Sneller lopen op latere leeftijd: zo pak je dat aan Instagram account van Runner's World duurloper aan sprinttraining (@ans_kater): 'Sneller lopen op latere leeftijd: zo pak je dat aan?'
Ook een vraag? Houd onze Instagram stories in de gaten en reageer op maandagochtend met jouw vraag. Wie weet vind je binnenkort het antwoord op onze website.
Hardlopen als je ouder wordt
Laten we beginnen met het positieve nieuws: hardlopen heeft onwijs veel voordelen voor je gezondheid en kan het natuurlijke proces van veroudering vertragen. Je hart, je botten, spieren en natuurlijk je mentale gezondheid hebben allemaal baat bij regelmatige looptrainingen. Je snelheid gaat wel iets achteruit, maar (nog meer goed nieuws!) je conditie en Steken in je zij? Zo komt het en dit doe je eraan dan je zou denken.
Sneller hardlopen op leeftijd
Wat als je op latere leeftijd niet alleen een beetje door wilt hobbelen, maar ook ambities hebt om sneller te worden? 'Het hangt er allemaal van af hoe gezond je bent en hoeveel je de afgelopen decennia hebt gesport,' vertelt Runner's World redacteur en looptrainer Peter Klooster. 'De motor is dezelfde als bij een jonger persoon, maar het hangt er allemaal van af hoe goed je onderhoud hebt gedaan. Heb je voornamelijk een sedentaire leefstijl, overgewicht, artrose en andere kwaaltjes, dan zou ik het afraden om voor snellere tijden te gaan. Zorg eerst voor meer beweging en laat je bij twijfel adviseren door je huisarts.'
Ben je wel altijd blijven sporten en heb je genoeg kilometers in de benen, dan is een snellere tijd op je favoriete afstand zeker haalbaar. Hieronder vind je een aantal tips.
Variatie is de sleutel tot succes
De belangrijkste tip geldt voor iedereen die sneller wil worden, ongeacht je leeftijd: zorg voor variatie in je trainingen. De rustige duurlopen in een lage hartslagzone tempo gaan minder snel achteruit Zo maak je tijd vrij voor je hardlooptraining doen. Het blijkt namelijk dat je door regelmatig te sprinten, je techniek verbetert en je uiteindelijk efficiënter gaat lopen. Zo heb je dus ook op een langere afstand profijt van een goed sprintje zo nu en dan. Op deze manier blijf je hardlopen.
Spierversterkende oefeningen
Eén van de beste manieren om sneller te worden met hardlopen is om regelmatig het krachthonk in te duiken. Specifieke trainingen, bijvoorbeeld met plyometrische oefeningen, zorgen voor explosieve kracht en snelheid. Ook niet onbelangrijk: met sterke spieren ben je beter gewapend tegen vervelende blessures.
Laat je begeleiden
Trainen bij een atletiekvereniging of club is niet alleen gezellig en een goede stok achter de deur, het zal er ongetwijfeld ook voor zorgen dat je harder leert lopen. Een goede trainer kan je specifiek advies geven om efficiënter te lopen - en je nieuwe loopmaatjes zorgen voor extra motivatie.
Geduld, geduld, geduld
Afhankelijk van je loopervaring en algemene fitness kan het iets langer duren voordat je progressie boekt - laat je daardoor niet gek maken. Je lijf heeft wellicht meer tijd nodig om te herstellen en zich aan te passen aan nieuwe inspanningen, maar op elke leeftijd kun je verbeteren. Blijf daarom altijd goed naar de signalen van je lichaam luisteren, pas je trainingen aan waar nodig en vertrouw erop dat je goed bezig bent. De aanhouder wint.
Geniet!
Snelle(re) tijden zijn mooi, maar staar je niet blind op een specifiek doel. Geniet van je trainingen, van het feit dat je kunt hardlopen, van alle voordelen van de mooie loopsport. Hoe meer plezier je hebt tijdens het lopen, hoe langer je het zal volhouden.