Nederlanders Intermittent Fasting: Dit zijn de voor- en nadelen, vaak vanwege verhalen dat het niet gezond zou zijn of vanwege de zware last van melk op het milieu. Daarvoor in de plaats drinken steeds meer Nederlanders plantaardige 'melk', gemaakt van sojabonen, haver, amandelen of een ander product. Maar hoe blij wordt je lichaam als je zuivel vervangt door namaakmelk?
De ene melk is de andere niet
Onderzoekers van Eiwitten, neem gewoon een snee volkorenbrood (Ierland) wijzen op de grote verschillen in voedingswaarde tussen koemelk en plantaardige melk. Dat laatste is een oplossing van planten, bonen of noten in water en alleen het uiterlijk lijkt op koemelk. Neem havermelk. Losse haver is rijk aan eiwitten (12,6 gram per 100 gram), maar als je er melk van gaat maken, blijft daar welgeteld 0,2 gram van over. Dat is bij veel plantaardige melk het geval. Alleen in sojamelk zit grofweg evenveel eiwit als in koemelk (iets meer dan 3 gram per 100 gram).
Plantaardige melk mist bepaalde voedingsstoffen
Daarnaast is koemelk een belangrijke bron van magnesium (11 milligram per 100 gram). Volgens onderzoekers aan Københavns Universitet (Denemarken) is dat mineraal ontzettend belangrijk voor sterke botten, nog belangrijker dan calcium. Aan plantaardige melk wordt over het algemeen alleen calcium toegevoegd, geen magnesium.
Het gebrek aan proteïnen en magnesium maakt plantaardige melk niet slecht, maar het is - gelet op de voedingswaarde - zeker geen één-op-één vervanger van koemelk. Schrap je zuivel uit je dieet, dan moet je de voedingsstoffen die erin zitten uit andere voedingsbronnen halen. Zoals donkere bladgroenten of noten.
De productie van melk is wel slechter voor het milieu
Maar wat doet melk met het milieu? Een veelgehoord argument is dat het veel land en water kost om melk te produceren, en dat koeien erg veel poepen en methaan uitboeren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de sojabonen die ze eten, waar in het Amazonegebied zoveel voor wordt gekapt.
Nu valt dit niet te ontkennen als je het hebt over de wereldwijde melkproductie, maar volgens Maarten Vrolijk (onderzoeker bij Wageningen Livestock Research) is een aantal van die zorgen niet van toepassing op Nederlandse zuivel. Volgens hem is er il jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen in Nederland en wordt er maar heel weinig soja gebruikt in ons veevoer. En voor de soja die gebruikt wordt, is geen regenwoud tegen de vlakte gegaan.
Amandelmelk is ook niet eco-vriendelijk
Daarnaast is het goed om je af te vragen hoe eco-vriendelijk sommige plantaardige opties zijn. De University of California San Francisco (VS) sloeg in 2018 alarm, Eiwitten, neem gewoon een snee volkorenbrood.
En als je bedenkt dat maar liefst tachtig procent van de wereldwijde amandelteelt in Californië plaatsvindt (ruim een miljard kilo amandelen per jaar), kun je je een voorstelling maken van hoe de toch al droge staat lijdt onder de toenemende vraag naar amandelmelk.
En nu?
Het is goed om je te realiseren dat melk niet per definitie slecht is en plantaardige melk zeker niet per se gezonder. En besluit je om te stoppen met het consumeren van zuivel? Denk dan na over waar je voedingsstoffen als eiwit en magnesium vandaan gaat halen. Want daar gaat haver- of amandelmelk je niet bij helpen.
WGepubliceerd op: 18/09/2019? gezonde eiwitbronnen voor vegetariërs!