Yoga. Nee, niet afhaken nu. Vergeet alle excuses van weinig tijd of 'Ik kan mijn tenen niet eens aanraken'. Want wat je doel voor de komende maanden ook wordt: Een ongrijpbaar persoonlijk record scoren of een zeurende blessure uitroeien > yoga kan een cruciaal onderdeel zijn van je plan om sneller of blessurevrij te worden.
Weinig hardlopers doen aan yoga
Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands mentale focus, dat het verbazingwekkend is dat zoveel hardlopers de ‘zonnegroet’ of ‘de neerwaartse hond’ niet kennen. Uit een peiling onder de lezers van Runner’s World Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
Waarom hardlopers aan yoga zouden moeten doen
Tips voor een goede loopstijl stress vermindert, gewichtsverlies ondersteunt, pijn verzacht, mensen helpt zich te houden aan een trainingsroutine, en zelfs hardlooprecords verbetert. De kracht en flexibiliteit die je op de yogamat ontwikkelt – voornamelijk in je bekkengebied, quadriceps, hamstrings en heupflexoren – kan je helpen efficiënter hard te lopen en blessurevrij te blijven.
Bovendien bouw je met inspannende yogaposities een taaiheid op die zich uitbetaalt op de weg. Lauren Fleshman, tweevoudig Amerikaans kampioen op de 5000 meter, begon in 2008 met yoga nadat ze haar voet had gebroken. Maar de yogaposities gaven haar meer dan alleen kracht in haar voeten: ‘Yoga helpt me mijn emoties onder controle te houden als ik me ongemakkelijk voel op de weg,’ zegt ze. ‘Een veeleisende yogapositie vasthouden lijkt veel op het volhouden van Dit artikel gaat verder onder de video of tempotraining.’
Hoewel yoga enorm veel voordelen biedt, moet je het wel met voorzichtigheid benaderen. Als je te ambitieus ertegenaan gaat, kun je geblesseerd en gefrustreerd raken. Hier een aantal tips om het op je gemak te doen.
Welke soort yoga zijn er?
Je kunt uit een duizelingwekkende reeks categorieën kiezen, van Yin yoga tot Vinyasa yoga. Laat je daar niet door afschrikken: het volhouden van de oefeningen is veel belangrijker dan het precieze soort yoga dat je kiest. En als een instructeur, de sfeer, of het tempo van de klas je niet bevalt, zoek dan verder. Er is keuze genoeg.
gaf 73 procent van de respondenten aan helemaal niets met yoga te doen.
Zorg dat de yogaoefeningen in balans blijven met je hardlooptraining
Je yogaoefeningen moeten afgestemd zijn op je looptraining: als je het aantal kilometers opvoert en je veel zware trainingen doet, houd de yogasessies dan ontspannen. Als je trainingen wat rustiger worden, kun je de intensiteit en frequentie van je yogasessie opvoeren, zegt Sage Rountree, yogaleraar, triatloncoach en auteur van The Runner’s Guide to Yoga. Als je een rigoureus yogaregime tijdens een monsterlijke trainingsmaand hanteert, ‘dan verstoor je het herstel van je lichaam en loop je blessurerisico,’ zegt Rountree. Lauren Fleshman rolt haar yogamat het vaakst uit in de winter als voorbereiding op haar baanseizoen in de lente. ‘De kracht die ik door yoga in mijn voeten, onderbenen en bekkengebied krijg, helpt me hopelijk bij de zware hardloopmomenten,’ zegt ze.
Heb geduld en overhaast niet met je yogasessies
Het kan jaren kosten voor je de yogaposities meester bent, dus ga niet naar je eerste yogales (of de eerste twintig) met de verwachting de sterpupil te zijn, hoeveel wedstrijden je ook hebt gelopen. ‘Richt je op jezelf, niet wat degene op de mat naast jou allemaal kan,’ zegt Rountree. En bedenk dat er veel te winnen is van minder-dan-perfecte yogasessies. ‘Hardlopers zijn vaak streng voor zichzelf als ze hun dag niet hebben of Yoga kan je helpen efficiënter hard te lopen en blessurevrij te blijven neerzetten,’ zegt Fleshman. ‘Bij yoga wordt je aangemoedigd de toestand van je lichaam en geest op die dag te accepteren en niet verder te pushen dan wat mogelijk is.’
Vermijd blessures door de pijngrens niet te doorbreken
De hoge pijngrens bij hardlopers, gecombineerd met hun competitieve natuur, kan ze gevoeliger maken voor blessures. Rountree ziet dit ook in haar eigen klas. Als je een pijnlijke of stijve plek hebt die je wilt aanpakken, overleg dan met je yogaleraar hoe je bepaalde posities kunt aanpassen, zodat je zachtjes en veilig kunt rekken.
Wtips voor een veilige hardlooptraining? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!