Een lange duurloop is, de naam zegt het al, lang. Hoe meer tijd je op je benen staat, hoe meer druk je uitoefent op je lichaam. Zeker als je voor een halve of hele marathon traint, belast je je spieren en gewrichten behoorlijk. Wil je blessures voorkomen? Let dan op de volgende zaken.
Let hierop tijdens je lange duurloop
'De lange duurloop vraagt veel van onze spieren, pezen en gewrichtsbanden dankzij de duur van de inspanning die nu eenmaal nodig is om te kunnen spreken van een lange duurloop', verklaart Ben Rosario, hoofdtrainer van het Northern Arizona Elite team.
Goede conditie is een valkuil
Over het algemeen past je cardiovasculaire systeem (simpel gezegd, je conditie) zich sneller aan aan veranderingen dan je musculoskeletale systeem (je spieren, pezen en gewrichten). Veel hardlopers lopen hier tegenaan: hun uithoudingsvermogen gaat met sprongen vooruit waardoor ze verder en sneller gaan lopen, maar vervolgens krijgen ze last van blessures. Je pezen, spieren en gewrichten hebben namelijk meer tijd nodig om zich aan te passen.
Veelvoorkomende blessures
Waag je je aan lange duurlopen voordat je musculoskeletale systeem dit aankan, dan loop je risico op vervelende blessures, zoals:
'Voel je voor je lange duurloop al kleine pijntjes en probleempjes, dan maakt een lange duurloop ze alleen maar erger met die duizenden en duizenden stappen die je je benen laat zetten', zegt bewegingswetenschapper Joe McConckey.
Luister naar je lichaam
Goed luisteren naar je lichaam is dan ook cruciaal. Voel je dat er iets niet helemaal lekker zit, neem dat dan serieus. McConckey voegt toe: 'Het enige wat je hoort te voelen tijdens een lange duurloop is dat het een conditionele uitdaging is, vermoeidheid en wat gevoeligheid aan beide kanten van je lichaam.' Hevige pijn is niet iets wat erbij hoort, maar een waarschuwing van je lichaam. Hoe je het best herstelt na een lange duurloop, lees je hier.