Ze hebben niet de naam van superfood, maar deze voedingshelden kunnen heel wat betekenen voor jouw gezondheid. Dit zijn ongekende bronnen van vitamine C en onbekende vezeltoppers die je in je koelkast en winkelmandje wilt hebben.
1. Augurken
Augurken horen op een broodje hamburger en zijn een vast onderdeel van aardappelsalade. Het kleine broertje van de komkommer komt in allerlei varianten op zuur, zoals met dille of specerijen. Zoek naar de juiste soort – liefst lacto-gefermenteerd – niet de gesteriliseerde varianten. Je kunt ze ook heel goed zelf inmaken. Ingemaakte augurken zijn makkelijker te verteren en bevatten veel mineralen, vitaminen en antioxidanten. Boven-dien zijn gefermenteerde producten goed voor onze darmflora. Eet dus eens een paar schijfjes augurk op een broodje kaas of gewoon zo, direct uit de pot. Hoef je echt niet preggers voor te zijn.
2. Spruitjes
Jeugdtrauma van spruitjes? Snappen we. Geef ze toch nog een kans. Net als bloemkool en boerenkool behoren ze tot de ‘kruisvormige’ plantenfamilie en bevatten ze veel glucosinolaten en antioxidanten, die een kankerremmende werking zouden hebben. Italiaanse onderzoekers ontdekten dat het eten van spruitjes de aanmaak van stamcellen in je spieren stimuleert en ze zo helpt om beter te herstellen en sterker te worden. Smoor, stoom of bak ze liever dan ze te koken, zo blijven meer van de gezonde stoffen behouden.
3. Gele bieten
We weten ondertussen wel dat rode bieten bijdragen aan een beter uithoudingsvermogen. Renners uit de Tour de France zweren bij bieten omwille van de hoge concentratie nitraten die ze bevatten. Bieten zijn daarbij ook rijk aan glutamine, een aminozuur dat zich volop in onze spieren bevindt en bovendien belangrijk is voor een gezonde hart-functie. Niet zo’n fan van de aardse smaak van rode bieten? Kies dan eens voor de gele variant. Die zit net zo vol goede stoffen, maar smaakt beduidend zoeter.
4. Aki (of ackee)
Aki is een van de populairste vruchten uit Jamaica maar lijkt in vrijwel niets op ander fruit. Het bevat vrijwel geen koolhydraten, een klein beetje eiwit en zit vol gezonde vetten, vergelijkbaar met een avocado. Een studie gepubliceerd in het Intermittent Fasting: Dit zijn de voor- en nadelen concludeerde dat de vrucht rijk is aan het meervoudige onverzadigde oliezuur, een vetzuur dat in verband wordt gebracht met gewichtsverlies. Pas wel op met onrijp vruchtvlees of de pitten van deze vrucht. Deze bevatten namelijk giftige stoffen.
5. Tahin (of tahina)
Zowel heerlijk gesprenkeld over je havermout als in een Ottolenghi-achtige salade – deze sesampasta is ontzettend rijk aan vitamine E, een antioxidant die bijdraagt aan een betere huid, sterkere botten en een goede hersenfunctie. Sesamzaadjes zijn bovendien ook rijker aan eiwit dan de meeste andere noten of zaden.
6. Wakamezeewier
Die groene sliertjes in je misosoep zwemmen als het ware in voedingsstoffen als hespertine en fucoxanthine (we gaan je niet overhoren, dus vergeet die namen maar direct weer). Een studie van het Koreaanse Food Research Institute ontdekte dat wakame je duurvermogen met wel 15 procent kan verbeteren en bijdraagt aan een goede spierfunctie. Houd je niet zo van de geur? Kies dan voor een gedroogde varianten gebruik het als zoutvrije smaakmaker.
7. Gembershots
Een trend die de moeite waard is om te proberen. Gembershots vind je tegenwoordig in vrijwel elke supermarkt. Iraans onderzoek laat zien dat 2 gram gember (en dus ook het sap ervan, dat je makkelijker tot je neemt) de bloedsuikervan mensen met beginnende diabetes type II met 12 procent kan verlagen. Het bioactieve component gingerol in gember staat bovendien bekend om zijn antivirale werking.