De marathon is de droom van veel hardlopers. Terwijl dat echt niet de enige mooie afstand is voor een wedstrijd. De 10 kilometer verdient meer liefde, vinden wij. Daarom: vijf redenen waarom de 10 kilometer zo ideaal is.
1. Mooi doel voor beginnende hardlopers
Je hoeft nog geen jaren aan training in de benen te hebben om je eens te wagen aan een 10 kilometerwedstrijd. Ben je een paar maanden geleden gestart met hardlopen en gaat het soepel? Draai je je hand niet meer om voor 5 kilometer hardlopen zonder te wandelen tussendoor? Dan is een 10 kilometerwedstrijd een prachtig nieuw doel om voor te gaan trainen.
Misschien vind je het behoorlijk spannend om voor het eerst mee te doen aan een wedstrijd. Je weet niet precies wat je kan verwachten, wat je allemaal mee moet nemen en welke kleding geschikt is. Een fijne mijlpaal, zowel voor beginners als ervaren lopers.
2. Lekker snel
Voor ervaren lopers, zeker degenen die ook langere afstanden lopen, biedt de 10 kilometer de uitgelezen kans om je nog meer te richten op je snelheid. Heb je al veel loopervaring, dan kun je gaan werken aan je tempo. Je zult niet alleen je duurvermogen moeten gaan trainen, maar ook je snelheid en je vermogen om een hoger tempo lang genoeg vol te houden. redenen waarom een 10 kilometer de ideale wedstrijd is.
3. De keuze is reuze
Lange afstanden, zeker marathons, staan voornamelijk in de lente en herfst op de kalender. Logisch, want vanwege de milde temperaturen zijn de omstandigheden dan ideaal. Loop je nu eenmaal liever in de andere seizoenen wedstrijdjes of wil je heel vaak racen, dan zit je met de 10 kilometer goed. Wedstrijden van 10 kilometer vinden zeer regelmatig en het hele jaar door plaats.
Je kunt kiezen uit diverse grote evenementen als je graag aangemoedigd wordt door toeschouwers en muziek onderweg. Ben je geen fan van massale wedstrijden, dan zijn er genoeg kleinschalige 10 kilometerwedstrijden, bijvoorbeeld georganiseerd door atletiekverenigingen.
4. De voorbereiding kost relatief weinig tijd
Voor een marathon gaan veel lopers wel vier, vijf keer in de week op pad. Daar komt nog krachttraining bij. De weekends worden al snel gedomineerd door urenlange duurlopen, gevolgd door net zo veel uren bijkomen op de bank. Je sociale leven en andere hobby’s kunnen behoorlijk in de knel komen als je lange afstanden wilt lopen.
Voor een 10 kilometerwedstrijd is dit allemaal niet nodig. Met een stuk minder trainingen in de week kun je al mooie tijden lopen. Ook in de voorbereiding van een 10 kilometer zul je lange duurlopen doen, maar uiteraard zijn die veel korter. Na ruim een uurtje ben je wel weer terug en je zult vast ook niet zo gevloerd zijn als na een duurloop van dertig kilometer.
5. Geen zorgen over gels en water
Bij wedstrijden met lange afstanden is nadenken over je voeding en wat en wanneer je gaat drinken geen overbodige luxe om manieren om blessures te voorkomen te vermijden. Bij een 10 kilometerwedstrijd hoef je je geen zorgen te maken over (energie)drank en kleffe gelletjes. Eet en drink je vooraf en na je wedstrijd voldoende, dan heb je genoeg vocht, koolhydraten en andere voedingsstoffen in je tank om de finish te bereiken.