Gepubliceerd op: 05/02/2019 — De dag beginnen met een uitgebalanceerde maaltijd werd gelinkt aan betere sportprestaties en gewichtsverlies.
Niet iedereen kan zich er ’s morgens toe zetten, of gunt zich de tijd, om te eten. En er zijn voedingstrends, zoals periodiek vasten, waarbinnen het ontbijt al dan niet tijdelijk in de ban gaat. Dit alles roept de vraag op of ontbijten inderdaad het beste is.
gezonde eiwitbronnen voor vegetariërs BMJ (voorheen het Eiwitten, neem gewoon een snee volkorenbrood), waarvan we hieronder de details geven, is elke dag ontbijten misschien niet de aangewezen manier om af te vallen. Onderzoekers analyseerden een batterij aan eerder gepubliceerde onderzoeken, en stelden vast dat degenen die regelmatig het ontbijt overslaan minder wegen dan degenen die er dagelijks de tanden in zetten.
Maar gooi je broodrooster en dat pak havermout nog niet weg. Want het is zoals met veel, heel veel zaken in het leven: er is geen universele oplossing die voor iedereen geldt. Voor hardlopers ligt het namelijk net weer even anders.
Het onderzoek nader bekeken
Onderzoekers van de Monash University in Melbourne, Australië, bekeken alle onderzoeken die de afgelopen 28 jaar over dit onderwerp in de USA en het Verenigd Koninkrijk zijn verschenen. Daarvan voldeden er 13, qua opzet en uitvoering, aan hun eisen. Het gaat om onderzoeken waarin werd gekeken of en hoe een dagelijks ontbijt de calorie-inname en het gewicht van de proefpersonen beïnvloedde.
Hun bevindingen? Volwassenen die regelmatig het ontbijt oversloegen, wogen gemiddeld bijna een halve kilogram (0,44kg) minder dan degenen die wel elke dag een ontbijt namen. Bovendien kregen volwassenen die niet ontbeten over de hele dag gemeten gemiddeld 260 kcal per dag minder binnen dan degenen die dat wel deden.
Deze twee factoren – gewicht en calorie-inname – kun je niet los van elkaar zien, volgens een van de onderzoeker, Flavia Cicuttini, hoogleraar klinische epidemiologie. ‘We vonden dat degenen die wel ontbeten een hogere calorie-intake hadden’, vertelde ze aan Runner's World. En het is simpel: meer calorieën vertaalt zich in meer gewicht. We zien dat de heersende gedachte dat degenen die ontbijten minder snel overgewicht zullen hebben, onjuist is.
‘Er werd lang gedacht dat mensen die ontbijten de neiging hebben om later op de dag minder te eten en dat bovendien hun stofwisseling op een hoger niveau werkt. Daardoor ontstond het idee dat het eten van ontbijt gewichtstoename helpt voorkomen’, zei Cicuttini. ‘Maar er bleek geen enkel bewijs te zijn dat de stofwisseling sneller gaat bij mensen die wel ontbeten, en al evenmin dat ze later op de dag minder eten.’
Wat betekent dit voor hardlopers
American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism om te trainen. Dus voordat je het ontbijt er voorgoed uitknipt, zijn er enkele dingen die je in je keuze mee moet nemen. Ten eerste: het onderzoek vond weliswaar dat mensen die niet ontbeten minder wogen, maar het gaat hier om een klein verschil: de niet-ontbijter woog nog geen halve kilo minder.
Hardlopers hebben andere voedingsbehoeften dan de gemiddelde volwassene. Zo moeten ze genoeg brandstof opnemen om hun beste prestatie neer te kunnen zetten. Zoals je kunt raden, betekent dit voor elke hardloper iets anders: wat voor de één werkt, werkt niet vanzelfsprekend voor anderen. Cicuttini wijst erop dat mensen die regelmatig sporten, genoeg calorieën nodig hebben als brandstof voor hun training. ‘Zij moeten voldoende eten om aan de verhoogde vraag naar energie te kunnen voldoen,’ zei ze.
De insteek van de studie was om ‘belangrijke informatie te verschaffen aan mensen met overgewicht, die trachten uit te vinden wat ze zouden kunnen doen om af te vallen of gewichtstoename te voorkomen’. De onderzoeksvraag was dus gericht op de algemene bevolking, en niet specifiek op de sporters onder hen, aldus Cicuttini.
Lees ook: 7 Tot nu toe was de overheersende gedachte dat de optie met ontbijten het beste is
Hardlopers kunnen beter wel ontbijten, adviseert diëtist Kelly Hogan. Ten eerste, als je vroeg op de dag loopt en niet van tevoren eet, kan dat je hongeriger maken waardoor de kans dat je later op de dag meer gaat eten toeneemt, zegt ze.
Hogan zegt dat het met name voor hardlopers die hun kilometers in de ochtend maken, belangrijk is om iets in hun maag te hebben. ‘Als ze langer dan 45 minuten onderweg zijn, moeten ze genoeg energie hebben. Denk aan een banaan, een boterham met pindakaas of gedroogd fruit.
Dit wordt ondersteunt door een recent uitgevoerde studie waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het Eiwitten, neem gewoon een snee volkorenbrood. Daar kwam naar voren dat eten vóór een training (met name als het koolhydraten en een beetje eiwit bevat) het uithoudingsvermogen aanzienlijk kan verbeteren.
Natuurlijk, als het om wat voor reden dan ook niet lukt om vroeg in de ochtend te eten voor je gaat trainen, forceer het dan niet, adviseert Hogan. ‘Als je ’s morgens vroeg niets in je maag wil stoppen, dan pak je het ontbijt meteen na je run. Zoek uit wat voor jou het beste werkt.’
Tot nu toe was de overheersende gedachte dat de optie met ontbijten het beste is
Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands