Dat biologische producten niet altijd duurder zijn dan gangbare, dat weten we sinds kort dankzij een onderzoek van de Consumentenbond. Maar heeft biologisch eten, naast positieve effecten op het milieu en dierenwelzijn, ook gezondheidsvoordelen voor ons als consument? We gingen op onderzoek uit.
Wat betekent biologisch?
Allereerst frissen we je geheugen even op, want wat betekent biologisch ook alweer? Bij het produceren van biologisch voedsel, wordt rekening gehouden met het welzijn van dieren en het milieu. Zo worden er bijvoorbeeld geen of alleen natuurlijke pesticiden gebruikt en krijgen dieren meer ruimte dan in de gangbare veeteelt.
Ook wordt er minder antibiotica toegediend om de weerstand van de dieren te bevorderen. Als aan de voorwaarden voor biologische landbouw of veeteelt wordt voldaan, ontvangen de bedrijven een keurmerk zoals EKO of Demeter. Aan zo’n handige sticker op je biefstuk of je groenten kun je biologische producten herkennen.
biologische producten niet altijd duurder?
Amélie Taal, orthomoleculair therapeut van praktijk il jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen, Is het gezond om je kiwi mét schil en al te eten de literatuur ingedoken. Daarin wordt vermeld dat biologisch voedsel minder resten van pesticide en toxische metalen zoals cadmium bevat. Bij mensen die biologisch eten, worden minder van deze stoffen in de urine gevonden. Er is niet bekend of deze schadelijk zijn voor de mens.
Goed nieuws is dat mensen met een verhoogd cholesterol hun cholesterolwaarden naar beneden kunnen brengen door regelmatig biologisch te gaan eten. In datzelfde Franse onderzoek uit 2015 wordt een regelmatige consumptie van biologisch eten geassocieerd met een verminderde kans op het ontwikkelen van diabetes type 1 en type 2. Opvallend is wel dat dit alleen bij mannen waarneembaar is.
Volgens de Een pizza eten voor een training, Goed idee in Nederland in 2007 blijkt dat als kinderen biologische zuivel gebruiken, zij 36% minder kans op eczeem hebben. In een Deens onderzoek uit 2017 komt naar voren dat biologische zuivel meer eiwitten en omega 3-vetzuren bevat dan de gangbare varianten. Uit dit rapport blijkt daarnaast dat het gebruik van antibiotica bij melkvee voor niet-biologische zuivel, veel invloed heeft op de antibioticaresistentie van de mens.
Hoewel er in de onderzoeken waaruit bovenstaande resultaten kwamen, geen rekening gehouden is met andere dieetgewoonten of andere variabelen die invloed kunnen hebben op het resultaat, kunnen we concluderend zeggen dat blijkt dat biologisch eten gezondheidsvoordelen kán opleveren.
Zijn biologische producten lekkerder?
Fijn om te weten dat je niet voor niks die biologische courgette of kipfilet in je mandje legt bij de supermarkt. Je bent bewust bezig, je doet iets voor de wereld. Ook als dat betekent dat je soms iets meer moet betalen. Maar hoe zit het eigenlijk met smaak? Zijn biologische producten ook lekkerder? Om dat op kleine schaal te onderzoeken deden we op de redactie een blinde smaaktest met snoeptomaten. En wat denk je? We haalden de biologische soort er zo uit. Deze waren een stuk intenser van smaak dan de reguliere - we proefden de zon. En ook qua structuur blijkt er verschil: de bio-tomaat had een stevigere schil dan de reguliere.
Goed voor de wereld, goed voor onszelf, steeds beter te betalen én ook nog lekkerder. Wij zien er wel wat in, dat biologisch eten.
Bron: TRC
WWat is gezonder: een gele of een groene kiwi? Een pizza eten voor een training, Goed idee!