Bewaar je langere en zwaardere trainingen voor andere momenten Instagram account van Runner's World Na een lange dag is het moeilijker om te trainen @tomtom058: 'Hoe combineer je veel hardlooptraining (4 keer per week) in combinatie met werk/prive?'

Ook een vraag? Houd onze Instagram stories in de gaten en reageer op maandagochtend met jouw vraag. Wie weet vind je binnenkort het antwoord op onze website.

Waarschijnlijk worstelen meer lopers met het probleem dat ze graag vaker zouden willen lopen dan hun agenda toelaat. Daardoor moet je soms creatief worden om oplossingen te vinden voor jouw probleem. In dit artikel 8 tips om toch tijd vrij de maken voor een hardloopsessie.

1.Houd een vaste structuur aan

            Een hardloopschema bestaat basaal uit drie componenten: een lange duurloop, een tempoloop en een intervaltraining. Daar omheen wordt het schema meestal aangevuld met duurlopen naar gelang de agenda en het lichaam dat toelaten. De ene training is langer dan de ander, maar meestal is de langste de lange duurloop. Daarom plannen de meeste mensen die in het weekend in. Dan is de kans groter dat je daar de tijd voor hebt. Probeer een vaste routine aan te houden met bijvoorbeeld je tempotraining op dinsdag, je intervals op donderdag en je lange duurloop in het weekend.

            2. Zet je trainingen in je agenda

            Houd j een agenda bij? Grote kans dat je steeds een loopje opschuift omdat er op dat moment al iets in je agenda staat. Kwestie van prioriteiten stellen. Hecht je veel waarde aan het hardlopen? Plan je loopjes dan gewoon in in je agenda. Dan heb je dat moment om te lopen en kun je de rest van je dag daar omheen plannen. Neem een half uur langer de tijd dan je van plan bent om te lopen. Je moet natuurlijk ook nog omkleden, douchen en een klein herstelmaal tot je nemen.

            3. Loop naar je werk

            Geen tijd om te lopen omdat je naar werk moet? Misschien kun je wel naar werk lopen. Veel bedrijven beschikken over een douche waardoor je één of meerdere dagen al lopend naar je werk zou kunnen, of je stapt een halte eerder uit en loopt de laatste paar kilometer. Misschien mag je je spullen 's nachts wel op de zaak laten liggen en loop je een keer van werk naar huis. Zo heb je dus wanneer je thuis komt je werkdag én je hardlooptraining al gehad. Op de bank ploffen voelde nog nooit zo fijn!

            4. Maak van je loopjes een sociale aangelegenheid

            Om alle verplichtingen heen is het vaak keuzes maken. Of je gaat een rondje hardlopen, of je gaat iets doen met vrienden. Maar wat als je die dingen kon combineren? Het beste scenario is natuurlijk wanneer je met je maatje kan lopen, maar als het geen loper is wil diegene misschien wel meefietsen. Het is dan natuurlijk wel zo gezellig als je dan op een tempo loopt waarop je nog terug kan praten, bijvoorbeeld tijdens een lange duurloop. Zo heb je meteen iemand die voor jou een bidon en wat gelletjes mee kan nemen!

            5. Loop op de rand van de dag

            Zien de dagen in jouw agenda er ook uit als één lange reeks aan afspraken? Dan zit er weinig anders op dan je loopjes voor of na je dag te plannen. Dat betekent dus een ochtendloper worden Gepubliceerd op: 29/11/2024 avondloper worden die juist vlak voor het slapengaan loopt. In deze uren kun je prima een rustig duurloopje doen, zelfs zonder ontbijt. Dit zijn de effecten van compressiekousen.

            6. Maak van je pauze een training

            Als het goed is ga je nooit een hele dag aan één stuk door. Iedereen neemt pauzes. Heb je een pauze van een uur in de middag? Super! Dan kun je daar gemakkelijk een loopje van een half uurtje in kwijt, zeker als je vanuit huis werkt. Daarna even douchen, gewone kleren weer aan, bakje kwark erin en door! In dit artikel bespreken we een paar korte trainingen voor als je weinig tijd hebt. Onthoud: een korte training heeft meer effect dan geen training.

            7. Stop met scrollen

            Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 3 uur en 30 minuten per dag op hun telefoon doorbrengen. Ga bij jezelf eens na of al jouw schermtijd wel zo nodig is. Uiteindelijk is het een kwestie van prioriteiten stellen. Daar uur dat je door Instagram scrollde had je wellicht ook wel wat productiever kunnen spenderen. Bijvoorbeeld met een rondje hardlopen.

            8. Wees flexibel

            Idealiter doe je precies wat er in je trainingsschema staat, maar iedereen die ooit een schema heeft gevolgd weet dat dat niet zo werkt. Je wordt ziek, je krijgt een pijntje of het is gewoon ontzettend pleurisweer. Dan schiet die training er soms even bij in. Was het een belangrijke training? Kijk dan of je hem op kan schuiven naar een moment waarop je niet in de knoei komt met een andere belangrijke training. En anders is een gemiste training ook niet het eind van de wereld. Ook hier geld dat een matige training beter is dan niet trainen. Als die zware intervaltraining niet haalbaar is, zou je bijvoorbeeld ook kunnen kijken of je misschien een beetje krachttraining of crosstraining kan doen.

            Uiteindelijk valt of staat je wedstrijd heus niet bij één loopje dat je wel of niet doet. Je wordt uiteindelijk beter door consistent te blijven trainen. Staar je daarom niet blind op precies die ene dag die ene training afwerken, maar kijk vooral op welke manier jij ervoor kunt zorgen dat je vandaag toch een kleine of grote stap richting je volgende hardloopdoel kan maken.

            Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?