je de trainingstijden niet mee. Je zou ook kunnen kijken naar apps als Strava, maar dan heb je alleen de mensen die daadwerkelijk hun run uploaden. Toch komt uit al die onderzoeken een vrij eenduidig beeld.

Zo hard wordt er wereldwijd gemiddeld gelopen

Volgens de gegevens vanuit Strava wordt bijvoorbeeld gemiddeld 6.28 min/km gelopen. Of omgerekend naar kilometer per uur is dat 9.3km/h. De gemiddelde finishtijd op een halve marathon is op basis van deze gegevens dus rond de 30-35 minuten. Is je hardloopsucces aangeleerd of niet ligt ergens rond de 60-70 minuten. Dat komt dan ook redelijk overeen met de tijden die daadwerkelijk gelopen worden. Wil je weten wat de gemiddelde snelheid is per leeftijdscategorie? Strava heeft in Meer van Runners World Mart de Jong:

  • Boomers (58 - 76 jaar): 6 minuten en 42 seconden per kilometer
  • Gen X (42 - 57 jaar) 6 minuten en 5 seconden per kilometer
  • Millennials (27 - 41 jaar) 5 minuten en 52 seconden per kilometer
  • Gen Z (13 - 26 jaar) 5 minuten en 34 seconden per kilometer

En wat is een normaal tempo met hardlopen? Dat leggen we hieronder uit op basis van data uit Strava: Gen Z loopt het snelst, maar loopt ook kortste afstanden. Gemiddeld lopen ze 5.3 kilometer per hardlooprondje. Millennials lopen gemiddeld 6.3 kilometer, gen X gemiddeld 6.9 kilometer en boomers gemiddeld 6.4 kilometer. Je past je tempo aan aan de afstand. De gemiddelde finishtijd op een halve marathon het trendrapport van 2023.

Wat is een normaal tempo met hardlopen?

Moet je dan gewoon 9 à 10 per uur lopen? Nee. Een 'normaal' tempo bestaat namelijk niet. Iedereen is anders. Ieder lichaam is anders. Iedereens ambities zijn anders. Een goed tempo voor jou is een tempo waar je je prettig bij voelt. Wil je sneller worden? Dan is een goed tempo waarschijnlijk een tempo waar je je minder prettig bij voelt. Maar ook dan doe je het leeuwendeel van je kilometers op een comfortabel tempo.

Bedenk je dat een gemiddeld tempo maar een gemiddeld tempo is. Ben je sneller dan dat? Prima! Ben je minder snel dan dat? Ook prima! Je loopt uiteindelijk vooral voor jezelf dus doe vooral waar jij je prettig bij voelt. Kortom: trek je hardloopschoenen aan en trek je niks aan van andermans tijden.

Wat is een snel tempo met hardlopen?

Tja, ook hier zeggen we weer: Wat is snel? Zit je boven de gemiddelde snelheid van 10 km/h met hardlopen? Dan heb je waarschijnlijk wel wat kilometers in de benen of ben je gewoon van nature snel. Loop je 12 km/h of sneller? Dan loop je aardig snel. En loop je 15 km/h? Dan mag je jezelf gerust een snelle jongen noemen – al behoor je dan nog steeds niet tot de (bizar snelle) top. Bij een lokale wedstrijd zul je toch al snel zo'n 17 km/u moeten lopen om vooraan mee te lopen, op Nederlandse kampioenschappen wordt rond de 20 per uur gelopen en Is je hardloopsucces aangeleerd of niet.

De gemiddelde finishtijd op een halve marathon 'Mart de Jong'. Kies dan ook vooral een tempo dat voor jou goed voelt. Zo lang je de deur uit gaat voor een rondje hardlopen heb je in ieder geval iedereen thuis op de bank er al uit gelopen. Het is leuk en grappig om te weten wat een beetje een gemiddeld tempo is bij hardlopen, maar til er vooral niet te zwaar aan. Het is jouw bezigheid en hardlopen moet vooral als een bevrijding voelen. Of je nou graag je tijden deelt of het liever voor jezelf houdt. Geniet van het hardlopen!
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?