Ondanks het feit dat havermout een zeer gezonde reputatie heeft, kan te veel havermout eten ook vervelende bijwerkingen of zelfs lichamelijke problemen opleveren. Dit is waar je tegenaan kunt lopen en hoe je wél maat kunt houden.
Is veel havermout ongezond?
1. Verstoppingen
Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt. Dat komt door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat. Een verkeerde inname kan zo de stoelgang hinderen, in plaats van bevorderen.
2. Spijsverteringsproblemen
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Dat grootmoeders tip om je havermout een nachtje te weken helpt om de hoeveelheid fytinezuur te verlagen, is helaas maar de halve waarheid. Ja, het helpt een beetje, maar er blijft nog altijd fytinezuur achter. Het andere nadeel is dat de hoeveelheid ijzer en zink ook afnemen door het weekproces. Je kunt je dus afvragen in hoeverre je erop vooruitgaat.
3. Diabetes type 2
Met onbewerkte Advertentie - Lees hieronder verder bewerkte varianten eet (vaak te herkennen aan geportioneerde zakjes), kun je onbewust grote hoeveelheden suiker binnenharken. Top je het geheel ook nog af met honing of andere zoetigheid, loopt het vrij snel op. Onderzoek toont aan dat structureel te veel suiker eten de insulineresistentie kan aantasten, met als gevolg dat je diabetes Eten voor de marathon: eet dit in de laatste week.
Tip: Koop altijd de onbewerkte havermoutvarianten zonder toegevoegde smaakjes en/of suikers. En wees een beetje zuinig met suikerhoudende toppings. Ja, ook fruit telt mee.
4. Te veel vezels
Is het gezond om je kiwi mét schil en al te eten vezelrijk product, wat absoluut positief is voor je stoelgang mits je niet overboord gaat. Als man of vrouw van 19 – 50 jaar, dien je respectievelijk 40 en 30 gram vezels per dag binnen te krijgen. Even voor het idee: per 100 gram havermout haal je ruim 9 gram vezels in huis, dus je kunt je voorstellen dat je al snel aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit. Ga je echter overboord met vezels, dan loop je risico op verstoppingen (zie eerste alinea), gasvorming, uitdroging, spijsverteringsproblemen en terugvloeiend maagzuur – ook bekend als gastro-esofagaal reflux.
Tip: Om de kans op deze klachten te verkleinen, is het bij een vezelrijk dieet (meer dan 50 gram vezels per dag) belangrijk om voldoende te blijven drinken. Op deze manier voorkom je dat vocht uit andere belangrijke systemen van het lichaam wordt onttrokken. Daarnaast is het belangrijk om goed naar je lichaam te blijven luisteren.
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?