Heb jij de niet-op-Strava-niet-gebeurt-mentaliteit? Dan is het thuislaten van je sporthorloge ongetwijfeld iets wat je liever aan je voorbij laat gaan. Maar als jij elke training iets te obsessief naar je pols aan het staren bent, ben jij waarschijnlijk ook bekend met de bijkomende frustratie als je langzamer blijkt te zijn dan de snelheid die je in eerste instantie in gedachte had. Er zijn dan ook meerdere voordelen om een keer de deur uit te gaan zonder je horloge. Wij zetten ze op een rij.
1/ Het leert je luisteren naar je eigen lichaam
Op het moment dat jij blindelings vasthoudt aan het tempo op je sporthorloge, schuilt het gevaar dat je bepaalde factoren waarvan je snelheid afhankelijk is – zoals het weer, de ondergrond en lichamelijk aspecten – over het hoofd ziet. Ons advies? Laat je sporthorloge een keer thuis en train vaker op gevoel en minder op de snelheid van je hardloophorloge. Op deze manier leer je te luisteren naar je eigen lichaam en voorkom je overtraining.
2/ Het verlegt de focus naar de beleving
Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar door jezelf niet vast te houden aan een bepaalde tijd of afstand, kun je de focus verleggen van je horloge naar de beleving en de aandacht volledig richten op je lichaam. Dit wordt ook wel mindful hardlopen genoemd en wordt door vele hardlopen als iets positiefs ervaren. Mindful hardlopen gaat over het ‘aanwezig zijn’ tijdens je loop, en dat je geestelijk verbonden bent met je beweging en je niet laat afleiden door de cijfertjes op je hardloophorloge. Daarbij blijkt uit onderzoek dat de combinatie van gerichte meditatie en hardlopen of wandelen, de symptomen van depressie met 40 procent verminderde.
3/ Het maakt je onafhankelijk van technologie
Heb jij weleens last van een haperende GPS waardoor de cijfertjes op je hardloophorloge niet overeenkomen met de werkelijkheid? Dan weet waarschijnlijk als geen ander hoe vervelend dit kan zijn, maar dit betekent niet dat je horloge aan vervaging toe is. Een GPS werkt bijvoorbeeld onnauwkeurig als je looproute tussen hoge gebouwen ligt. Zorg er daarom vooral voor dat je tijdens het hardlopen niet afhankelijk bent van technologie en leer te vertrouwen op innerlijke GPS.
4/ Het helpt om jezelf niet met anderen te vergelijken
Volgens psycholoog en hardlooptrainer Kirstin Ritchie is het dan ook goed om te bedenken hoe je omgaat met je eigen statistieken. 'Het is heel belangrijk om je eigen "waarom" helder voor ogen te hebben, oftewel de reden dat jij aan hardlopen doet, om objectief naar al die cijfers te kunnen kijken. Ben je niet intrinsiek gemotiveerd, maar denk je "ik moet vandaag hardlopen want dinges deed dat ook" of "ik moet vandaag hardlopen want ik wil sneller zijn dan dingetje" dan kan dat tot een neerwaartse spiraal leiden,' aldus Ritchie.
5/ Het geeft ruimte voor wandelpauzes
Het pauzeren van je activiteit tijdens een wandelpauze voelt wellicht aan als valsspelen, maar kan in werkelijkheid je prestaties verbeteren. Voormalige langeafstandsloper en hardloopcoach Jeff Galloway bedacht in de jaren zeventig namelijk de Is je hardloopsucces aangeleerd of niet methode en liet met zijn onderzoek zien hoe strategische wandelpauzes elke hardloper in staat stellen vermoeidheid onder controle te houden waarmee je blessures kunt voorkomen. Daarbij toonde hij ook aan dat hardlopers met zijn methode gemiddeld 7 minuten sneller rennen op een afstand van 33,8 kilometer en zelfs 13 minuten sneller zijn tijdens een marathon. Het hardlopen zonder sporthorloge maakt een wandelpauze mogelijk gemakkelijker, maar zorg er wel voor dat je met een stopwatch de strategische onderbrekingen bijhoudt.
6/ Het maakt je sneller
Noel Brick, docent en onderzoeker sport- en bewegingspychologie aan de Ulster University, toonde met zijn onderzoek aan dat overmatige controle kan leiden tot een lager tempo. Volgens hem is lopen zonder sporthorloge juist goed voor je, omdat het voor hardlopers beter is om te focussen op mentale strategieën die de prestaties optimaliseren en daarbij gezette tijden na te gaan hoe ze zich voelen. De lopers in Bricks onderzoek gebruikten namelijk tactieken om efficiënter te hardlopen zoals het ontspannen van gespannen lichaamsdelen en zich te concentreren op een goede houding. 'Volgens mij zal voortdurende snelheidscontrole met je sporthorloge de aandacht te veel afleiden van dit proces,' aldus Brick.
Ben jij overtuigd? Kun je een lange duurloop splitsen.