Ah, de jaren negentig. Het decennium van de Spice Girls, Flippo’s en – niet te vergeten – de opkomst van talloze koolhydraatarme diëten. Cardioloog en dieetgoeroe Robert Atkins vertelde ons dat we moesten stoppen met pasta, brood en andere koolhydraatrijke producten. De Franse medicus Michel Montignac hield zelfs een eigen werkwoord over aan zijn afslankmethode, waarbij de glycemische index van koolhydraten leidend is: Montignaccen.
Afwisselende populariteit van diëten met of zonder koolhydraten
De dieetgoeroes moesten in 2005 plaatsmaken voor de ongekende populariteit van Sonja Bakker, die juist pleitte voor eierkoeken, toastjes met filet americain, één glas rode wijn op vrijdagavond en volkoren boterhammen. Vandaag de dag verkoopt iedere supermarkt bloemkoolrijst, courghetti en broccoli-couscous, en ‘keto’ is de afvaltrend du moment. Kortom: diëten waarin koolhydraten worden gehaat of geliefd wisselen elkaar al jarenlang continu af, maar daar lijkt nu gelukkig verandering in te komen.
Koolhydraten helpen bij afvallen
Het idee dat brood en pasta dikmakers zijn, is zo diepgeworteld dat het bijna ongeloofwaardig klinkt, maar het is toch echt waar: een toenemend aantal onderzoeken (hierover later meer) wijst uit dat koolhydraten juist kunnen helpen bij het afvallen. En hoewel we allang wisten dat aten én de hoeveelheid groenten en onbewerkte producten inclusief koolhydraten verhoogden, Waarom koolhydraten essentieel zijn voor herstel HIIT opkwam. Nog niet overtuigd? Lees dan vooral verder, want the prove is in the pasta – ehm, pudding.
Onderzoek naar verschillende diëten
werden ze pas als belangrijke brandstof voor intensieve trainingen gezien toen Stanford Prevention Research Center in Californië de resultaten van een groot onderzoek waarin de resultaten van koolhydraatarme en vetarme diëten met elkaar werden vergeleken.
De studie, waarvoor zeshonderd volwassenen met overgewicht een jaar lang werden gevolgd, liet geen significant verschil zien tussen de resultaten van de twee groepen, maar de onderzoekers ontdekten wel iets interessants. De sleutel tot langdurig gewichts- verlies bleek niet de hoeveelheid eten op je bord of het type voedsel te zijn, maar de kwaliteit van het eten. Degenen die tijdens het onderzoek het meeste afvielen, waren de mensen die minder toegevoegde suiker, Gepubliceerd op: 10/09/2021 bewerkte producten aten én de hoeveelheid groenten en onbewerkte producten (inclusief koolhydraten) verhoogden.
Afvallen door bij iedere maaltijd koolhydraten te eten
Voor het onderzoek was al een boek verschenen dat de positieve invloed van complexe koolhydraten op afvallen benadrukte: The Super Carb Diet van Rob Harper, personal trainer van slanke sterren, onder wie Gwyneth Paltrow. Dit boek is een dieetplan met als uitgangspunt dat je bij elke maaltijd koolhydraten eet, drie keer per dag gedurende negentig dagen. Neem jij genoeg koolhydraten voor het hardlopen dus, maar dan wel de volkoren variant. Op het dieetmenu staan bruine rijst, boekweit, bulgur, volkorenbrood en ja, daar is-ie: volkoren pasta.
De werking van koolhydraten op het lichaam
De wetenschap achter koolhydraten en hun werking op het lichaam is complex, omdat er koolhydraten in veel verschillende vormen zijn – zeker als het gaat om voedingsmiddelen die plantaardig zijn. ‘Het verschil zit ’m in de opbouw’, vertelt Jonathan Klaassen, diëtist en schrijver van het boek Redenen waarom je aankomt tijdens je dieet. ‘Waar niet-complexe koolhydraten zijn opgebouwd uit één of twee suikermoleculen, bestaan complexe koolhydraten uit drie of meer suikermoleculen. Je lichaam moet deze ‘strengen’ afbreken om de energie te kunnen gebruiken. Omdat de ketens van complexe koolhydraten langer zijn, kost afbreken meer tijd en geven ze hun energie geleidelijker af dan hun kortere, niet-complexe broertjes.’
De Gezondheidsraad adviseert om 40 tot 70 procent van je energiebehoefte uit koolhydraten te halen. Goed nieuws: 100 g volkoren pasta is al goed voor een kwart van de koolhydraten die je dagelijks nodig hebt (uitgaande van 2000 kcal per dag).
Niet-complexe koolhydraten voor snelle energieafgifte
Omdat de korte ketens van niet-complexe (enkel- of tweevoudige) koolhydraten in rap tempo worden afgebroken, hebben ze sneller effect op je bloedsuikerspiegel, vervolgt Klaassen. ‘Koolhydraten worden door je lichaam omgezet naar suiker, wat als glucose in je bloedbaan terechtkomt. Hier halen we de energie uit die we nodig hebben om goed te kunnen functioneren, zowel fysiek als mentaal.’ Je kunt dus stellen dat niet-complexe koolhydraten zorgen voor een snelle energieafgifte, maar ook eerder ‘op’ zijn. Perfect als je direct wat extra power kunt gebruiken, bijvoorbeeld vlak voor een (korte) hardloop wedstrijd.
Complexe koolhydraten voor geleidelijke energieafgifte
Complexe koolhydraten daarentegen geven op geleidelijke wijze hun energie af, waardoor je lichaam langer door kan gaan, maar ook minder snel vraagt naar meer. Dit resulteert in een langer verzadigd gevoel én minder snel graaien naar de chocola. rsquo; is de afvaltrend.
Volg je Runner's World al op Facebook, Instagram en Pinterest?