Een veeleisende chef, een tegenstribbelende computer, een aanhoudende stroom van e-mails en social media-berichten; geen wonder dat je aan het eind van je werkdag te moe bent om te gaan hardlopen. Die vele dagelijkse afleidingen kunnen nog weleens zorgen voor een geestelijke vermoeidheid die je loopplannen verstoren. Wij hebben echter wat tips voor je om je discipline op peil te houden! Lees gauw verder.
6x zetjes in je rug als je te moe bent om hard te lopen
Als je bedenkt dat je de hele dag op een kantoorstoel hebt gezeten, klinkt het misschien gek dat je moe bent om te gaan sporten. Toch is dat niet zo: je mag dan fysiek niet uitgeput zijn, geestelijk ben je dat wel en dat zorgt net zozeer voor een vermoeid gevoel.
Als je brein de hele dag door allerlei, soms kleine besluiten moet nemen, kan er zoiets als ‘beslissingsmoeheid’ optreden. Hoe meer keuzes je maakt, hoe meer energie er aan je hersenen onttrokken wordt. En dat kan er weer voor zorgen dat je gaandeweg beslissingen minder goed gaat overdenken.
Wees minder streng voor jezelf
Psychologen zijn al bijna dertig jaar bezig met onderzoek naar beslissingsmoeheid. De theorie luidt dat de wilskracht van mensen cumulatief achteruitgaat.
Daarom zit je na je duurloop meteen achter je Instagram in plaats van op de foamroller. En daarom loop je de eerste kilometers precies volgens plan, maar ben je aan het eind minder streng voor jezelf.
De volgende zes strategieën kunnen je helpen om zelfs op mentaal uitputtende dagen gedisciplineerd te blijven trainen.
1.Begin de dag goed
Het is waar dat de ene beslissing leidt tot de andere. Goede gewoonten, zoals ’s ochtends vroeg je bed opmaken, hardlopen en daarna een gezond ontbijt eten, kunnen een domino-effect hebben, waardoor je de hele dag door betere keuzes maakt. Volgens verschillende psychologen kun je wilskracht met een spier vergelijken: hoe meer je hem traint, hoe sterker die wordt. Ook als je niet ’s ochtends kunt hardlopen, is het goed om je dag met iets positiefs te beginnen, zoals yoga-oefeningen of een gezond ontbijtje. Hierdoor ben je later op de dag minder geneigd om je looptraining over te slaan.
2. Stroomlijn je beslissingen
Je kunt niet controleren wat er tijdens een werkdag op je afkomt: er zijn altijd onverwachte situaties. Maar je kunt sommige ‘vraagstukken’ wel omzeilen door van tevoren je trainingen alvast in te plannen en maaltijden klaar te maken. ‘Toen ik nog trainde voor een halve triatlon, plande ik altijd vooraf mijn trainingen in. Ik hoefde er nooit over na te denken en er was nooit een excuus,’ zegt sportpsycholoog Stephen Graef. ‘Maak vooraf keuzes over training, tijdstip en looproute. Zo hoef je op de dag zelf je hoofd er niet over te breken.’ En bedenk dat zware trainingen vragen om sterke wilskracht. Na een pittige duurloop kan het nog weleens moeilijk zijn om gedisciplineerd te blijven. Maak daarom voordat je gaat lopen een gezonde snack Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands.
3. Loop in een groep
Het aanhouden van het juiste wedstrijdtempo vraagt om doorzettingsvermogen. Door iemand anders het tempo te laten bepalen – bijvoorbeeld je vaste maatje of een loopgroep – bespaar je mentale energie en blijf je ook fysiek frisser naarmate de wedstrijd vordert. ‘Feitelijk is hardlopen in een groep heel simpel: volg de persoon voor je,’ zegt Andrew Renfree, onderzoeker aan het Institute of Sport and Exercise Science van de universiteit van Worcester. Zorg er wel voor dat de tempomaker bij jouw doelen past.
4. Suiker
Als jouw lichaam smeekt om een rustpauze, is het in feite je brein dat probeert jou af te remmen. Onderzoek wijst uit dat ‘de man met de hamer’ een psychologisch fenomeen is. Mentale vermoeidheid tijdens een zware inspanning kan het laten lijken alsof je geen stap meer kunt zetten, terwijl je feitelijk nog voldoende brandstof (glycogeen in je spieren) over hebt. Met een beetje suiker kun je je brein foppen. Het waarnemen van een zoete smaak kan al voldoende zijn om je hersenen te resetten. Eén onderzoek wees zelfs uit dat het spoelen met een glucosehoudende sportdrank je al een fitter gevoel bezorgt.
5. Met muziek of een podcast
Het nemen van de juiste beslissingen neemt af naarmate je mentale kracht opraakt. Zo moet je er aan het begin van een wedstrijd niet aan denken om een biertje van een toeschouwer aan te nemen, maar wordt dit wel aanlokkelijk als de finish in zicht komt. Graef heeft een goede oplossing om dit soort verleidingen te omzeilen: muziek. Zelfs als je niet de hele wedstrijd muziek wilt horen, is het – met het oog op die lastige laatste kilometers – goed om een energieke playlist bij je te hebben. Maar, zorg er wel voor dat je een veilige oortjes in hebt. Volg Runners World Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands.
6. Neem een korte pauze
Het belang van pauzes wordt nog altijd onderschat. Neem een moment om geestelijk tot rust te komen; dat kan je op een vermoeiende dag motiveren om te gaan hardlopen. Het is wetenschappelijk bewezen dat een korte meditatie of hazenslaapje hernieuwde energie geeft. Hetzelfde geldt overigens voor activiteiten die je een positief gevoel geven. Iemand nog een kattenfilmpje?