Sinds half maart hebben we te maken met corona. Sportscholen gingen dicht, sportvelden werden gesloten en sporten in groepsverband was lange tijd niet mogelijk. Dat was te merken want op straat zag je steeds meer hardlopers. Want in de afgelopen maanden ontdekten veel mensen hardlopen als een goed alternatief om gezond en fit door de corona crisis heen te komen. Of ze begonnen weer met hardlopen, na een (lange) periode dat hun schoenen ongebruikt in de kast lagen. Hoe vergaat het deze groep, die we gemakshalve nieuwe lopers noemen. Uit tal van studies en onderzoeken blijkt dat het gemiddeld 91 dagen duurt om een nieuwe gewoonte eigen te maken. Op grond daarvan kunnen we voorzichtig de balans opmaken.
Meer mensen zijn gaan hardlopen tijdens corona crisis
Data van het online platform RunKeeper laat zien dat in de maanden juni en juli meer mensen zijn gaan hardlopen, vergeleken met dezelfde periode in 2019. Daarnaast lopen mensen ook vaker. De uitkomst van een steekproefonderzoek onder 505 nieuwe lopers, uitgevoerd door Research without Barriers in opdracht van ASICS, was dat 83 procent van deze groep van plan is te blijven lopen. En zelfs aangaf meer te willen lopen. De voornaamste redenen die werden gegeven om te gaan Volg Runners World (43 %), het hoofd leeg maken (39 %) en om Advertentie - Lees hieronder verder (25 %).
Beginnen met hardlopen zonder begeleiding
Meer dan de helft van de lopers gaf aan zonder begeleiding of ondersteuning te zijn begonnen met lopen. Dit verhoogde het risico op blessures of dat lopers er de brui aan gaven. Om meer plezier en optimaal te kunnen hardlopen zou voor deze groep meer informatie welkom zijn over (de percentages verwijzen naar het aantal mensen):
- Hoe blijf je gemotiveerd (34%)
- Hoe vermijd je spier- en gewrichtspijn (27%)
- Hoe kun je letsel vermijden (27%)
- Hoe vind je de juiste loopschoen voor jouw behoeften (24%)
- Hoe kun je realistische doelen stellen (21%)
Praktische tips voor beginnende hardlopers
Loop je zelf ook tegen de bovenstaande vragen aan? Naar aanleiding van het onderzoek heeft ASICS een aantal tips opgesteld, om de nieuwe lopers gemotiveerd te houden:
- Het belangrijkste is om het hardlopen leuk te houden. Geef er een speelse draai aan door bijvoorbeeld een figuur te lopen en het gpx-bestand te uploaden in de Runkeeper-app.
- Zorg voor een afwisselend trainingsprogramma om gemotiveerd te blijven. Ontdek nieuwe routes, doe eens een intervaltraining en wissel af met rustige een rustige duurloop. Variatie is de sleutel om het hardlopen tot je dagelijkse routine te maken.
- Drink genoeg vocht tegen spier- en gewrichtspijn. Drink minstens vier uur voordat je gaat hardlopen zo’n 4-6 ml water per kg lichaamsgewicht. Neem bij warm weer wat te drinken mee voor onderweg. Zorg dat je na het lopen voldoende drinkt.
- Maak realistische SMART doelen. Zorg dat ze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn.
- Vier kleine overwinningen.
- Varieer niet alleen met je trainingen maar ook met je schoenen. Hiermee voorkom je blessures. Een handige tool is de online Shoe Finder van ASICS om dezelfde soort schoenen te vinden.
- Leer je eigen voeten kennen om erachter te komen welke hardloopschoenen het beste bij jou passen. Doe bijvoorbeeld de duimtest; kijk of je duim tussen de grote teen en de voorkant van de schoen past. Zorg dat je de voet op en neer kunt bewegen. Ook kun je een hardloopanalyse laten uitvoeren in een hardloopwinkel, zodat je er zeker van bent dat je de juiste schoenen draagt.
Blijven hardlopen na corona?
In zes Europese landen (Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland) is met een steekproefonderzoek gedaan onder 3.044 personen. De resultaten komen sterk overeen met het bovengenoemde afzonderlijk Nederlands onderzoek. De belangrijkste uitkomsten zijn:
- Meer dan driekwart van de mensen (84 %) van plan om in de toekomst te blijven hardlopen of meer te gaan hardlopen.
- Sinds de versoepeling van de corona maatregelen zijn meer mensen blijven hardlopen dan dat er gestopt zijn (67% vs. 33%).
- 62 % van de lopers gaf aan zonder begeleiding te zijn begonnen met hardlopen.
- 49 % gaf aan dat hardlopen werd gebruikt om tijdens de corona periode het geestelijke welzijn te bevorderen