Wat moet je allemaal meenemen naar een hardloopwedstrijd? Bang dat je iets vergeet in te pakken en dat je iets mist tijdens het hardlopen? We helpen je met deze checklist een heel eind op weg.

Checklist: wat neem je mee naar een hardloopwedstrijd?

Als je die moet gebruiken tenminste. Thuis al op je shirt spelden scheelt je een hoop stress. Bedenk wel dat er geen vest overheen komt met lopen. Moet je je startbewijs nog ophalen? Neem dan de nodige documenten mee.

Veiligheidsspeld. Maak het startnummer met vier spelden vast. Gebruik alle hoeken, anders gaat het nummer irritant fladderen.

Sleutels. Geen zakje in je broek, rijg dan je sleutels door je schoenveters. Let op dat er niets hard op je wreef drukt.

Eten en drinken. Vergeet niet om al je favoriete snacks mee te nemen voor genoeg energie vóór, tijdens en ná je wedstrijd. Ook een extra fles water is altijd handig. Wil je onderweg lopen met kleine flesjes in je belt, of een camelbag, neem ook deze mee.

Kleingeld. Een paar euro kan altijd van pas komen. Maak desnoods een briefje van vijf met veiligheidsspeld vast aan je shirt. Je pinpas is sowieso handig.

OV kaart. En dan nog eentje extra. Die dingen gaan altijd stuk als het niet uitkomt.

Toiletpaper. Volg Runners World…

Sydney Marathon is de nieuwste World Major. We weten allemaal hoe de dixie's bij hardloopwedstrijden eruitzien.

Blarenpleisters of pleisters. Op het laatste moment een blaar of wondje gespot? Met jouw voorbereiding kan je dit allemaal aan.

Oude kleding. Neem een oude trui en broek mee naar de start om je eventueel warm te houden. Die kun je daar rustig achterlaten.

Haarbandjes/-elastiekjes. Je weet maar nooit. Net als jij gaat, is het papier op.

Tas. Neem een tas mee waar je alles wat je aan het einde terug wil zien, in kunt stoppen als er een drop-off punt is.

Voor al deze dingen geldt: probeer niets nieuws op de grote dag. Een vuilniszak houd je goed droog als het regent.

Huidbescherming. Bij het lopen zijn sommige lichaamsplekken zeer kwetsbaar, zoals je voeten, oksels, tepels en dijen. Smeer ze in met vaseline, talkpoeder (voeten) of speciaal verkrijgbare middelen.

Zonnebrandcrème. Gebruik bij krachtig zonlicht waterproof zonnebrandcrème. Hoe groter de te lopen afstand, des te belangrijker zo’n crème is.

Hardloopkleding

Muziek en oortjes!

Sokken. Draag niet te dikke, niet te dunne en niet te grote sokken, en draag in elk geval geen nieuwe. Draag je compressiekousen? Eten voor de marathon: eet dit in de laatste week.

Je weet maar nooit. Net als jij gaat, is het papier op. Met een mouwloos shirt onderscheidt de ambitieuze atleet zich van de recreant. Het werkt al als jij denkt dat het werkt.

Handschoenen. Handig bij zeer koud weer, maar na tien minuten heb je ze vaak niet meer nodig. Zorg dat je nadenkt over waar je ze dan kwijt kunt.

De voedingsgids voor je volgende marathon. Een short moet goed passen en mag niet knellen of je looppas hinderen. Als je bovenbenen tegen elkaar schuren kun je beter een legging dragen.

Als je die moet gebruiken tenminste. Is alles opgeladen? Batterij vol? Als het startschot valt, schuifel je vaak nog een heel stuk voordat je bij de startstreep bent. Start de tijd pas als je onder het startdoek doorloopt. Dan kun je veel beter je tussentijden in de gaten houden.

Muziek en oortjes. Vergeet je telefoon niet en denk na waar je alle spullen onderweg wil stoppen. Heb je zakjes of een band om je middel of arm? Neem dat mee.

Muziek en oortjes. Opgeladen? Luister je graag muziek tijdens de hardloopwedstrijd? Download op tijd alle muziek en leg je oortjes klaar. Vergeet niet een telefoonhoesje of een band om je buik waar je alles in kan stoppen.

Pet. Beschermt tegen zonlicht en kan bij regen ook voor brildragers nuttig zijn. De meeste warmte verlaat je lichaam via je hoofd, dus ook in de winter is een pet belangrijk. Check voor de start het weerbericht. Bij intens zonlicht is ook een zonnebril geen overbodige luxe.

Loopschoenen. Gebruik in geen geval nieuwe schoenen, dan riskeer je blaren. Ze moeten goed ingelopen zijn. En natuurlijk moeten ze goed passen bij je loopstijl en -tempo.

Harvey finisht marathon met gebroken been. Hardlopen ná een marathon: zo pak je dat aan.

Succes!

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?