Wanneer je begint met hardlopen, kan het zijn dat je spierpijn in je hele lichaam voelt. Dat kan ervoor zorgen dat je liever de handdoek in de ring gooit. Maar wees gerust; het hoort erbij. Wanneer je begint met een sport op een hoge intensiteit, zoals hardlopen, zijn je spieren en botten daar niet aan gewend. Ze moeten daardoor kilometer na kilometer alle schokken op het asfalt doorstaan. Maar: beetje bij beetje zul je eraan wennen en je uithoudingsvermogen zien verbeteren.

Naast spierpijn zijn er nog 16 andere gevolgen die je misschien zult merken als je begint met hardlopen, maar waar je je geen zorgen over hoeft te maken. Natuurlijk is het altijd verstandig om een sportmedisch onderzoek te doen voordat je begint met hardlopen. Op die manier ben je er zeker van dat je klaar bent om je hardloopschoenen aan te trekken en voor een doel te trainen.

1. Je teennagels worden zwart

Helaas zijn zwarte teennagels een veel voorkomend probleem bij hardlopers. Als beginnend hardloper zul je er waarschijnlijk nog geen last van hebben, maar het kan verschijnen naarmate je meer kilometers loopt. Er zijn drie verschillende boosdoeners: een te smalle schoen, een slecht geknipte teennagel die voortdurend tegen de teen schuurt of dat je een loper bent die met een klauwachtige voet loopt.

Het gevolg zal hetzelfde zijn: de bloedvaten onder de teennagel gaan open, waardoor bloed in het gebied tussen de teennagel en de teennagel stroomt. Dat ziet er zwart uit. Helaas kun je er niet veel aan doen. Als de huid onder je nagel geneest, zal de zwarte nagel eraf vallen en zal er een nieuwe nagel groeien. Je kunt deze problemen voorkomen door de juiste schoen te kiezen, je voeten te verzorgen en een voetonderzoek te laten doen.

2. Je krijgt schuurplekken

Een ander veelvoorkomend kwaaltje bij hardlopers: schuurplekken veroorzaakt door je huid die tegen de kleding schuurt. Als het op schuren aankomt, is preventie de sleutel. Zorg er daarom voor dat je de juiste kleding draagt en dat die goed past. Voordat je gaat hardlopen, kun je crème smeren op de delen die gevoeliger zijn voor schaafwonden, zoals de binnenkant van je benen. Op die manier houd je je huid gehydrateerd en raakt hij minder snel geïrriteerd.

3. Je krijgt blaren

Blaren worden veroorzaakt door wrijving tussen de huid en een kledingstuk, meestal veroorzaakt door sokken, schoenen of een combinatie van beide. Heb je pijnlijke blaren? Controleer dan of je schoenen goed passen en of je de veters op zodanige manier strikt dat je voeten op hun plaats blijven. Je kunt ook twee paar dunne sokken dragen in plaats van één paar dikke sokken, zodat er wrijving is tussen de lagen en niet tegen je huid. Ook kun je de plekken op je voeten waar je regelmatig blaren krijgt intapen. Als je voortdurend blaren krijgt, kan het de moeite waard zijn naar een podoloog te gaan om je pas te laten analyseren.

4. Je tepels bloeden (meestal bij mannen)

Als je na het hardlopen een vlek in je t-shirt ter hoogte van je borst ontdekt, raak dan niet in paniek. Zweet laat een schurend zout achter op je tepels dat tegen je t-shirt wrijft als je loopt. Daardoor kunnen je Meer van Runners World. Het is niet uitsluitend een mannenkwaal, maar bij vrouwen is het meestal een teken dat je hardloopbeha niet goed past of niet van vochtafvoerend materiaal is gemaakt. Als je last hebt van bloedende tepels, zorg er dan voor dat je gehydrateerd blijft tijdens het hardlopen en bescherm ze met bijvoorbeeld een laagje vaseline.

5. Je benen trillen

Als je na het hardlopen in bed ligt en merkt dat je benen voortdurend trillen of verkrampen, dan kan dat een teken zijn dat je je lichaam na de training niet goed van brandstof voorziet. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen je helpen om beter te herstellen. Zorg dat je na een training of wedstrijd producten met een bron van calcium, zout en ijzer eet, zoals zuivel, peulvruchten of vis.

