Houd je hardlopen nooit lang vol omdat je je snel verveelt? Of verveel jij je nooit al doe je een urenlange duurloop, maar hoor je in je omgeving vaak ‘ik doe niet aan hardlopen want dat is zo saai’? Met deze vijf tips maak je een hardlooprondje afwisselender.

Hardlopen minder saai maken: 5 tips

1.Ontdek nieuwe routes

Elke dag hetzelfde rondje door hetzelfde park is lekker makkelijk, maar gaat snel vervelen. Neem eens niet de geijkte route door je buurt, maar zoek een leuke route op. Zoals Zo loop je samen met iemand die sneller of langzamer is.

Om er helemaal een avontuur van te maken, kun je buiten je eigen buurt of woonplaats gaan lopen. Zoek een mooi natuurgebied op, spreek af met een hardloopmaatje dat ergens anders woont en ga samen op pad of neem de eerste trein die vertrekt vanaf het station. Wie weet wat je onderweg ontdekt.

Inspiratie nodig? een van deze vijf unieke hardlooproutes door Nederlandse steden.

2. Van werk naar huis

Deze tip maakt je route niet afwisselender, maar zorgt ervoor voor dat je je training makkelijker in je dag integreert - dat zorgt er misschien voor dat je wél gaat. Door van je werk naar huis te lopen, waai je meteen heerlijk uit na je werkdag. Je moet die afstand toch afleggen, dus maak er handig gebruik van!

Hoe pak je dat praktisch aan? Dat hangt af van je woon-werkafstand en welk vervoermiddel je normaal gesproken gebruikt. Ga bijvoorbeeld heen met het openbaar vervoer en lopend terug. Woon je daarvoor te ver weg, stap dan op de terugweg een station of een paar bushaltes eerder uit en vervolg hardlopend de weg naar huis. Is er een douche aanwezig op je werkplek, dan kun je de ene keer naar huis lopen en een andere keer de route heen hardlopen (en ondertussen de auto op je werk laten staan).

Je hardloopkleding- en schoenen kun je ’s ochtends meenemen en aan het eind van de dag aantrekken. Laat je dagelijkse kloffie of kantooroutfit in een tas achter op het werk, die neem je de dag erop weer mee naar huis.

3. Zoek loopmaatjes

Vind je het lastig om jezelf te vermaken met hardlopen dan bieden loopmaatjes uitkomst. Je vindt ze bij een atletiekvereniging of loopgroep, maar misschien heb je ook wel collega’s of vrienden waarvan je weet dat ze hardlopen. Vraag gewoon eens of je mee mag.

Tijdens een lange duurloop is gezellig kletsen een welkome afleiding. Wil je juist aan je snelheid werken, dan is het ideaal als je je kunt optrekken aan iemand die een tikje sneller is dan jij. Zelfs als je een ander niveau hebt, kun je prima gezamenlijk trainen. Zoveel minuten hardlopen geeft je een beter humeur.

4. Doe een fartlek training

Een uur op één tempo voorthobbelen is niet heel spannend. Door te variëren met tempo’s maak je je training interessanter. Bovendien is snelheid en rust afwisselen heel goed voor je uithoudingsvermogen. Een fartlek training is een leuke manier en heeft als voordeel dat je er geen GPS, timer of hartslagmeter voor nodig hebt.

hardlooptips voor beginners. Je volgt geen specifieke structuur zoals bij een intervaltraining, maar doet waar je zin in hebt en maakt gebruik van je omgeving. Bijvoorbeeld een sprintje trekken naar een verkeersbord in de verte, daarna vertragen. Of bij elke lantaarnpaal wisselen van tempo. Heuvel op snel, heuvel af rustig aan. Fartlek is extra uitdagend als je het met een loopmaatje doet en om de beurt mag bepalen wat je gaat doen. Je weet dan niet wat je maatje allemaal van plan is, wat het mentaal lastiger kan maken.

5. Luister naar muziek of een podcast

Dreunende beats, opzwepende nummers of meezingers uit het guilty pleasure genre: ze kunnen je allemaal helpen om net langer door te gaan. Muziek luisteren met een ritme dat past bij jouw pasfrequentie is prettig. Dan loop je op de maat van de muziek. Zoek hiervoor nummers uit met een aantal beats per minuut (bpm) dat hetzelfde is als het aantal stappen dat jij in een minuut zet. Op Spotify vind je allerlei playlists als je zoekt op 120, 130, 130 bpm et cetera.

Luister je graag naar podcasts, dan kun je dat combineren met hardlopen. een van deze vijf unieke hardlooproutes door Nederlandse steden.

In het verkeer is het wel zo veilig om je oren open te houden voor omgevingsgeluid. Een koptelefoon met ‘bone conduction’ stuurt geluidstrillingen via je jukbeenderen naar het slakkenhuis in je oren. Dat zorgt ervoor dat je geen oordopjes nodig hebt die de gehoorgang blokkeren. Zo hoor je naast je muziek of podcast ook nog fietsers en auto’s aankomen.