De lange duurlopen in bijvoorbeeld een voorbereiding op de marathon zijn lastig te vervangen door een stevige fietstocht. Je kunt weliswaar de belasting van je bloedsomloop en longen goed imiteren, maar het gebruik van je loopspieren is toch uniek voor de loopsport.
Kun je je looptraining vervangen door fietsen?
Je loopspieren blijven uniek
Fietsers gebruiken vergelijkbare spieren, maar uiteindelijk toch lang niet dezelfde. En de theorie leert dat je de realiteit in je training juist zoveel mogelijk moet zien te benaderen.
Lees ook: Welke spieren train je met hardlopen?
Fietsen versus hardlopen
Het vergelijken van de intensiteit van fietsen en hardlopen is lastig, omdat er verschillende zaken in je lichaam een rol spelen. Naast vrij algemene fysieke waarden zijn dat ook fysiologische aspecten die van grote invloed zijn op je prestatie. Zo kun je kijken naar het energieverbruik, dat bij het lopen 10 kilocalorieën bedraagt per kilogram lichaamsgewicht per kilometer.
Bij fietsen stijgt het verbruik van 0,05 kilocalorieën bij 4 kilometer per uur tot het tienvoudige bij 45 kilometer per uur. In een redelijk gemiddeld fietstempo van 20 kilometer per uur, ben je ten opzichte van lopen anderhalf tot twee keer zo lang onderweg om dezelfde hoeveelheid energie te verbruiken.
Het fietsen is wel een stuk minder belastend voor botten en pezen, dus als je geblesseerd bent, komt de fiets wel vanzelf in beeld.