6. Je voelt je gelukkiger

In een onderzoek door wetenschappers van de Glasgow Caledonian University verklaarde 89% van de hardlopers dat regelmatig hardlopen hen gelukkiger maakt en een Zoveel minuten hardlopen geeft je een beter humeur en lichaamsbeeld. Dat is deels te danken aan endorfine, de natuurlijke stof die ons lichaam afscheidt als we sporten en die verantwoordelijk is voor de bekende 'runner's high'.

Runner's World Start to Run
Runner's World Start to Run

7. Je hebt last van zijsteek

Heb je pijn tijdens het hardlopen, meestal aan je rechterzijde, waardoor je wilt stoppen? Dat is zijsteek, maak je geen zorgen. Het wordt veroorzaakt door je middenrif, de spier die je ademhalingsbewegingen controleert. Als je loopt, rekken de ligamenten die eraan vastzitten, waardoor het middenrif wordt belast en pijn ontstaat. Haal diep en rustig adem om er vanaf te komen. Wees gerust dat zijsteek over het algemeen beginners het meest treft, dus als je lichaam gewend raakt aan hardlopen, zul je kilometers lang kunnen hardlopen zonder pijn.

8. Je neus loopt sneller dan je benen

Moet je constant je neus afvegen tijdens het hardlopen? Maak je geen zorgen, een loopneus als gevolg van trainen is een veel voorkomend probleem bij hardlopers. Vooral als ze buiten trainen bij koud weer. Het wordt veroorzaakt door geïrriteerde neusholtes, die op hun beurt je slijmproductie verhogen. Sommige wetenschappers geloven ook dat luchtvervuiling het erger maakt, wat de reden zou kunnen zijn waarom je er last van hebt als je in de stad hardloopt. Meestal is het iets waar je aan went, maar als het echt erg is, praat dan met je huisarts.

9. Je proeft een metaalsmaak

Als je tijdens het hardlopen tijdelijk bloed achter in je keel voelt, is er niets aan de hand. Het wordt veroorzaakt doordat rode bloedcellen beschadigd raken. Daardoor komt ijzer vrij, dat naar metaal smaakt. Het is meestal een teken dat je hard je best doet. Als het maar af en toe gebeurt, hoef je er niets aan te doen. Proef je het elke training? Maak dan een afspraak bij je huisarts om een onderliggende infectie uit te sluiten.

10. Je moet dringend naar het toilet

Als je ooit halverwege het hardlopen moest stoppen om het dichtstbijzijnde openbare toilet te bezoeken, dan ben je niet de enige. De plotselinge en dringende Zoveel minuten hardlopen geeft je een beter humeur is een gevolg van organen die bij het hardlopen betrokken zijn. Je kunt het jezelf gemakkelijker maken door suikerhoudende voedingsmiddelen en cafeïne vóór het hardlopen te vermijden, maar ook door echt voedsel in je dieet op te nemen.

11. Je benen jeuken aan het begin van een run

Zo koop je de perfecte hardloopschoenen Runners World ES. In sommige gevallen wordt dit veroorzaakt door een droge huid of een natuurlijke reactie op opwarming doordat de haarvaten en bloedvaten snel uitzetten en de nabijgelegen zenuwen stimuleren. Houd je huid gehydrateerd en warm geleidelijk op om het te voorkomen.

12. Je knieën kraken als je de trap afloopt

Krakende knieën zijn heel normaal. Crepitus is de medische term voor dat krakende geluid dat je hoort wanneer kleine gasbellen in het gewricht barsten. Het is niet gevaarlijk, maar als je pijn hebt, ga dan naar een arts.

13. Je hebt hoofdpijn tijdens of na een wedstrijd

Hoofdpijn na het hardlopen kan verschillende oorzaken hebben; van heel eenvoudige (misschien zit je pet of hoofdband te strak) tot complexe (neiging tot migraine). Twee van de meest voorkomende redenen zijn gespannen spieren (vooral in de nek en schouders) en een gebrek aan hydratatie. Zorg ervoor dat je tijdens het hardlopen niet te gespannen en voorovergebogen loopt. Probeer thuis je nekspieren te ontspannen door je linkeroor zachtjes op je linkerschouder en je rechteroor op je rechterschouder te laten vallen. Staat er een lange wedstrijd of duurloop op de planning? Vergeet dan ook niet om tijdens je run te drinken.