Het is knap lastig om het juiste looptempo te vinden en vast te houden. Daar is veel ervaring voor nodig, maar je kunt dat ook proberen aan te leren.
Zo vind je het juiste hardlooptempo
Een van de moeilijkste zaken voor beginnende of nog niet zo ervaren lopers is het zoeken naar en vasthouden van het juiste tempo dat staat aangegeven in je trainingsprogramma. Tips voor een goede loopstijl. GPS-klokjes kunnen zelfs het tempo en je snelheid tonen. Dat gebeurt op basis van GPS, maar voetpodjes of -sensoren doen dat veel beter.
Door meer ervaring op te doen, vind je jouw hardlooptempo
Topatleten profiteren van pacemakers, als de loods naar goede tijden. De perfecte haas, die de gevraagde tussentijden exact loopt, is goud waard. Jij moet het alleen rooien en daarom is het fijn om zelf het tempo goed aan te voelen. Daar is veel ervaring voor nodig, maar je kunt het ook proberen aan te leren.
Buikspieren zijn belangrijk voor stabiliteit en de loophouding. Daardoor kan je ook snellere tempo's lopen. Bekijk deze video voor 8 buikspieroefeningen die op je hele core gericht zijn:
Raad de juiste loopsnelheid
Gepubliceerd op: 02/09/2020 rustige duurloop doet, kun je onderweg twee keer een kilometertijd klokken. Probeer die tijd ook van te voren te raden. Geef er achteraf in je logboek een cijfer aan. Met dat getal laat je zien hoe zwaar die kilometer aanvoelde voor je ademhaling en benen. Dit kan helpen, omdat je het kan vergelijken met andere trainingen en de cijfers.
Het vinden van het juiste looptempo kan knap lastig zijn. Probeer het nu met deze tips tempoduurloop doet, waarin je dus veel snellere kilometers aflegt. Zo krijg je de hogere tempo’s ook in de vingers. Klok dan eens een kilometer in je wedstrijdtempo, De beste race-strategie voor de Zevenheuvelenloop.
Meet de tijden van alle testkilometers in een periode van drie weken en herhaal die testjes. Probeer de volgende keren hetzelfde tempo aan te houden als bij de eerste, vergelijkbare gelegenheid.
Volg je Runner's World al op Facebook, Instagram en Pinterest?