De meeste hardlopers lopen op de openbare weg. Niet zo gek ook. Het is makkelijk te bereiken vanuit huis en je kunt naar hartenlust rondjes uitzetten. Alleen één probleem; er zijn ook anderen die de weg gebruiken en die zijn niet altijd even goed berekend op hardlopers. Hoe zorg je ervoor dat je veilig blijft tijdens jouw rondje hardlopen? Wij geven je zeven tips.

Goede voorbereiding is het halve werk

We willen je zeker niet afschrikken met dit artikel. Hardlopen is een relatief veilige sport waarbij de snelheid niet zo hoog ligt en je redelijk goed het overzicht kunt bewaren. Zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld wielrennen of skateboarden is hardlopen hartstikke veilig. Het is vooral zaak dat je altijd goed blijft opletten en goed voorbereid de deur uit gaat. Help jezelf daarom met deze tips:

1.Zorg ervoor dat je zichtbaar bent

        Het meest belangrijk om zichtbaar te zijn is zorgen dat je opvalt. Dat geldt natuurlijk vooral in de winter wanneer het vroeg donker wordt, maar ook wanneer de zon juist heel fel in de ogen van een bestuurder schijnt, kan opvallende kleding een wereld van verschil maken voor je zichtbaarheid. Zorg dus voor hardloopverlichting wanneer je in het donker de straat op gaat en wees niet bang om opvallende kleuren te dragen tijdens een rondje bij daglicht.

            2. Laat anderen weten dat je aan het lopen bent

                Laat aan je partner, huisgenoot, vriend of vriendin weten dat je een stuk gaat hardlopen. En treed in detail, meld hoe lang je denkt weg te zijn en waar je gaat lopen. Is er niemand aanwezig? Laat dan een briefje achter. Je kunt natuurlijk ook een live locatie aanzetten en delen met anderen om je locatie te laten weten.

                3. Plan een veilige route

                Of je in onveilige situaties terecht komt tijdens je rondje heeft deels te maken met de route die je kiest. Loopscholing voor een betere techniek. Houd tijdens het plannen van je rondje rekening met verkeersdrukte, verlichting, gevaarlijke oversteken en ondergrond. Vaak is een park ideaal bij daglicht, maar zijn verlichte fietspaden beter in de donkere uren.

                4. Kies je positie op de weg

                Waar je loopt op de weg maakt veel uit voor wat jij kan zien en of mensen jou kunnen zien. Officieel ben je als voetganger (dat ben je voor de wet als hardloper) verplicht om het trottoir te gebruiken als dat aanwezig is. Wanneer het echter druk is, of de ondergrond is ongelijk, dan is het fietspad vaak een veiligere optie. Loopscholing voor een betere techniek. Veel mensen kiezen voor de kant die zij het prettigst vinden. Voor je zichtbaarheid is het het best om links van de weg te lopen zodat je goed het tegemoetkomende verkeer kan zien aankomen.

                5. Zet je muziek niet te hard

                Dit zal voor veel hardlopers een puntje zijn, maar lopen met harde muziek op kan gevaarlijk zijn. Zeker koptelefoons met noise-cancelling kunnen gevaarlijk zijn omdat je het verkeer rondom je niet of nauwelijks hoort. Voor de veiligheid is het daarom beter om je muziek thuis te laten of om te lopen met één oortje in. Wanneer je toch graag muziek luistert tijdens het lopen én je omgeving wil blijven horen, zijn Advertentie - Lees hieronder verder Steken in je zij? Zo komt het en dit doe je eraan.

                6. Let goed op bij hellingen

                Met bochten houden de meeste mensen wel rekening, maar ook bruggen, viaducten en heuvels kunnen gevaarlijk zijn omdat ze het zicht van medeweggebruikers even verminderen. Zeker wanneer de zon laag staat en bestuurders even verblind kunnen worden door de zon is het oppassen.

                7. Wees alert rondom drukke gebieden

                Wees extra alert in de omgeving van winkelcentra, stations, parkeergarages, tankstations en horecagelegenheden. Niet alleen is het drukker rondom deze gebieden, vaak rijden automobilisten daar net weg en zijn ze met van alles en nog wat bezig, waardoor ze jou niet zien. Opletten dus!

                Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?